Peste 2.600 de părinți au semnat o petiție pentru redeschiderea grădinițelor

Peste 2.600 de părinți au semnat o petiție pentru redeschiderea grădinițelor

Asociația Obștească „Părinți solidari” a depus o petiție prin care solicită redeschiderea grădinițelor. Petiția a fost semnată de peste 2.600 de părinți. Aceștia se arată conștienți de gravitatea situației epidemiologice din țară legată de răspândirea COVID-19, dar spun situația actuală nu asigură protecția copiilor preșcolari, ci, dimpotrivă, creează riscuri suplimentare. Astfel, din lipsa de alternativă, mulți părinți își iau copiii cu ei la serviciu, unde la fel există pericolul îmbolnăvirii cu COVID-19, sau își lasă copiii acasă fără supravegherea necesară a unui adult, ceea ce la fel prezintă un risc sporit pentru viața și sănătatea lor.

În condițiile create, prin intermediul petiției, părinții solicită:

1. Elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie;

Publicitate

2. Redeschiderea instituțiilor preșcolare, cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor.

3. Adoptarea următoarelor prevederi legale:

- privind identificarea resurselor financiare pentru acordarea de indemnizații/suport financiar, în mărime de cel puțin 50 % din salariu, pentru părinții cu copii de vîrstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor (din 11 martie 2020);

- privind păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării instituțiilor preșcolare;

- privind acordarea de suport financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu copii preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada de declarare a stării de urgență, cât și post stare de urgență, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Ținând cont de urgența problemei, autorii petiției și părinții care au semnat-o solicită examinarea acesteia și prezentarea unui răspuns timp de 15 zile calendaristice din partea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, Ministerului Sanătății și Protecției Sociale, și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Precizăm că pe 28 mai, premierul Ion Chicu declara că grădinițele din țară se vor redeschide atunci când riscul infectării copiilor va fi minim sau zero. Prim-ministrul a precizat că și-ar dori ca revenirea în colectivitate să se facă de la 1 iulie, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate ar putea fi prelungită și după 30 iunie.

AGORA amintește că toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Ulterior, în țară a fost declarată stare de urgență până pe data de 30 iunie.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal