Absolvenți pe timp de pandemie, între timp liber, restanțe și lecții de viață

Absolvenți pe timp de pandemie, între timp liber, restanțe și lecții de viață

Viața studenților-absolvenți la începutul primăverii trebuia să oscileze între încheierea sesiunii și debutul unei lungi și obositoare perioade de practică. Tinerii se și vedeau îndeplinind o serie de sarcini care le-ar fi ocupat tot timpul până în mult așteptaptul moment al absolvirii. Pandemia de COVID-19, însă, a venit pe nepusă masa și a dat peste cap planurile a mii de oameni din întreaga lume.

La fel ca și mulți dintre semenii mei, vestea că urmează să îmi petrec timpul în mare parte doar acasă a fost întâmpinată cu o bizară bucurie amestecată cu nedumerire. La început nu știam ce să fac cu atâta timp liber. Mi-am rezervat vreme pentru a privi filmele și serialele care stăteau de mult în lista de așteptare. A fost o perioadă în care m-am regăsit, i-am cunoscut mai îndeaproape pe ai mei. O perioadă în care chiar și cele mai banale lucruri, cum ar fi naveta zilnică cu autobuzul, au ajuns să îmi pară „prețioase” și cu adevărat indispensabile.

Știam că nu trăiesc ceva unic, așa că am dorit să aflu cum s-au descurcat și alți colegi care absolvesc în acest an, pe timp de pandemie, în condiții deosebite, fiind parte a generației cu restanțe la ceremoniile care marchează sfârșitul studenției.

Publicitate

Timp pentru lecții, pentru cărți și pentru descoperirea de sine...

Natalia are 21 de ani, este de la Cimișlia și studiază Istorie și Filozofie în capitală. Tânăra spune că știa că perioada de carantină se va prelungi, se aștepta la o asemenea decizie din partea autorităților. Fiind o fire realistă, nu a sfidat regulile impuse, încercând să respecte regimul de autoizolare. Cu fiecare zi care trecea, însă, dorința de a reveni la viața de dinainte, cu activitățile și rutina ei, era din ce în ce mai mare. Natalia a folosit timpul autoizolării pentru a scrie teza și pentru a citi în voie cărțile preferate, pentru care așa și nu mai găsea vreme.

Ca și orice femeie, tânăra simțea nevoie de a se chiti în fața oglinzii. De a-și pune hainele preferate și de a ieși în oraș. Dar mai ales, simțea nevoie de a reveni în sălile de curs:

„Eu nu pot fără școală, fără activități educaționale. Îmi pare, totuși, foarte rău că nu voi avea parte să îmbrac acea mantie și să am acea pălărie în cap. Când eram la colegiu nu am fost prezentă la absolvire, iar acum din cauza unei epidemii, mi se ia și această șansă”, mi-a povestit Natalia.

Daniel are 21 de ani și este de la Ialoveni. Fiind student pe ultima sută de metri, a primit vestea autoizolării cu bucurie. Știa că se va descurca de acasă cu tezele și proiectele și chiar s-a descurcat.

Tânărul spune că nu-l deranjează lipsa interacțiunilor cu profesorii și colegii, în schimb a avut motive temeinice de îngrijorare atunci când a ieșit în oraș fără mască și mănuși și stătea cu frica în sân pentru a nu primi amenda de 20 mii de lei.

„Mai grav pentru mine, e faptul că nu voi putea lucra pe timp de vară. În general, sunt mai îngrijorat dacă s-ar prelungi procedurile de absolvire, întrucât carantina se va termina mai devreme sau mai târziu, dar Universitatea acum trebuie să fie terminată. Știi cum, după trei ani de studii pe același domeniu, deja devii foarte sătul de domeniul respectiv, mai ai nevoie de o pauză”, spune Daniel.

Regretele privării de balul de absolvire...

Silvia are 21 ani de și este studentă la Politologie. Inițial, fata s-a clasat în tagma oamenilor optimiști, care sperau că pandemia se va termina mai repede. Se consola cu gândul că va avea timp de cărțile preferate, de seriale. În realitate, însă, s-a pomenit cu un volum colosal de muncă și cu mult haos în procesul de studiu de la Universitate.

„Carantina mi-a luat în primul rând ceremonia de înmânare a burselor de merit. Dar bursa a venit, iar asta a fost ceva foarte necesar pe așa vremuri. Urma însă să am instruiri în dezbateri, să lucrez cu Consiliul în teritoriu, urma să mă văd cu prietenii dragi, eram implicată în multe chestii și îmi pare că mi-a luat un pic din energia vitală. Stând în casă obosești foarte mult, fie că stai la televizor sau la calculator. În continuare este foarte mult de muncă, online nu înseamnă mai puțin sau mai ușor, fiindcă ca și atunci și acum ajung să dorm doar câteva ore pe noapte”, mărturisește Silvia.

Primul caz de infecție cu coronavirusul de tip nou a fost confirmat în țara noastră pe 7 martie. De atunci Moldova a pășit în primele faze ale pandemiei. Ulterior, activitatea grădinițelor, școlilor și universităților a fost sistată. O serie de examene au fost anulate, iar altele - susținute online, inclusiv examenele de absolvire.

Cristian Bolotnicov, participant la Academia de Jurnalism Participativ

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal