Obligativitatea de a purta mască în spații comerciale și transport public a venit odată cu creșterea numărului de infecții cu COVID-19 transmise pe cale comunitară. Astfel explică ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu decizia de a impune măsura de protecție. Totuși, șefa de la Sănătate a ținut să accentueze că o bună parte din populație poartă masca incorect, fapt pentru care Dumbrăveanu are și o explicație. Declarația a fost făcută la emisiunea Cutia Neagră, la TV8.
„Rezultând din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, am menționat anterior că masca se poartă de persoana bolnavă și de cel care îngrijește de bolnav. Dar nu uitați că la acea etapă aveam cazuri de import.
Azi vorbim de altă etapă de transmitere a infecției, când este transmiterea comunitară. În condițiile date, sunt câteva rigori de purtare a măștilor de care ne trebuie să ne conducem.
Ele se poartă conform hotărârii CNESP:
- în transportul public, obligator,
- în unitățile comerciale, indiferent dacă vorbim în cazul dat de farmacii, magazine alimentare sau de alt gen,
- se poartă în spațiu închis atunci când persoanele nu pot respecta distanța socială”, a explicat ministra impunerea măsurilor.
Dumbrăveanu a ținut să remarce că în pofida măsurilor de informare întreprinse de Ministerul Sănătății, o bună parte a populației poartă masca incorect sau chiar evită să o folosească. Acesta pentru că, crede ministra, nu a existat o cultură a măsurilor de protecție până la pandemie.
„În alte țări și până la pandemie a existat cultura prelucrării mâinilor, cultura dezinfectanților. În câte instituții medicale de la noi ați văzut să fie dezinfectanți la intrare? Ei erau necesari și trebuiau să fie”, a spus șefa de la Sănătate.
Întrebată de ce ea însăși este observată în spațiul public fără mască, ministra a venit cu explicații:
„Vreau să vă spun că atunci când nu puteam respecta distanța socială, n-o să mă vedeți fără mască. Când eram pe pragul sau într-o instituție medicală – n-o să mă vedeți fără mască. Când eram la conferință de presă, la MS, cu respectarea distanței sociale, dar dacă participa reprezentantul unei instituții medicale – eram cu mască”, susține Dumbrăveanu.
Menționăm că în baza datelor prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a constat o relaxare în rândul populației, dar și a agenților economici, privind respectarea măsurilor de precauție. Astfel, autoritățile țin să reitereze care sunt restricțiile impuse pe timp de epidemie. Este interzisă aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, dar și plimbarea prin parcuri, într-un grup de mai mult de 3 persoane. Vezi aici și alte restricții impuse populației și agenților economici.
Vezi și aceste știri

Picii mai mari de trei ani trebuie să poarte mască pentru a se proteja de COVID-19. Ce micuți sunt în zona de risc și ce sfaturi au medicii în caz de tuse, febră sau diaree

„Stai că mă mănâncă nasul” sau greșelile pe care le facem când purtăm mănuși și mască, explicate de un farmacist (VIDEO)

Dacă nu mai găsim măști în farmacii, există și soluții. Cum să-ți coși o mască din bumbac în condiții casnice (Tutorial VIDEO)

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate. Directorul ANSP: „Oamenii n-au făcut concluzia necesară”

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău
