Restricțiile impuse în toată țările din Europa, pentru a preveni infectarea cu coronavirus, au prevenit peste trei milioane de decese. Cel puțin asta arată un studiu realizat de Imperial College London.
Potrivit cercetătorilor de la Imperial College London, măsurile impuse, în mare parte în luna martie, au avut un „efect substanţial” şi au contribuit la scăderea ratei de reproducere a infecţiei sub valoarea unu până la începutul lunii mai.
Rata de reproducere sau valoarea 'R' măsoară numărul mediu de persoane care va contracta boala de la o persoană infectată. Echipa de cercetători a estimat că până la începutul lui mai, un număr cuprins între 12 şi 15 milioane de persoane din 11 ţări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectate cu COVID-19. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că au fost prevenite circa 3,1 milioane de decese.
„Măsurarea eficacităţii acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul lor economic şi social şi ar putea indica o cale de urmat de care este nevoie pentru a menţine controlul”, au precizat cercetătorii într-un rezumat al descoperirilor, transmite Agerpres.
Un al doilea studiu realizat de cercetători din Statele Unite, publicat alături de cel al Imperial College London în revista Nature, a estimat că strategiile împotriva transmiterii noului coronavirus implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi Statele Unite au prevenit sau au întârziat apariţia a circa 530 de milioane de cazuri de COVID-19.
Cercetătorii au descoperit că în lipsa instituirii unor politici împotriva COVID-19, ratele iniţiale de transmitere ale SARS-CoV-2 au înregistrat o creştere zilnică de 68% în Iran şi o creştere medie de 38% în celelalte cinci ţări.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
