„Peste noapte, Plahotniuc și-a dat seama că Dodon l-a jucat pe degete”. Șeful statului își asumă meritele schimbării puterii din 2019, într-un filmuleț publicat pe Facebook (VIDEO)

„Peste noapte, Plahotniuc și-a dat seama că Dodon l-a jucat pe degete”. Șeful statului își asumă meritele schimbării puterii din 2019, într-un filmuleț publicat pe Facebook (VIDEO)

Schimbarea politică din vara anului 2019 a devenit subiectul unui filmuleț de tip documentar, publicat de președintele Igor Dodon pe Facebook. În video-ul de un sfert de oră, sunt depănate evenimentele din iunie 2019, cu accent pe meritele președintelui. Filmul este însoțit și de o declarație a lui Dodon, în care șeful statului afirmă că „decizia de a merge împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase” pentru el.

În filmulețul postat de Dodon răsună mai multe fraze prin care lui Dodon i se atribuie meritele schimbării puterii: „Încă de la primele ore ale dimineții, președintele simțea că Plahotniuc e aproape încolțit”; „Peste noapte, Plahotniuc și-a dat seama că Dodon l-a jucat pe degete”; „Au urmat zile de vânătoare și presiune asupra președintelui”.

https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdodon.igor%2Fvideos%2F4531184470240856%2F&show_text

Publicitate

Pe lângă filmuleț, Dodon a postat și o declarație.

„Memoria lumii e scurtă și oamenii repede uită sub ce regim opresiv a existat Republica Moldova în ultimii ani, până în luna iunie a anului trecut. Sunt opinii că guvernarea oligarhică este a doua cea mai grea perioadă din istoria țării, după anul 1992, când s-a produs conflictul și nenorocirea de pe Nistru. Azi se împlinește exact un an de când a fost salvată democrația și eliberată Republica Moldova din captivitate, de sub o dictatură politică”, scrie Dodon.

„Pentru mine personal, decizia de a merge direct și ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase, inclusiv am riscat cu viața mea și a celor apropiați și poate că vreodată voi deschide unele paranteze în acest sens. Dar eu consider că aceea fusese o decizie necesară pentru țară, una corectă strategic, o decizie de caracter, și nu regret nici o clipă acțiunile de atunci. Vreau aici să menționez că și colegii din Parlament, membrii blocului ACUM, au demonstrat că pot trece peste barierele ideologice și doctrinare și pot participa la o lovitură comună și definitivă împotriva regimului oligarhic. Acele procese politice ferme vor rămâne pentru totdeauna înscrise în istoria țării noastre”, mai afirmă președintele.

În același timp, președintele afirmă că „Plahotniuc și Șor au fugit din țară, dar nu au renunțat la ideea de a prelua din nou puterea sub control”.

„Miza lor este să destabilizeze situația politică din Moldova, să demită Guvernul, să-i manipuleze pe Maia Sandu și Andrei Năstase, să-și infiltreze oamenii din grupările parlamentare Șor și Pro-Moldova în noul guvern, toate astea pentru a se revanșa și pentru a bloca acțiunile penale pe furtul miliardului și pe uzurparea puterii în stat, acțiuni care au avansat foarte mult în ultimele luni, sub coordonarea noului Procuror General”, susține Dodon.

Într-un final, acesta declară că „perioada oligarhiei a trecut, pentru totdeauna”.

Reamintim că în iunie 2019, blocul ACUM și PSRM au făcut coaliție pentru a vota un Guvern în frunte cu Maia Sandu, iar evenimentele din primele zile ale verii au dus la căderea Partidului Democrat. Evenimentele acelor zile au fost însoțite de proteste organizate de democrați, instalarea corturilor în fața mai multor instituții ale statului, iar țara a avut, preț de câteva zile, două Guverne paralele.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal