Locuiește într-o casă care ar costa aproximativ 3 milioane de lei, dar susține că ar fi cumpărat-o cu 597 de mii de ei. Este vorba despre deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care a devenit subiectul unei investigații realizate de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Potrivit sursei citate, Țîrdea ar fi cumpărat imobilul în anul 2017, când nu era finisat. Asta deși potrivit declarației de avere și interese, în ultimii opt an alesul nu ar încasat venituri lunare mai mari de 20.000 de lei.
Aceeași sursă notează că pe lângă casă, în aceeași perioadă, familia deputatului ar fi obținut și două mașini. Una ar fi fost cumpărată în 2013 cu 23.500 euro, iar alta ar fi costat, la momentul achiziției, 22.000 de euro. Deputatul susține că a doua mașină ar aparține socrilor săi, care locuiesc la Ungheni.
Casa în care locuiește Țîrdea are două niveluri și se află pe un teren cu o suprafață de șase ari. Valoarea cadastrală, indicată de deputat și în declarația de avere, este de 597 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro.

În pofida casei în care locuiește alături de soție, dar și în pofida mașinilor pe care le conduc cei doi, deputatul declară, totuși, venituri modeste în declarația de avere și interese.
Jurnaliștii de la ZDG precizează că prima declarație de avere publică a lui Bogdat Țîrdea datează din februarie 2009, atunci când, din postura de politolog și lector universitar, candida pe locul 30 la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Social Democrat, condus în acel moment de Dumitru Braghiș. În declarația depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), actualul deputat socialist indica venituri cumulate în valoare de 50 de mii de lei pentru anii 2007-2008, echivalentul a 2 mii de lei pe lună. În urmă cu 12 ani, conform acelei declarații, Țîrdea nu avea mașină, apartament și nici bani în conturi bancare.
Cinci ani mai târziu, când a candidat pentru un loc în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Țîrdea a depus o nouă declarație cu privire la venituri și proprietăți la CEC. Pentru perioada ianuarie 2012-decembrie 2013, politologul declara venituri oficiale în valoare de 30 de mii de lei în 24 de luni, respectiv – 1250 de lei lunar. Chiar și așa, Țîrdea a indicat că era deja proprietarul a două apartamente în Chișinău, unul de 67 și altul de 77 m.p.. Totodată, el declara și două mașini, o Toyota RAV 4, fabricată în 2013, și o Mazda 3, din 2007.
În 2017, veniturile declarate de familia Țîrdea s-au ridicat la aproximativ 681 de mii de lei. Cea mai mare parte din bani veneau din activitatea lui Țîrdea de deputat – 220 de mii de lei, iar 398,5 mii de lei – din vânzarea unui apartament de 70 m.p., amplasat pe str. Grenoble din Chișinău, echivalentul a aproximativ 20 de mii de euro.
În anii 2018 și 2019, familia Țîrdea nu a făcut achiziții, deputatul declarând constant apartamentul de 67 m.p., casa de locuit și cele două automobile: Toyota RAV 4 și Mazda CX5. În 2018, familia Țîrdea a raportat venituri oficiale de 270 de mii de lei (22 de mii de lei lunar), iar în 2019 – 335 de mii de lei (28 de mii de lei lunar), în mare parte din activitatea de legislator.
Solicitat de jurnaliștii de la ZdG, deputatul Bogdat Țîrdea afirmă că a completat declarațiile de avere și interese „așa cum cere legislația în vigoare”. Alesul poporului s-a arătat indignat de faptul că i-a fost verificată averea și i-a atenționat pe reprezentanții media că va veni „cu o reacție pe măsură”.
Vezi și aceste știri

Șefa cabinetului lui Slusari, infectată cu COVID-19. Țîrdea anunță că și consilierul lui Batrîncea ar fi bolnav

Țîrdea: „Ajutorul din România a venit cu ministru, fanfare și poze”. Ambasadorul român la Chișinău: „Orice gest contează și orice efort trebuie apreciat”

Țîrdea, indignat de argumentele celor care cer anularea creditului rus. „Dacă-i schimbăm denumirea pe „nemțesc”, să vedeți cum votează toți unanim”

Țîrdea: Pachetul de dezoligarhizare propus de ACUM este un nonsens și poate fi anulat de către Curtea Constituțională

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Șefa statului susține că în următoarele luni ar urma să scadă prețurile produselor alimentare
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
