
Vom mânca mai puține roșii anul acesta? ANSA avertizează agricultorii: tomatele pot fi afectate
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atrage atenția la dezvoltarea și infectarea tomatelor de o boală numită Mană. În condiţii cu oscilaţii bruşte de temperatură între zi şi noapte, umiditate înaltă (peste 90%) şi temperatura medie diurnă a aerului în jur de 13-18ºC, va continua dezvoltarea şi infectarea tomatelor de Mană. Mai atacate vor fi sectoarele îmburuienite, dense, amplasate pe locuri joase, cu relieful denevilat.
・
Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente şi cumplite boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzată de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By. Mana atacă organele aeriene ale plantei – frunze, tulpini, flori și fructe. La vârful frunzelor sau pe marginea acestora, apar pete mari, de formă neregulată, de culoare verzuie, cu aspect de „opărit”. În condiții de umiditate atmosferică ridicată și temperatură moderată, în dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezintă fructificațiile ciupercii, conidoforii și conidiile. Cu timpul, zonele atacate se brunifică, apoi se necrozează iar frunzele se usucă.


Atacul pe fructe de regulă începe cu locul de inserție a pedunculului fructelor, sub forma unor pete mari, de culoare brun-măslinie, care se măresc cu rapiditate, devin brune și cuprind în scurt timp fructele în întregime. Fructele insuficient dezvoltate și atacate de acest patogen au aspect rugos și sunt tari la pipăit. De regulă, fructele atacate se desprind și cad prematur, ca urmare a putrezirii pedunculului. Pe aceste fructe căzute apare ca și pe frunzele atacate, un puf fin albicios care reprezintă fructificațiile ciupercii, conidoforii și conidiile.
Pentru prevenirea infectării ulterioare de mană, se recomandă continuarea tratamentelor fitosanitare cu fungicide cu acţiune de contact-sistemică sau sistemică, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova, cu culesul preventiv al fructelor bolnave şi distrugerea acestora.
Numărul tratamentelor va depinde de gradul infectării plantelor şi condiţiile climaterice create.
La aplicarea tratamentelor se va lua în calcul intervalul de pauză până la recoltarea roadei şi strict se va respecta tehnica securităţii muncii, transmite ANSA.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!