Interviu cu Iurie Leancă: Nu mă îngrijorează deloc acest dezechilibru de forțe

Interviu cu Iurie Leancă: Nu mă îngrijorează deloc acest dezechilibru de forțe
Foto: PPEM

Fostul premier Iurie Leancă vorbește în cadrul unui interviu pentru AGORA despre investigația de la BEM, candidatul PPEM la funcția de primar al Capitalei și declarațiile Maiei Sandu cu referire la studiile actualului prim-ministru Chiril Gaburici. 

AGORA vă invită să citiți mai jos interviul cu Iurie Leancă:

La ce etapă sunteți cu înregistrarea partidului, reusiți să finalizați pînă în alegerile locale?

Nu există niciun motiv să nu reușim, lucrurile merg bine, suntem în faza în care trebuie să strîngem cele 4 mii de semnături, dar am strîns in jur de 2200 în acest weekend, deci acest proces cu siguranță nu ne va întîrzia. Vom depune actele la timp, astfel încît să nu existe motive pentru a fi întîrziat acest proces de înregistrare.

Dar chiar dvs ați spus că vă așteptați ca Ministerul Justiției să vă pună piedici. Nu ar putea să vă întîrzie procesul de înregistrare? Motive se găsesc, mai mult sau mai puțin obiective.

Ați văzut și dvs ce încercări ridicole au fost pînă acum, de la crearea unei confuzii între o marcă comercială și un nume de partid, acel val disperat de înregistrări de nume de partide, apoi reacția total politizată și abuzivă a Ministerului Justiției, care s-a grăbit să dea un comunicat la indicația partidului, sunt încercări emotive cred eu, mai degrabă niște răzbunări mărunte, dar care vor avea ca efect compromiterea unor instituții ale statului, iar cei care le implică în astfel de procese murdare, vor trebui să răspundă în fața electoratului, dar și a partenerilor externi care au alocat sume consistente pentru democratizarea Ministerului Justiției, nu pentru politizarea lui.

Ei vor răspunde, dar ce faceți dvs dacă alegerile vor fi fixate in iunie, de exemplu și vor găsi motive să vă întîrzie înregistrarea așa încît să nu participați la alegeri? 

În primul rînd, vreau să vă spun că noi categoric vom fi în alegerile locale din acest an, indiferent că le pun în iunie sau septembrie sau altă lună. Știu că pe interiorul PLDM se discută ca alegerile să se facă rapid, chiar în iunie dacă se poate, în așa fel încît noi să nu putem înregistra partidul, din cauza blocajelor care vor continua. Le transmit celor care au așa planuri, că noi vom fi în alegeri și chiar credem că ele trebuie să aiba loc cît mai rapid, să mergem cu toții in fața electoratului și să explicăm inclusiv ce s-a întîmplat cu votul anterior, cel din 30 noiembrie. ‎Eu înțeleg foarte bine cu cine am de-a face acum, ce “jocuri” sunt capabili să facă, de aceea, împreună cu colegii, am pregătit nu doar o variantă de rezervă, ci mai multe, astfel încît să putem fi în alegeri indiferent de abuzurile care se vor face.

Credeți că PD și PCRM vor fi de acord ca alegerile să fie așa de repede?

Rămîne de văzut cum se tîrguiesc pe interiorul alianței, dar cred că vor fi de acord, ei găsesc ușor limbaj comun cînd e vorba de scheme politice.

Dar Vlad Filat a declarat că propune amînarea alegerilor locale pe motive legate de reforma administrației locale. Credeți că a renunțat?

Din ce mai discut cu foștii colegi de partid, nu mai e atît de sigur pe ceea ce a propus. Numai de reforme nu le arde lor acum, dupa cum bine vedeți. Intenția lor a fost să amîne alegerile pentru anul viitor, ceea ce ar fi fost o ilegalitate, un mare abuz și un mare derapaj democratic. Între timp e posibil să le fi venit ideea asta că dacă le fac rapid pot bloca participarea noastră în alegeri. Ei nu acționeaza rațional, ci emoțional, nu încercați să găsiți logica sau să înțelegeți de ce unii spun una azi și mîine fac total invers. Iată că azi, cei care cu doar cateva luni în urmă se jurau să facă alianța pro europeană și să nu aducă PCRM la guvernare, au făcut exact invers. Deci, totul e posibil.

Dar dvs cînd credeți că ar trebui să fie alegerile locale?

Oricînd începînd cu prima zi a termenului legal pînă în ultima zi a acestui termen, dar în nici un caz în afara lui, prin modificări legislative abuzive sau alte mijloace antidemocratice. Dezbaterea această legată de alegerile locale, este una falsa, de fapt nu e o dezbatere, e o confuzie generată de unii care au anumite emoții legate de întalnirea cu electoratul, dupa ‎ce au facut în ultima perioada. 

Și cum veți face ca noul dvs partid să fie cunoscut suficient de oameni într-un timp destul de scurt, în cazul în care alegerile vor fi in iunie?

Vom avea o campanie electorală foarte activă, cu acțiuni și mesaje suficient de puternice încît lumea să cunoască bine partidul pînă în alegeri 

Nu aveți resursele financiare ale unora dintre competitorii dvs, care au și instrumente mediatice puternice‎. Credeți că va fi așa de simplu?

Simplu nu va fi, dar nici nu ne-am pornit să facem lucruri simple, înțelegem bine contextul în care suntem. Noi avem o voce puternica în schimb și comunicatori foarte buni, credibili, oamenii care nu au nimic de ascuns și care se pot prezenta în fața electoratului și să răspundă la orice întrebare. Milioanele și instrumentele de propagandă au efect limitat în mîna unui om care nu are credibilitate, deci nu mă îngrijorează deloc acest dezechilibru de forțe, dimpotrivă, vom face ca el să fie un avantaj pentru noi.

Și cum se va merge în alegeri, mă refer la toate partidele pro europene, fară o clarificare a ceea ce s-a întîmplat la BEM? Oamenii așteaptă niște răspunsuri, credeți că le vor avea pînă atunci? 

Dacă ne uităm la ce se întamplă acum, cînd se caută doar țapi ispașitori, eu cred că nu vor avea nici o clarificare, se vor invoca tot felul de motive pentru întîrzierea anchetei, în așa fel încît să pară că se lucrează, dar în realitate să nu se facă nimic serios. Ați văzut raportul prezentat în Parlament, care nu spune nimic, mai mult, există multe inexactități, inclusiv legate de ceea ce am spus eu la comisia de anchetă.

Credeți că se încearcă și culpabilizarea dvs? Poate să vă acuze că Guvernul nu și-a făcut bine treaba în perioada cît l-ați condus dvs.

Ei pot să încerce orice, însă încercările vor fi la fel de credibile ca raportul comisiei de anchetă, adică deloc.‎ Eu nu întîmplător am cerut comisiei de anchetă să fie analizate stenogramele ședințelor organizate pe situația din sectorul bancar, să se vadă ce solicitări am avut eu față de anumite instituții și cum au acționat ele. Și nu vorbim de o solicitare, ci de zeci de solicitări, pe parcursul unui an. Încercarea asta de a căuta tot felul de țapi ispășitori nu face decît să arate cine din politică are o anumită legatură cu ceea ce se întîmplă la BEM. Se observă foarte clar cum nu se caută hoții în mod real, cum nu se fac încercări de recuperare a prejudiciului, se încearcă doar mutarea subiectului în zone cît mai îndepărtate de vinovații reali. Ei nu înțeleg însă că nu fac altceva decît să facă și mai vizibil cine are interesul să ascundă adevărul.  Cînd eram premier am cerut ca la anchetă să participe și experți internaționali, specializați în descoperirea fraudelor bancare. Credeți că întîmplător ei ocolesc acum acest subiect? De ce îi deranjează să vină investigatori străini și să ajute ancheta, să îi dea echidistanța necesară?

Este acel audit al companiei Kroll. Credeți că nu va fi unul obiectiv?

Eu nu vorbesc de audit. Una e auditul, alta e ancheta penală. Iar ceea ce se întîmplă acum nici măcar nu e încă audit, ci o pregătire a începerii investigației. Dar eu cînd spun de investigatori străini mă refer la cei care să ne ajute să-i găsim pe beneficiarii reali ai hoțiilor de la BEM și să vedem cum putem recupera ce se mai poate din prejudiciu. Eu ințeleg că interesul unora este ca mai întîi să se facă acest audit, dacă se poate vreo doi ani să dureze, să folosească asta ca pretext, să spună că ancheta penală nu poate înainta pînă nu au rezultatele auditului și alte astfel de pretexte. Eu nu știu cum ei nu ințeleg că prin aceste artificii ei nu fac decît să-și dezvăluie în fața societății interesele legate de BEM.

În cine credeți că va lovi mai tare acest subiect în alegerile locale, în PLDM sau PD?

În toate partidele care încearcă să blocheze aflarea adevărului. Pentru că oamenii văd foarte bine cum se mimează această anchetă, show-ul oferit săptămîna trecută în Parlament a fost foarte clar din acest punct de vedere. L-au demis pe șeful CNPF, fără ca această instituție să aibă treabă cu ce s-a întîmplat la BEM, o decizie cel puțin bizara. 

Se vehicula că acest post ar urma să fie oferit comuniștilor. Credeți că acesta a fost motivul demiterii? 

Cred că au vrut să gasească un țap ispașitor, în primul rînd. Dar dacă acest post va fi dat comuniștilor, atunci totul va fi și mai clar. 

Zilele trecute ministrul Educației a făcut cîteva declarații mai dure, în contextul subiectului legat de suspiciunile privind diplomele de studii ale premierului Gaburici. Vă așteptați ca ea sa paraseasca Guvernul si poate sa vi se alature?

Maia Sandu obișnuia să-și spună deschis opinia și cînd conduceam eu Guvernul și am apreciat mult asta la ea. Dacă vreți o opinie personală, eu nu văd cum va rezista foarte mult într-un astfel de Guvern, ea nu va accepta să fie parte la decizii care au în spate tot felul de interese dubioase. Însă nu vreau să anticipez în ceea ce privește venirea ei în partidul nostru, noi ne păstrăm decizia inițială, ca aderările să se producă în mod cît mai firesc, atunci cînd oamenii sunt pregătiți să participe la această nouă construcție politică. 

Alte noutăți în echipa dvs în perioada apropiată?

V-am spus, nu vreau să anticipez. Vor fi mai multe aderări, inclusiv primari și consilieri din țară, dar și oameni de la centru. 

Viitorul candidat la Primăria Chișinău din partea PPEM este deja în echipa dvs sau urmează să vină? 

Interesant mod de a pune întrebarea. Vă rog să nu vă supărați dacă nu va voi da un răspuns deocamdată la întrebarea asta. Motivul este acela că acest subiect trebuie discutat și decis împreună cu colegii, abia apoi să-l anunț public. Decizia noastră legată de Primăria Chișinău‎ depinde de mai mulți factori, care încă nu sunt clarificați.

Există totuși posibilitatea să candidați dvs? Dar nu-mi dați răspunsul acela diplomatic.

Acum nu există această posibilitate și nici nu este pusă în discuție o eventuală candidatură a mea. Vă explic și de ce, acum este important ca eu să mă concentrez împreună cu colegii pe formarea partidului, merg foarte des în teritoriu, e nevoie să am cît mai multe discuții cu oamenii, acum prioritatea mea numărul unu este să formăm un partid politic cît mai consistent. 

Dar Primăria Chișinău ar fi o platformă foarte bună pentru dvs chiar și pentru a avea o evoluție mai rapidă a partidului pe care îl construiți, va da o platformă din care să fiți vizibil. O funcție este totuși un avantaj din acest punct de vedere, nu?

Acum nu funcțiile ajută, ci oferta pe care le-o facem oamenilor și modul în care le demonstrăm că suntem o alternativă serioasă la ceea ce se întamplă acum pe scena politică. Iar modalitățile în care vom face asta, vor fi multiple, în primul rînd printr-un contact direct și permanent cu oamenii, nu prin funcții.  

În alegeri mizați în special pe voturile electoratului PLDM sau și pe ‎cele ale electoratului PL și PD?  

Noi mizăm pe voturile tuturor alegatorilor pro-europeni în special, nu ne punem ținte legate de partide, ci sperăm să ni se alăture cei cu care avem în comun obiectivul de integrare europeana a Moldovei și modernizarea ei.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

Turcia va oferi gratuit dronele „Bayraktar” pentru care ucraineni au strâns bani în trei zile

Turcia va oferi gratuit dronele „Bayraktar” pentru care ucraineni au strâns bani în trei zile

Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurt

Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurt

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Rusia intră de azi în default tehnic: Țara este în incapacitatea de-ași îndeplini obligațiile față de creditorii externi
 • 2
  Primarul capitalei: Suntem chemați în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public
 • 3
  Primele imagini din cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Șefa statului a fost în Borodianca, Bucea și Irpini (FOTO. VIDEO)
 • 4
  Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.