Mai mulți bani pentru educarea fiecărui student și pentru o administrare mai eficientă. Ministrul Educației, despre reforma universităților

Mai mulți bani pentru educarea fiecărui student și pentru o administrare mai eficientă. Ministrul Educației, despre reforma universităților

Se vor aloca mai mulți bani pentru educarea fiecărui student din Moldova, iar universitățile din țară vor avea acces la resurse financiare mai mari. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unui briefing de presă. Șeful de la Educație a precizat că odată cu optimizarea numărului de instituții superioare de învățământ, manageriii acestora vor avea posibilitate de a administra mai eficient universitățile și de a cheltui mai multe resurse pentru procesul educațional.

Șarov a precizat că din anul 2012 au fost făcute mai multe încercări de implementare a acestui reforme.

„Dinamica politică a întârziat reforma universităților, lucru care a adus la risipa resurselor statului. Și oamenii din sistem sunt de părere că aceste măsuri trebuie să fie implementate cât mai urgent. Vom începe cu eficientizarea administrării universităților prin fuziuni și trecerea la un sistem transparent de finanțare și anume prin finanțarea per capita, conform unui cost -standard per student”, a declarat șeful de la Educație.

Publicitate

Igor Șarov a mai spus că în condițiile în care în Moldova sunt puțini studenți și prea multe universități, în ultimii ani s-au adus acuzații că universitățile nu sunt finanțate în mod transparent, lucru confirmat și de rapoartele experților naționali și internaționali.

„Actualul mecanism de finanțare a învățământului superior s-a dovedit a fi ineficient și disproporționat – o suprafinanțare pentru unii și o subfinanțare pentru alții. Pornind de la principiul că finanțarea urmează studentul, în raport cu calitatea programului de studii, se impune necesitatea aprobării metodologiei de finanțare bugetară”, a mai spus Șarov.

AGORA amintește că procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară cu scopul de a eficientiza cheltuielile publice și de a crește calitatea studiilor, a fost demarat săptămâna trecută. Primele instituții care au fuzionat sunt Institutului de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”. Cele două universități au fost absorbite de Universitatea de Stat din Moldova.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal