
Șeful ANSP explică de ce deputații rămân în autoizolare: Testul negativ azi poate fi pozitiv mâine, dacă n-au trecut suficiente zile de la contact
Testul negativ nu înseamnă că persoana are dreptul să vină la lucru. Este afirmația șefului ANSP cu referire la membrii Parlamentului. Aceasta deși anterior mai mulți deputați au anunțat despre rezultate negative. „Mâine ar putea fi pozitiv dacă n-au trecut suficiente zile de la contact”, a explicat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii Punctul pe Azi la TVR Moldova.
・
„Autoizolarea deputaților își are rostul. Ei sunt oameni vii ca și toți ceilalți, indiferent de culoarea politică pe care o împărtășesc. Practica mondială a arătat că orice om, indiferent de funcția ocupată, limba vorbită, este cu potențial de a face boala. Lucru care s-a întâmplat și la noi.
Testul negativ nu înseamnă că persoana are dreptul să vină la lucru, pentru că testul negativ este pentru ziua de astăzi, mâine ar putea fi pozitiv dacă n-au trecut suficiente zile de la contact”, a explicat șeful ANSP motivul pentru care deputații continuă să rămână în autoizolare.
Mai mult, Furtună susține că în urma unei discuții cu secretariatul Parlamentului s-au convenit reguli care ar trebui să fie aplicate în raport cu parlamentarii și membrii secretariatului.
„Depinde și de categoria contactului cu persoana infectată. Acolo contact mai aproape a fost fracțiunea PD și cei câțiva miniștri. Parlamentul este o instituție ca multe alte instituții care are sute de angajați. În linii mari, așa eu am calculat, ar fi cvorum pentru cei care se pot prezenta ca să desfășoare activitățile. Dar deja aici este un subiect care mă depășește și legiuitorul este cel care decide dacă convoacă sau nu convoacă”, a spus Furtună.
Amintim că joi, pe 21 mai, în plenul Parlamentului s-a anunțat că deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc s-a infectat cu noul tip de coronavirus. Vestea a fost dată de Dumitru Diacov, care a subliniat că Nichiforciuc a fost miercuri la ședința fracțiunii.
Pe 22 mai, președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, a semnat o dispoziție potrivit căreia deputații moldoveni trebuie să se autoizoleze la domiciliu. Ulterior, alte două cazuri au fost confirmate în rândul consilierilor vicepreședinților Legislativului.
În pofida cazurilor pozitive de COVID-19 înregistrate în rândul angajațilorParlamentului, la 27 mai Platforma DA cerea reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului R. Moldova. Declarația a fost făcută de liderul formațiunii, Andrei Năstase, care susține că situația în care deputații sunt nevoiți să se autoizoleze a fost creată artificial. Năstase îndeamnă parlamentarii testați negativ la COVID-19 să se alăture inițiativei.
Inițiativa a fost susținută și de colegii din PAS. Fracțiunea cere la 28 mai, convocarea deputaților în ședință, astfel încât să fie adoptate legile ce condiționează debursarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară. „Dacă vrem să căutăm soluții, și nu scuze, putem face ședința Parlamentului și într-o sală mai mare, cum ar fi Palatul Național, Palatul Republicii sau chiar afară, în parcarea Parlamentului”, a declarat deputatul Mihail Popșoi.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!