
Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
De ce un proiect despre organizații non-guvernamentale, a cărui istorie începe încă prin 2016, a devenit, brusc, inamicul nr. 1 al statalității? De ce unii îl vorbesc de rău, chiar dacă acest proiect ar deschide portița spre niște bani din UE? E adevărat că ONG-urile vor putea da bani partidelor (spoiler: nu)? Felicia Nedzelschi de la AGORA și Ștefan Grigorița de la Radio Europa Liberă au documentat istoria așa-zisei Legi cu privire la ONG-uri, ce conține aceasta și pe cine deranjează. În această ediție veți găsi exemple ale altor țări europene, iar concluziile, ca de obicei, vă aparțin.
・
Dacă vă place ceea ce facem, dar și munca zilnică a întregii redacții AGORA, deveniți patronul nostru. În acest fel, vom putea continua să criticăm și să analizăm, rămânând liberi și independenți.
Toate episoadele de până acum pe găsiți pe Anchor.fm. La fel, ne puteți asculta pe Apple Podcast și Google Podcast.
Bilet în Parlament · „Bilet în Parlament”, S4E8: Explicăm legea ONG-urilor și ce are ea în comun cu „cipurile”
Iată cele mai importante momente ale ediției:
1:07 - De ce, brusc, a devenit actual un proiect de lege votat în 2018 de către un fost Guvern condus de un actual lider de partid din alianță, formulat de un ministru al Justiției din actuala opoziție?
6:09 - Ce conține această lege mai exact? Discutăm articolele care au adus în prim-plan proiectul de lege.
13:18 - Despre cum Ion Chicu a spus inițial că această lege trebuie votată, ca mai apoi să spună că trebuie de apărat și statalitatea RM.
22:47 - Cum au fost dezbaterile în 2018 la Parlament? Spoiler: nicicum. Nimeni nu a zis atunci nimic despre acest proiect de lege.
25:04 - Până la urmă, ori adoptată, ori neadoptată, lucrurile nu se schimbă. Ceea ce se poate schimba însă este conținutul legii în Parlament, prin intermediul unor amendamente bine plasate de către un deputat interesat.