Angajații Băncii Naționale, care încalcă legea, nu vor mai fi apărați din bugetul statului. Premierul Ion Chicu dă asigurări că în zilele următoare va adopta un proiect de lege, pentru a elimina privilegiile de care se bucură funcționarii instituției, iar „poporul nu va mai plăti avocați pentru cei care au fost implicați în furtul miliardului”.
Potrivit lui Chicu, unii angajați BNM sunt implicați direct în furtul miliardului, iar din 2014 și până în prezent, sute de mii de lei au fost cheltuiți din bugetul statului, pentru a achita serviciile avocaților celor care sunt implicați în dosarul furtului.
„Noiembrie 2014. Din sistemul bancar al țării se fură 1 miliard de dolari. Conducerea Băncii Naționale joacă un rol activ în această crimă. De atunci, mai mulți funcționari ai BNM au nimerit în vizorul procuraturii și au statut de bănuiți/învinuiți. Tot acest timp serviciile pentru avocați de sute de mii de lei (sau chiar milioane) sunt achitate... de BNM.
Pe lângă salarii de sute de mii de lei lunar, acești funcționari beneficiază de înlesniri inimaginabile, inclusiv de a fi apărați din banii statului, când încalcă legea. Firește, această situație nu mai poate fi tolerată și am propus eliminarea acestor plăți în folosul participanților la furtul miliardului din cadrul BNM”, a scris Chicu pe pagina sa de facebook.

Mai mult, premierul a ținut să menționeze că din acest motiv, administrația BNM s-a plâns corpului străin și FMI că Guvernul atentează la independența instituției bancare.
„Straniu, dar conducerea BNM a decis să "se plângă" corpului diplomatic străin și FMI, că statul atentează la independența băncii centrale...În zilele apropiate vom veni cu proiectul de modificare a legislației pentru a elimina privilegiile absolut neîntemeiate, de care se bucură funcționarii acestei instituții. Iar conducerea BNM trebuie să înțeleagă, că poporul nu va mai plăti avocați pentru acei care au fost implicați în furtul miliardului”, a mai scris Chicu.
Pe data de 29 aprilie Procuratura Anticorupție a intervenit cu percheziții la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile au avut loc în dosarul privind frauda bancară.
La fel, Procuratura Anticorupție (PA) a efectuat, pe 5 martie, acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei în dosarul privind frauda bancară. Atunci procurorii au reținut preventiv un actual (Aureliu Cincilei) și un fost viceguvernator (Emma Tăbârță), precum și un șef de direcție de la BNM. Tot în cadrul acestei cauze penale, procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu.
Pe 7 aprilie, fostul guvernator a fost transferat în arest la domiciliu. Dorin Drăguțanu este învinuit de participare la escrocherie și spălare de bani, infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Șeful BNM, despre reeșalonarea creditelor până la 31 decembrie 2021: „Ar putea limita capacitatea băncilor de a acorda credite noi”

Viceguvernatoarea BNM, Cristina Harea, a demisionat din funcție
