„Integrarea europeană e o provocare, dar împreună suntem mai puternici.” INTERVIU cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Integrarea europeană e o provocare, dar împreună suntem mai puternici.” INTERVIU cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Letonia susține în totalitate calea de integrare europeană a Republicii Moldova. Este o provocare, dar să ne amintim că împreună suntem mai puternici.” Este declarația făcută de Ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikuts. Cum apreciază diplomatul relațiile bilaterale dintre cele două state, ce a fost cel mai dificil în parcursul european al Letoniei și ce ar putea învăța Republica Moldova din experiența acestei țări, aflați din interviul de mai jos. 

Excelență, în acest an Letonia marchează 30 de ani de la redobândire Independenţei. Ce au însemnat acești ani pentru țara dumneavoastră?

Publicitate

La 4 mai 1990 Parlamentul Letoniei a adoptat Declarația de redobândire a Independenței țării, acea Letonie care inițial a fost proclamată în 1919, dar care începând cu 1940 a fost ocupată de Uniunea Sovietică. Dintr-o perspectivă filosofică, aceasta a fost un fel de stabilire a adevărului istoric, dar a fost și o oportunitate pentru societate în procesul de luare a deciziilor pentru viitorul oamenilor și viitorul națiunii. Din punct de vedere simbolic, a fost o modalitate de a ne reîntoarce la calea spre democrație, liberate și prosperitate a țării.

După 14 ani de la recăpătarea independenței, a urmat, în 2004, integrarea europeană. Cum a parcurs Letonia calea integrării în Uniunea Europeană? Ce a fost cel mai dificil?

Un element de succes a fost abilitatea politicienilor, a partidelor politice, ca la începutul anilor ’90 să accepte strategia de integrare în structurile euroatlantice.

Uldis Mikuts, Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova

Autor:

În 1992, la capitolul politică externă a fost luată o decizie strategică, iar implementarea acelei decizii a presupus un drum clar, direct spre integrare. Un alt avantaj sau mai degrabă o provocare a fost ajustarea legislației naționale înainte de aderarea la Uniunea Europeană în 2004. Valorile, libertățile și standardele Europei au fost incluse în actele legislative. A fost poate o provocare, dar și un proces valoros ca în anul 2004 să fim pregătiți pentru a ne alătura Uniunii și să ne îndreptăm spre un stat pe deplin dezvoltat.

Dacă ar fi să enumerați astăzi trei cele mai importante beneficii pe care le-a adus cetățenilor integrarea europeană, care ar fi acestea? Cum s-a schimbat viața cetățenilor letoni după integrarea în UE?

...

Cum Letonia poate ajuta Republica Moldova în parcursul său european? Ce bune practici am putea prelua?

Sunt foarte încântat să recunosc faptul că acest schimb de practici și experiențe este într-o desfășurare bună. Desigur, în parcursul integrării europene au fost multe provocări, noi am înregistrat succese bune, dar au fost și unele greșeli. Ceea ce este foarte bine și ce pot observa la diferiți colegi ai instituțiilor din sectorul non-guvernamental din Letonia este că toți sunt dispuși să împărtășească din cunoștințe, experiențe și practici cu țările partenere, cu Moldova. De asemenea, sunt încântat să realizez că partenerii moldoveni sunt dispuși să asculte și să discute aceste practici. Aceasta este contribuția noastră practică pe care o împărtășim cu Moldova în parcursul său european.

Cum apreciați relațiile noastre bilaterale? Pe parcursul acestor ani, considerați că asistența tehnică, financiară, oferită de Letonia, dar și de UE, a fost valorificată pe deplin de țara noastră?

Cooperarea bilaterală este foarte bună pentru ambele țări, Letonia și Moldova. Sunt și foarte multe asemănări între cele două țări. Putem spune că avem aproximativ aceeași suprafață sau, mai mult sau mai puțin, un număr egal de locuitori și de asemenea împărtășim o istorie comună. Dialogul politic bilateral este foarte bun, în special la nivelul miniștrilor de externe. A fost un schimb de vizite recent, au fost de asemenea discuții telefonice între cei doi miniștri. Din punct de vedere economic, sunt încântat să recunosc că relațiile comerciale și comerțul extern dintre cele două țări este în creștere, în jur de 10% în fiecare an, și sper că acest lucru va continua. În mod deosebit privesc și asupra cooperării regiunilor. Sunt aproape 30 de acorduri dintre regiuni sau orașe din ambele țări și este o bază bună pentru a avansa. În special, vreau să subliniez aici cooperarea pentru dezvoltare.

Începând cu 2005, Moldova este una dintre țările prioritare cu care ducem o cooperare de dezvoltare.

Uldis Mikuts, Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova

Autor:

Sunt multe proiecte implementate în direcția unei bune guvernări, sprijin oferit Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Unul care îmi place cel mai mult este serviciul de antrenament al câinilor pentru Poliția de Frontieră din Moldova, acest sistem fiind construit în baza exemplului Letoniei, având și primii câini aduși din Letonia. De asemenea, am lansat un concurs pentru proiectele de cooperare pentru dezvoltare. Avem două priorități anul acesta, asistență pentru sectorul de Sănătate de aici și de asemenea, ajutor pentru a combate consecințele social-economice provocate de criza coronovirus. Sper că vom înregistra rezultate bune.

Ce le-ați recomanda autorităților Republicii Moldova, în acest context? Care credeți că ar trebui să fie acum domeniile prioritare de reformare?

...

Care a fost abordarea Letoniei în privința luptei cu dezinformarea? În Republica Moldova, o bună parte a populației este eurosceptică, iar unii experți pun acest fapt pe seama dezinformărilor. Ce rol a jucat presa letonă în parcursul european al țării?

Experiența Letoniei arată cât de necesară este abordarea guvernamentală și crucială aici este și cooperarea dintre instituțiile publice, pe de o parte, și sectorul non-guvernamental, pe de altă parte, în ceea ce privește combaterea dezinformării. Sectorul nonguvernamental din Letonia, societatea civilă este destul de activă. De fapt, Letonia găzduiește Centrul Baltic pentru Excelența Media și ei au venit cu abordări inovative pentru a întări calitatea jurnalismului, dar și pentru a crește nivelul educației media în rândul societății. Noi suntem fericiți să lucrăm cu ei foarte strâns în calitate de ambasadă. Centrul Baltic pentru Excelența Media este activ în țările baltice, dar și în țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene, inclusiv în Moldova. Noi am cooperat cu ei în ultimii doi ani pentru a organiza conferințe mari în Moldova pe subiecte ce țin de combaterea dezinformării sau fortificarea comunicării strategice, unde scopul principal era de a evidenția avertizările despre unele provocări sau fenomene, dar de asemenea de a încerca să aducem împreună instituțiile publice, sectorul academic și cel non-guvernamental. Acesta a fost un succes relativ în încercarea de a explora alte activități în această direcție. De fapt, activitățile privind combaterea dezinformării sau combaterea manipulării informației sunt concepute pentru a întări elasticitatea societății. Abordarea și experiența noastră poate fi foarte bine transferată în Moldova. E este ceea ce noi ne propunem și ceea ce face Letonia prin aceste activități.

Excelență, în acest an se împlinesc 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene. Ce mesaj le-ați transmite cetățenilor Republicii Moldova, cu această ocazie?

Într-adevăr, Ziua Europei pe care o celebrăm pe 9 mai este dedicată păcii și unității în Europa. Dar, privind mai larg, ea este dedicată valorilor comune, să împărtășim drepturi și libertăți. Țara mea, Letonia, în ultimii 30 de ani a parcurs un drum destul de lung de la redobândirea Independenței, la integrarea în Uniunea Europeană și devenirea unui stat modern și prosper.

Letonia susține în totalitatea calea de integrarea europeană a Moldovei pentru că noi credem că aceasta aduce beneficii pentru oamenii din Moldova. Letonia face parte din Europa și Moldova face parte din Europa, deci Letonia susține Moldova, de asemenea Uniunea Europeană susține Moldova. Este o provocare, dar să ne amintim că împreună suntem mai puternici.

Uldis Mikuts, Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova

Autor:

Excelență, vă mulțumim.

Materialul parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal