Liderul PLDM, către PSRM și PDM: Încetați șantajul și amenințările consilierilor locali

Liderul PLDM, către PSRM și PDM: Încetați șantajul și amenințările consilierilor locali

Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, acuză PSRM și PDM de tentative de a se implica în reconfigurarea puterii la nivelul administrațiilor publice locale. Deliu susține că sub pretextul unor nereguli în procesul de adoptare a deciziilor de către organele administrației locale, Cancelaria de Stat, prin reprezentanții săi din teritoriu, „acționează mână în mână cu aleșii locali socialiști și democrați, dar și cu reprezentanți ai partidelor din opoziția parlamentară, în scopul instalării la conducerea raioanelor a unor persoane loiale actualei guvernări”. 

În cadrul unei conferințe de presă, liderul PLDM, Tudor Deliu s-a referit la un caz care a avut loc în raionul Sîngerei.

„În acest sens, președintele raionului Sângerei și vicepreședinții săi, aleși în mod legal, au fost destituiți recent prin abrogarea deciziei de numire a lor din 27 noiembrie 2019, cu votul consilierilor PSRM, PAS și PUN, în baza unui pretext juridic inventat de Cancelaria de Stat. Din informațiile pe care le deținem, scenarii similare se pun la cale și în alte raioane, iar tot mai mulți aleși locali își exprimă nemulțumirile față de acțiunile reprezentanților Cancelariei de Stat”, a declarat Tudor Deliu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Tudor Deliu, deși a trecut mai bine de jumătate de an de la alegerile locale, în unele raioane, nu au fost avizate statele de personal ale consiliilor raionale. Toate acestea au un singur scop, spune el: consolidarea actualei guvernări la nivel local în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale.

De cealaltă parte, reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova comentează acuzațiile și afirmă că respectă autonomia administrațiilor publice locale.

„PSRM are încredere în aleșii locali, inclusiv consilierii raționali socialiști. Suntem siguri că deciziile adoptate de ei, cu atat mai mult că au votat și aleși din alte partide, sunt motivate. Este vorba si de autonomie locală, care trebuie respectată”, a declarat Irina Astahova, purtătoarea de cuvânt a PSRM.

În context, PLDM vine cu apeluri: „Către liderii partidelor politice de la guvernare – să înceteze șantajul și amenințările consilierilor locali. Către liderii partidelor pro-europene și unioniste – să unifice mesajul cu aleșii săi locali. Către conducerea Cancelariei de Stat să-și revadă deciziile de numire a unor reprezentanți sau să-i îndemne să citească legile. Către Guvern să nu se implice în activitatea APL”, se spune în adresarea PLDM.

Contactați de Agora, reprezentații Guvernului nu au fost de găsit, iar purtătorul de cuvânt al PDM a punctat că formațiunea va reveni mai târziu cu o reacție.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal