*Acest material este sponsorizat

Mariana Gurghiș a ales cariera în IT: „Să fii în pas cu schimbările este cea mai mare provocare din sectorul IT”

Mariana Gurghiș a ales cariera în IT: „Să fii în pas cu schimbările este cea mai mare provocare din sectorul IT”


Un catalizator al dezvoltării economice și sociale – astfel putem defini sectorul IT. În secolul al XXI-lea, domeniul tehnologiilor informaționale anticipează tendințele globale, oferindu-ne o bază solidă pentru dezvoltare. Potențialul enorm și oportunitățile multiple pe care le generează sunt o sursă de interes și entuziasm pentru tinerii care decid să studieze acest domeniu și să înceapă o carieră în IT. Unii mai sceptici, iar alții mai deciși – împreună devin promotori ai inovației. Pe măsură ce domenii importante se intersectează cu tehnologia, va continua să existe o cerere pe piață de profesioniști calificați și dornici să producă o schimbare.

Mariana Gurghiș este Business Analyst într-o companie IT din țară și povestește cu entuziasm despre vocația pentru IT, pe care a descoperit-o la 18 ani. Tânăra spune că atunci când a decis să studieze tehnologiile informaționale, era un domeniu mai puțin popular. A cucerit-o, însă, potențialul IT din alte țări.

Mariana Gurghiș, Business Analyst, Endava: „Mi s-a creat impresia că este un domeniu în care o să-mi fie mai ușor să mă afirm, pentru că erau puțini absolvenți, în mare majoritate băieți. Surprinzător pentru mine, după prima săptămână de facultate, stereotipurile mi-au fost risipite. Eram, practic, în număr egal: băieți și fete. În același timp, cei pe care îi credeam mai versați în acest domeniu, nu erau la fel de buni ca o bună parte din fete. Asta m-a făcut să am și mai multă încredere în mine și să vreau să am un cuvânt de spus în această industrie.”

Mariana spune că după ce a absolvit facultatea, nu avea suficientă încredere în cunoștințele pe care le-a dobândit pe parcursul anilor de studii. Era conștientă că bagajul teoretic nu egalează cu aptitudinile dezvoltate în practică. Totuși, a reușit să se afirme și să obțină un job. De atunci, au trecut mai mulți ani, iar Mariana inspiră tinerii, sugerându-le să fie deciși, să aibă încredere și siguranță în calea pe care au ales-o.

„Frica de a încerca un anumit domeniu în care până acum nu ai activat este suficient de mare. Întotdeauna vin cu îndemnul SĂ ÎNCERCE către cei care își doresc să se angajeze la noi sau cei care încă nu știu ce anume vor să facă mai departe în cariera lor. Astfel vor înțelege dacă au luat o decizie corectă sau dacă trebuie să schimbe jobul”

Mariana Gurghiș

De-a lungul experienței sale, Mariana s-a convins că tehnologiile informaționale sunt un domeniu vast, care necesită și cunoștințe din alte sfere. Iar stereotipurile că cei din IT scriu doar cod este unul învechit și fals. Spre exemplu: poți activa într-o companie în calitate de business development manager, să faci project management, poți conduce o companie sau o echipă. Să fii în pas cu schimbările este cea mai mare provocare pe care sectorul o pregătește pentru cei din domeniu, mai spune specialista, iar pentru a reuși să prinzi fiecare noutate, trebuie să posezi cunoștințe fundamentale, care se dobândesc la cursuri ori la facultate.

Mariana Gurghiș: „De pe băncile facultății trebuie să poți să rupi din toate subdomeniile IT-ului. Atunci când vii să te angajezi la un job, nu știi exact ce vei face, trebuie să poți să înveți din mers, dacă nu ai bine poziționate cunoștințele de la facultate, nu ai cum să ții pasul. În același timp, trebuie să fii flexibil, unele păreri personale nu sunt întotdeauna corecte, iar acest lucru trebuie să-l acceptăm.”

Pentru tinerii care încă nu au decis ce profesie vor să îmbrățișeze, Mariana le recomandă IT-ul, care oferă o mulțime de posibilități de dezvoltare și realizare. Iar celor care deja studiază specialități IT, tânăra le sugerează să învețe puțin din diferite limbaje de programare, pe parcurs vor înțelege care le este pe plac și direcția spre care trebuie să evolueze. Mai mult, pentru că este profesia viitorului, are tangență cu alte domenii: sfera bancară, domeniul auto, financiar, chiar și cu psihologia. Iar pentru a fi un specialist competent, este bine să fiți versați în mai multe direcții.

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul Proiectului TEKWILL. 

Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.

P.

Vezi și aceste știri
Carina Tarlev a ales cariera în IT: „Mi-am dat seama cât de mult îmi place securitatea cibernetică și cât de mult aș vrea să mă dezvolt în acest domeniu”

Carina Tarlev a ales cariera în IT: „Mi-am dat seama cât de mult îmi place securitatea cibernetică și cât de mult aș vrea să mă dezvolt în acest domeniu”

Olga Surugiu a ales cariera în IT: „În viitor toate joburile vor avea legătură cu domeniul tehnologiilor”

Olga Surugiu a ales cariera în IT: „În viitor toate joburile vor avea legătură cu domeniul tehnologiilor”

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Advertoriale
Compania Philip Morris a devenit Angajator de Top 2021 în Moldova

Compania Philip Morris a devenit Angajator de Top 2021 în Moldova

5 motive de a refinanța un Credit la FinComBank. Un calcul care îți demonstrează cum scad ratele

5 motive de a refinanța un Credit la FinComBank. Un calcul care îți demonstrează cum scad ratele

Platformele de Social media cer diversitate. Sfaturi de a crea un conținut creativ pentru urmăritori

Platformele de Social media cer diversitate. Sfaturi de a crea un conținut creativ pentru urmăritori

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Andrei Iovu, despre calitatea produselor lactate, metodele de falsificare, Lactalis - Alba, business, investiții și pandemie | Nota de Plată
  Andrei Iovu, despre calitatea produselor lactate, metodele de falsificare, Lactalis - Alba, business, investiții și pandemie | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Alexandru Bîrlea, tânărul de la Cahul care și-a transformat visul vieții într-o afacere cu elemente braziliene (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Avortul este interzis în Polonia, chiar și în caz de malformaţie gravă a fătului. Sunt...
 • Pamela Anderson s-a căsătorit în secret pentru a 5-a oară: „Sunt în brațele bărbatului...
Cele mai populare
 • 1
  Cine este Natalia Gavrilița? CV-ul și averea candidatei pentru funcția de prim-ministru (DOC)
 • 2
  UPDATE: Ultima oră! Natalia Gavrilița, desemnată prim-ministră
 • 3
  Judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei s-a stins din viață
 • 4
  Partilul Șor propune modificări la Codul Electoral: Băncile să fie obligate să deschidă conturi pentru concurenții electorali
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.