Penele de pasăre, transformate în concentrat proteic la Strășeni. Antreprenor: „Este mai eficient decât făina de pește” (VIDEO)

Penele de pasăre, transformate în concentrat proteic la Strășeni. Antreprenor: „Este mai eficient decât făina de pește” (VIDEO)

Un antreprenor de la Strășeni a pus pe roate o soluție inovatoare pentru procesarea penelor de pasăre, care rămân cu tonele în crescătorii și abatoare. Le transformă într-un concentrat proteic, care este adăugat în hrana animalelor. A oferit produsul final pentru un studiu, realizat pe animale de Academia de Științe și Universitatea Agrară. Rezultatul: făina din pene este mai eficientă decât cea din pește, folosită pe larg, susține omul de afaceri Denis Anton.

În prezent, antreprenorul prestează acest serviciu, contra plată, unui crescător de păsări. Procesează trei tone de pene pe zi, transformându-le într-o făină. Nu este însă simpla făina din pene, cunoscută pentru utilizarea în agricultură. Denis Anton povestește că, după mai multe experimente, compania a reușit să creeze un utilaj inovativ.

„Noi am obținut din pana de pasăre, prin procesul tehnologic pe care-l avem, un produs care este mai eficient decât făina de pește. Făina de pește se adaugă în mâncarea pentru animale și avem rezultatul maxim în ceea ce ține de creștere, imunitate, dezvoltarea armonioasă a animalelor. Înlocuind produsul dat cu produsul nostru, noi am obținut un rezultat mai bun”, spune acesta.

Publicitate

La prima etapă, penele trec prin procesul de fermentare. Este și cea mai dificilă, potrivit antreprenorului, fiindcă aici se rup legăturile de cheratină din pană. „Ulterior, produsul este încărcat în utilajul care o să facă procesul de mărunțire, de activare a moleculelor și, totodată, de convertire a cheratinei în proteină funcțională”, a adăugat el.

„Dintr-un produs care practic la noi în republică se îngroapă, care nimănui nu-i trebuie și care greu se procesează, noi îl transformăm într-un produs funcțional. Adică el ajută animalele la creștere. El este un produs antialergic, se poate adăuga și în hrana pentru câini, și în hrana pentru porci, și pentru păsări”, menționează Denis Anton.

Accesul către clienții din UE, blocat

Deși beneficiile au fost demonstrate și printr-un studiu, cererea pe piața internă este mică, din cauza concurenței neloiale, povestește bărbatul. „De exemplu, prelucrând penele de la o companie, agentul economic nu cumpără produsul final de la noi, deoarece are produsul similar de import, are companii mari care sunt gata să plătească mai mult, dar produsul dat să nu fie folosit de el”, a explicat omul de afaceri.

Îi reușește să vândă, în medie, trei tone pe lună în R. Moldova. Sezonier, își exportă produsul în Ucraina. Acesta costă 15 lei kilogramul. Comparabil cu făina de pește, care costă peste 40 de lei kilogramul, potrivit antreprenorului.

Bărbatul a identificat deja potențiali clienți în Uniunea Europeană. Însă nu poate ajunge la ei. „Legislația europeană nu este agreată cu R. Moldova. În domeniul dat nu s-au făcut pași din partea guvernanților. Așa cum noi nu avem dreptul să exportăm carnea de pasăre, la rândul ei este și pana, care este subprodus din pasăre. Făina dată, la moment, o depozităm”, a spus Denis Anton.

Antreprenorul a menționat că, în prezent, analizează deschiderea unei linii de procesare peste hotare, astfel încât să poată ajunge inclusiv la clienții din UE.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal