
Care este soarta Blocului ACUM? Liderul Platformei DA: Noi ne-am fi dorit să existe și astăzi. Lidera PAS: Nu există prevedere legală (FOCUS)
În 2018, forțele politice, Platforma DA în frunte cu Andrei Năstase și Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) condus de Maia Sandu, au decis să facă „front comun”, așa încât pe scena politică a apărut Blocul ACUM. După ce au participat cu candidați comuni în câteva scrutine, cele două partide au ajuns să fie reprezentate inclusiv și în Parlament de fracțiuni diferite. Aceasta în timp ce Andrei Năstase își dorește în continuare existența Blocului, iar Maia Sandu susține că pentru aceasta nu există prevederi legale. Există sau nu Blocul ACUM. Iată ce spun cei doi lideri politici.
・
„Noi, cei din Platforma DA, am fost cei care am insistat să mergem într-un bloc la alegerile parlamentare. Într-un final cu concursul partenerilor noștri de la Bruxelles, din cadrul Partidului Popular European am reușit să avem Blocul ACUM. Și noi, Platforma DA ne-am fi dorit să mergem împreună și alături nu de la o etapă la alta, ci să mergem pe o perioadă mult mai îndelungată.
Pe 11 octombrie 2016 Platforma DA a venit cu o declarație și a propus un parteneriat de lungă durată între PPPDA și PAS. Și noi așa am abordat lucrurile. Colegii de la PAS au văzut lucrurile altfel. Cu ei ar trebui să vedeți de ce nu mai este Blocul ACUM”, spune într-un interviu pentru AGORA, președintele Platformei DA, Andrei Năstase.
De cealaltă parte, lidera PAS, Maia Sandu susține că Blocul ACUM a existat doar în perioada electorală și în pofida faptului că cele două partide au viziuni comune, n-ar exista prevederi legale ce ar permite păstrarea Blocului.
„Blocul ACUM există în formula de parteneriat în Parlament. Nu există ca o formațiune înscrisă, oficializată pe hârtie. Oficializat pe hârtie a existat blocul electoral, asta fiind formula care ne-o permite legea. Nu există prevedere legală care să-ți permită să oficializezi după alegeri”, susține Sandu. Totuși, lidera PAS nu exclude o format asemănător în alte scrutine.
„Trebuie să ajungem să vedem despre ce scrutine discută. Totuși, am reușit să participăm împreună, două partide politice, la trei scrutine. Dar altfel, suntem două partide politice distincte care au obiective comune și asta ne dorim în continuare, să facem front comun ca să obținem realizarea acestor obiective pentru cetățenii R. Moldova”, spune lidera PAS, Maia Sandu.
Întrebat dacă a fost găsit vinovatul în această situație, Năstase a răspuns tranșant: „Nu acuz pe nimeni. Oamenii trebuie să analizeze cine spune adevărul, cine e vinovat, cine nu. Rânza moldovenească e vinovată de foarte multe rele în această țară”.
Amintim că recent, la 20 mai, membrii Platformei DA și ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au avut o întâlnire. Subiectul central discutat a fost inițierea procedurii de suspendare din funcție a șefului statului Igor Dodon. Liderii celor două forțe politice susțin că subiectul alegerilor prezidențiale, planificate pentru toamna anului 2020, nu a fost adus în discuții.