Ideile de afaceri ecologice, susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Ideile de afaceri ecologice, susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Republica Moldova poate fi înverzită prin afaceri ecologice.  Astăzi a avut loc Conferința de lansare a  Programului Național de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii care a avut scopul de a informa mediului de afaceri despre modalitățile de accesare a suportului oferit de stat pentru susținerea companiilor  în planificarea și implementarea practicilor prietenoase mediului ambiant și extinderea pe alte piețe.

„Cu toții ne dorim ca afacerile să se dezvolte în concordanță cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în special, cele de mediu, astfel încât activitatea economică să evolueze în armonie cu mediul înconjurător. MEI încurajează și susține ÎMM-urilor din țară care vor să aibă un proces de activitate ecologic, să producă și să presteze servicii eco. Îndemn antreprenorii să transforme provocările legate de mediu în noi oportunități de afaceri”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean.

Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor oferă suport informațional, consultanță și mentorat, instruire și formare ecologică. Totodată, programul va pune accentul pe cercetare și dezvoltare, promovare, schimbul de bune practici la nivel național și european în domeniul aplicării principiilor economiei verzi și a economiei circulare. Un compartiment aparte este rezervat finanțării nerambursabile a acțiunilor de ecologizare a ÎMM și dezvoltării capacităților de acces și extindere pe alte piețe.

“Prin acest instrument ne dorim să inspirăm și să susținem cât mai multe afaceri în procesul de implementare a acțiunilor de ecologizare, utilizarea tehnologiilor și a inovațiilor ecologice. ODIMM prin programele administrate încurajează și susține întreprinderile mici și mijlocii în automatizarea proceselor de producere, planificarea și implementarea practicilor prietenoase cu mediul. Avem convingerea că mediul de afaceri autohton în viitor va putea oferi produse cu valoare adăugată ridicată și eco pe pieţele externe la preţuri competitive şi de o calitate înaltă. Doar împreună putem construi o economie durabilă”, a subliniat Directorul general ODIMM, Iulia Costin.

Întreprinderile Mici și Mijlocii vor beneficia de suport în cadrul a 3 etape. Prima etapă ține de instruire și formare în domeniul ecologizării ÎMM-urilor, iar suportul va fi pus la dispoziția ÎMM interesate de elaborarea și implementarea măsurilor de ecologizare a afacerii.

Etapa a doua ține de finanțarea acțiunilor de ecologizare a ÎMM de valoare mică. Vor fi susținute financiar întreprinderile care au elaborat un plan de acțiuni de ecologizare a afacerii prin oferirea granturilor de până la 200 000 lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional.

Cea de-a treia etapă ține de finanțarea acțiunilor de suport de valoare mare . În cadrul acestei etape vor fi susținute întreprinderile care au implementat acțiuni de ecologizare a afacerii și au deja o anumită experiență în exportul și internaționalizare a produselor și/sau serviciilor proprii.

Evenimentul a întrunit peste 300 de reprezentanți ai mediului de afaceri, autorităților publice centrale și locale, mediului academic, instituțiilor/organizațiilor de suport în afaceri și de protecție a mediului precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal