Tiraspol: Metodele de „presiune” ale Chișinăului pot afecta procesul de negocieri în formatul 5+2

Tiraspol: Metodele de „presiune” ale Chișinăului pot afecta procesul de negocieri în formatul 5+2

Așa zisul Minister al Afacerilor Externe al regiunii transnistrene a trimis o scrisoare către participanții la negocierile în formatul „5+2”. Autoproclamatele autorități de la Tiraspol și-au exprimat îngrijorarea față de evoluția situației din regiune. Într-un comunicat de presă remis de aceștia se precizează că „partea moldovenească este vinovată” pentru eșecul negocierilor dintre Tiraspol și Chișinău, transmite Agora.

„La adresa conducerii transnistrene ajung o serie de scrisori de nemulțumire a antreprenorilor din regiunea transnistreană. Aceștia spun că sunt presați sistematic de către organele de drept ale Republicii Moldova, este vorba de o represiune penală împotriva agenților economici din Transnistria”, au declarat aceștia.

Potrivit lor, continuă practica urmăririi penale motivate politic a oficialilor transnistreni. „Acest lucru este confirmat de cererile de chemare în judecată pentru interogare în calitate de suspecți în cauza penale a funcționarilor transnistreni. Obiecte de urmărirea penală în Republica Moldova se află și persoanele din Transnistria care desfășoară activități comerciale în deplină conformitate cu legile din Transnistria”, se subliniază în comunicat.Aceștia au declarat că au fost inițiate dosare penale pe numele importatorilor transnistreni. „Este vorba de importul pe teritoriul Transnistriei a produselor pentru larg consum, inclusiv alimente. Iar ceea ce este predestinat pentru utilizarea ca materie primă industrială în Moldova este clasificat ca „activități comerciale ilegale” și „contrabandă””, mai menționează sursa.

Potrivit părții transnistrene, aceste acțiuni ale Republicii Moldova consolidează deschis blocada economică a Transnistriei. „Aceste acțiuni se reflectă asupra dinamicii veniturilor la bugetul regiunii.

Iată analiza efectuată de transnistreni:

...

Transnistrenii au precizat într-o scrisoare trimisă la adresa Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Ucrainei și OSCE, că: „Cei de la conducerea transnistreană consideră că aplicarea metodelor de presiune sunt niște acțiuni care pot perturba procesul de negocieri”.În comunicat se precizează faptul că autoritățile de la Chișinău „împing în mod deliberat” pe Transnistria la un răspuns pe o serie de domenii sensibile. „Partea transnistreană va trebui să acorde o atenție sporită asupra activităților a poliției și a altor reprezentanți ai organelor de drept ale Republicii Moldova, care sunt prezenți ilegal de mai mulți ani în zona de securitate și încalcă grosolan convențiile stabilite din 1992”, mai scrie în comunicat.

Potrivit așa-numitului Minister al Afacerilor Externe al regiunii transnistrene, acțiunile Chișinăului sporesc presiunea asupra Transnistriei. „Se încearcă o presiune prin intermediul declarațiilor făcute publice și dorința părții moldovenești de a reveni la continuarea discuțiilor oficiale a formatului „5 + 2”. Aceasta indică în mod clar intenția părții moldovenești de a agrava relația dintre cele două părți. Reprezentanții Republicii Moldova nu spun deschis, ci preferă tactici de presiune și amenințări”, au subliniat aceștia.Potrivit sursei, recursul așa numitului Ministerul al Afacerilor Externe al PMR, subliniază că acțiunile părții moldovenești amenință întreruperea procesul de negociere, blocând complet activitatea oficială în ea. „În acest caz, vinovată de eșecul negocierilor și agravarea relațiilor între Chișinău și Tiraspol este partea moldovenească. În acest sens, Ministerul de Externe a reiterat apelul la reprezentanții Republicii Moldova de a trece imediat la soluționarea problemelor economice și a celor de urmărire penală motivate politic”, menționează reprezentanții Tiraspolului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.