La sfârșitul lunii aprilie, creditele neperformante constituiau 8,3%. Armașu: „Nu vom asista la o creștere esențială a acestora”

La sfârșitul lunii aprilie, creditele neperformante constituiau 8,3%. Armașu: „Nu vom asista la o creștere esențială a acestora”

Volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru al anului curent s-a majorat cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, BNM anunță că la sfârșitul lunii aprilie curent, ponderea creditelor neperformante a constituit 8,3% din totalul împrumuturilor, cu o creștere de 0,2 puncte procentuale. Guvernatorul BNM a explicat că băncile au obținut un profit mai mic, însă situația ar fi sub control. 

Potrivit BNM, în perioada de urgență, au fost reeșalonate doar 11,62% din totalul creditelor. Astfel, guvernatorul estimează că nu se va înregistra o creștere esențială a creditelor neperformante. Rotuși, băncile licențiate trebuie să rămână receptive la solicitările clienților de a prelungi sau renegocia termenele de plată ale creditelor.

„Începând cu luna martie, băncile prelungesc sau renegociază contractele de credit la solicitarea debitorilor. Astfel, până la data de 22 mai curent, au fost prelungite sau renegociate plățile la 4,8 miliarde de lei sau 11,62% din totalul creditelor, ceea ce oferă populației și mediului de afaceri o posibilitate de a-și restabili situația financiară

În primul trimestru, soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 45,4% din totalul activelor sau 42,0 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 4,1% (1,7 miliarde lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul trimestrului I al anului 2020 s-a majorat cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate comerțului – cu 4,6% (438,3 mil. lei) și la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului – cu 5,5% (340,9 mil. lei)”, a explicat șeful BNM, Octavian Armașu.

De altfel, șeful BNM a ținut să menționeze că sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate, iar băncile sunt pregătite pentru a face față provocărilor.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal