
Nicio secție de votare accesibilă la Hîncești. 44 de clădiri publice au fost evaluate repetat
În doar opt din cele 44 de clădiri publice, în care au fost organizate secții de votare în raionul Hîncești, au fost observate îmbunătățiri ce țin de infrastructura căilor de acces și rampe mai puțin abrupte. Secțiile au fost analizate de monitori, jumătate dintre ei fiind persoane cu dizabilități. În rezultat au fost identificate aceleași neajunsuri: uși înguste, bloc sanitar neadaptat cu bare pentru persoane în cărucior și scări periculoase. Potrivit autorităților, acest lucru împiedică sau cauzează dificultăți în procesul de vot în ziua alegerilor pentru persoanele în etate, femeile însărcinate, părinții cu copii în cărucioare și pentru persoane cu nevoi speciale.
・
Experții și monitorii Alianței INFONET au revenit la Hîncești, pentru a reevalua accesibilitatea în instituțiile publice în care are loc scrutinul, dar și pentru a vedea dacă administrația publică locală a reușit să țină cont de recomandările făcute de experți.
Anul acesta, cele mai multe îmbunătățiri au fost înregistrate la Școala profesională din oraș care, în cel mai scurt timp, poate deveni prima secție de vot accesibilă din raionul Hîncești. Aici au fost remarcate căile de acces spre secție, trotuarul și rampa amenajată după toate cerințele. Lucrările de construcție au costat 50.000 de lei, iar banii au fost alocați de către administrația publică locală.
Potrivit aceluiași audit din 2019, lipsa rampei pentru persoanele în cărucioare rulante, uși înguste și grup sanitar neadaptat au fost problemele constatate de experți în urma auditului a peste 600 de secții de vot din șase regiuni ale țării. Astfel, din circa 1/3 din secții de vot doar 1% sunt adaptate și oferă acces egal alegătorilor la urnele de vot.
Auditul secțiilor de votarea a început în toamna anului 2018, în UTA Găgăuzia și a fost organizat de CEC în parteneriat cu PNUD Moldova și alianța INFO Net. Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, comisia își propune în continuare să evalueze toate secțiile de vot din țară.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!