
Șeful BNM, despre reeșalonarea creditelor până la 31 decembrie 2021: „Ar putea limita capacitatea băncilor de a acorda credite noi”
Neachitarea creditelor poate crea presiuni pe lichiditatea sectorului bancar și ar putea limita capacitatea băncilor de a oferi credite noi. E una din opiniile expuse de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, despre inițiativa autorităților de a prelungi reeșalonarea creditelor de la 1 iunie până la sfârșitul anului. Declarațiile au făcute în cadrul unui interviu în care Armașu a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliștilor.
・
Astfel, șeful Băncii Naționale confirmă că proiectul de lege privind suspendarea termenului de achitare a creditelor de la 1 iunie până la sfârșitul anului a fost consultat cu specialiștii BNM. Armașu consideră că există mai multe riscuri în acest caz.
„În acest sens, BNM a evidențiat mai multe riscuri pentru stabilitatea și viabilitatea sectorului bancar, între care, capacitatea de plată a debitorilor. Unele persoanele fizice și-au pierdut locurile de muncă sau alte surse de venit stabil, iar unii oameni de afaceri și-au restrâns sau și-au stopat activitatea, ceea ce ar putea influența capacitatea de onorare a datoriilor față de bănci. Băncile comerciale deja restructurează creditele persoanelor fizice și juridice aflate în dificultate și calibrează deciziile pornind de la capacitățile de plată ale debitorilor.
Totodată, neachitarea plăților la credite de către debitori poate crea presiuni pe lichiditatea sectorului bancar și ar putea limita capacitatea băncilor de a acorda credite noi, care în situația de criză provocată de COVID-19 sunt esențiale pentru susținerea și repornirea economiei”, a menționat Octavian Armașu.
În acest context, deciziile de reeșalonare urmează a fi luate de fiecare bancă în parte în mod individual.
„În acest sens, trebuie să se țină cont de reglementările interne, prevederile contractuale față de acești debitori și capacitatea lor de plată. Acestea sunt necesare pentru a asigura gestionarea eficientă a lichidității, precum și administrarea prudentă a riscurilor asociate. De asemenea, BNM și-a expus opinia referitor la necesitatea de a consulta această inițiativă cu băncile licențiate, care sunt vizate la modul direct și care urmează să-și exprime poziția”, a explicat șeful BNM.
În ceea ce privește, decizia de acoperire a dobânzilor bancare la creditele noi pentru agenții economici în mărime de șase fonduri de salarizare, până la 31 decembrie 2021, aceasta nu a fost consultată de BNM. Cu toate acestea, Armașu crede că e o măsură binevenită în situația actuală.
Vezi aici: Experți: „Dacă aveți bani, achitați creditele. În perioada următoare, încărcătura va fi mai mare”
Precizăm că pe data de 25 mai curent, șeful statului Igor Dodon a declarat că dobânzile pentru creditele noi accesate de agenții economici vor fi acoperite în mărime de șase fonduri de salarizare și pentru perioada de până la 31 decembrie 2021. Astfel, Dodon a propus prelungirea reeșalonării creditelor de la 1 iunie până la sfârșitul anului.
La fel, amintim că pe 4 martie, BNM a diminuat rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară până la 4,5%, decizia fiind influențată de evoluția epidemiei de coronavirus.
La fel, Ministerul Finanțelor a solicitat instituțiilor financiare amânarea plăților la credite, în perioada martie - mai 2020, în legătura cu epidemia cu coronavirus. La fel, s-a cerut să nu fie aplicate penalităţi pentru neachitarea în termen a sumelor datorate.
Ulterior, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat, unanim, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25%, adică până la 3,25% anual. La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25% și, respectiv, 0,25% anual.
Totodată, a fost micșorată cu 2,5% norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și a fost majorată cu 1% norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!