O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova arată că zeci de milioane de euro, provenind din licitațiile cu Moldtelecom, au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul ex-liderului PD, Vlad Plahotniuc. Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților. După pierderea puterii de către Plahotniuc, firmele abonate la banii statului și vehiculele financiare folosite în schemă fie au fost vândute, fie lichidate, se arată într-o investigație publicată pe Anticoruptie.md.
Reporterii CIJM au colaborat cu rețeaua jurnalistică de investigații Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru a demonstra o serie de legături directe sau prin interpuși între Bass Systems, mai multe firme din Elveția, Cipru, China, Singapore și Emiratele Arabe Unite și persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.
Potrivit unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălarea Banilor (SPCSB) intrat în posesia Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în perioada 30 martie 2017–31 ianuarie 2019, SRL Bass Systems (în prezent, S&T IT Services) a câștigat contracte în valoare de 818.740.000 de lei moldovenești (circa 41 milioane de euro) de la Moldtelecom.
În plus, Bass Systems a beneficiat de transferuri în valoare de 107.600.000 de lei (5,4 milioane de euro) de la Agenția Servicii Publice, Radiocomunicații, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio.
Toți acești bani, precizează sursa citată, ar fi „plata pentru echipament tehnic şi/sau serviciile prestate”.
O sumă importantă din banii obținuți din contracte cu întreprinderile de stat de către Bass Systems – 8.082.782 de euro şi 6.166.793 de dolari – au ajuns în offshore-ul din Cipru, Assentis Holdings Limited, drept „rambursare împrumut”.
Avocatul Bass Systems, Ion Păduraru, susține că aceste contracte au fost profitabile pentru întreprinderile de stat.
„Investițiile făcute prin intermediul Bass Systems au dus la o optimizare excepțională a acestor companii [de stat] din punct de vedere al randamentului”, a spus el, invocând un audit efectuat de Ministerul Finanțelor la sfârșitul anului trecut.
Conexiunea Cipru – Elveția
SRL Bass Systems a fost înființată în 2008 și a funcționat până în 2014 cu o structură de acționariat în care figura principală a fost cetățeanul Onisim Popescu.
Începând cu 2014, societatea a cunoscut succesul în ceea ce privește contractele cu întreprinderile de stat din domeniul telecomunicațiilor. Tot atunci demarează „internaționalizarea” companiei și legăturile de finanțare cu firme de tip offshore din Cipru și Elveția. Compania offshore Assentis Holdings Limited din Cipru a cumpărat 72% din acțiunile Bass Systems, în timp ce 28% au rămas în proprietatea lui Onisim Popescu.
Unul dintre administratorii Assentis Holdings Limited este Sergiu Talpă. Acesta apare în actele companiei pentru prima dată în octombrie 2015. Iar în aprilie 2017, conform raportului anual financiar, Popescu deținea toate cele 100.000 de acțiuni ale firmei.
În același timp, Assentis Holdings Limited este fondatoarea Switchover AG, societate înregistrată în 2013 în Elveţia. În board-ul acesteia figurează ca director același Sergiu Talpă. La rândul ei, Switchover AG este fondatoare a firmei ICS Switchover SRL din Moldova, beneficiară deopotrivă a unor contracte importante cu Moldtelecom.
SPCSB a stabilit că Switchover AG a avut între 2016 și 2019 tranzacţii în valoare de circa 129,5 milioane de lei şi cu alte companii din Moldova. Mai mulți agenți economici acuză Moldtelecom că a făcut din Switchover AG „furnizor exclusiv” de servicii de date și voce în și din străinătate.
Conexiunea Hong Kong – Singapore – Dubai
Din 2017–2018, Bass Systems urcă la un nivel și mai complex. Firma începe să facă tranzacții cu o serie de offshore-uri din Asia și Orientul Mijlociu.
În 2018, Vladimir Plahotniuc a declarat pentru prima dată două companii în Dubai – Vanguard International LTD și Vanguard International Group LTD. (Detalii AICI) Tot atunci, în 2018, guvernul Filip și-a intensificat relațiile diplomatice cu Emiratele Arabe Unite, deschizând Ambasada Republicii Moldova la Dubai.
În 2017, în istoricul Assentis Holdings Limited apare o „companie-geamănă” în Dubai, cu denumirea Assentis International FZE. Între 2017 și 2019, Assentis Holdings Limited a efectuat transferuri din contul său bancar deschis la Victoriabank în conturile companiei Assentis International FZE din Emiratele Arabe Unite cu titlul de „dividende” şi „împrumuturi”, se menționează în documentul SPCSB.
Documentele oficiale arată că pachetul majoritar de acțiuni trece ulterior în portofoliul Assentis International FZE, care preia 100% din acțiunile offshore-ului omolog din Cipru la 26 ianuarie 2018.
Figura centrală în toată această schemă devine Assentis International FZE din Dubai. În ultimii ani, Dubai a devenit un important centru financiar al lumii datorită discreției managementului, acționariatului și a tranzacțiilor.
În același timp, Dubai figurează drept una dintre destinațiile banilor negri din „Laundromatul rusesc”, dar și „furtul unui miliard de dolari sistemul bancar moldovenesc.
Assentis International FZE a primit inițial zeci de milioane din Cipru și Elveția, după care a împărțit alte zeci de milioane către destinații din China și Singapore numai în 2017–2018.
Cea mai mare sumă pe care o primește Assentis International FZE (Emiratele Arabe Unite) de la Assentis Holdings Limited (Cipru) este de 20 de milioane de euro și peste 3 milioane de euro de la Switchover AG (Elveția).
Citește continuarea pe Anticoruptie.md
Vezi și aceste știri

Intervenții în 24 de ore: Zeci de automobile, ambulanțe și transport de pasageri au solicitat salvatorii pentru deblocare din nămeți (FOTO/VIDEO)

Coreea de Nord neagă că trimite armament Rusiei. Ce spun oficialii de la Phenian

R. Moldova a acumulat în total donații de 290,2 mil. de lei pentru gestionarea crizei refugiaților. Iată de unde vin banii și cum au fost distribuiți
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
