Ar fi cumpărat o casă în valoare de 3 milioane de lei la prețul de jumătate de milion de lei. Ce averi mai are și ce mașini conduce deputatul Bogdan Țîrdea

Ar fi cumpărat o casă în valoare de 3 milioane de lei la prețul de jumătate de milion de lei. Ce averi mai are și ce mașini conduce deputatul Bogdan Țîrdea

Locuiește într-o casă care ar costa aproximativ 3 milioane de lei, dar susține că ar fi cumpărat-o cu  597 de mii de ei. Este vorba despre deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care a devenit subiectul unei investigații realizate de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Potrivit sursei citate, Țîrdea ar fi cumpărat imobilul în anul 2017, când nu era finisat. Asta deși potrivit declarației de avere și interese, în ultimii opt an alesul nu ar încasat venituri lunare mai mari de 20.000 de lei.

...

În pofida casei în care locuiește alături de soție, dar și în pofida mașinilor pe care le conduc cei doi, deputatul declară, totuși, venituri modeste în declarația de avere și interese.

Publicitate

Jurnaliștii de la ZDG precizează că prima declarație de avere publică a lui Bogdat Țîrdea datează din februarie 2009, atunci când, din postura de politolog și lector universitar, candida pe locul 30 la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Social Democrat, condus în acel moment de Dumitru Braghiș. În declarația depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), actualul deputat socialist indica venituri cumulate în valoare de 50 de mii de lei pentru anii 2007-2008, echivalentul a 2 mii de lei pe lună. În urmă cu 12 ani, conform acelei declarații, Țîrdea nu avea mașină, apartament și nici bani în conturi bancare.

Cinci ani mai târziu, când a candidat pentru un loc în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Țîrdea a depus o nouă declarație cu privire la venituri și proprietăți la CEC. Pentru perioada ianuarie 2012-decembrie 2013, politologul declara venituri oficiale în valoare de 30 de mii de lei în 24 de luni, respectiv – 1250 de lei lunar. Chiar și așa, Țîrdea a indicat că era deja proprietarul a două apartamente în Chișinău, unul de 67 și altul de 77 m.p.. Totodată, el declara și două mașini, o Toyota RAV 4, fabricată în 2013, și o Mazda 3, din 2007.

În 2017, veniturile declarate de familia Țîrdea s-au ridicat la aproximativ 681 de mii de lei. Cea mai mare parte din bani veneau din activitatea lui Țîrdea de deputat – 220 de mii de lei, iar 398,5 mii de lei – din vânzarea unui apartament de 70 m.p., amplasat pe str. Grenoble din Chișinău, echivalentul a aproximativ 20 de mii de euro.

În anii 2018 și 2019, familia Țîrdea nu a făcut achiziții, deputatul declarând constant apartamentul de 67 m.p., casa de locuit și cele două automobile: Toyota RAV 4 și Mazda CX5. În 2018, familia Țîrdea a raportat venituri oficiale de 270 de mii de lei (22 de mii de lei lunar), iar în 2019 – 335 de mii de lei (28 de mii de lei lunar), în mare parte din activitatea de legislator.

Solicitat de jurnaliștii de la ZdG, deputatul Bogdat Țîrdea afirmă că a completat declarațiile de avere și interese „așa cum cere legislația în vigoare”. Alesul poporului s-a arătat indignat de faptul că i-a fost verificată averea și i-a atenționat pe reprezentanții media că va veni „cu o reacție pe măsură”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal