După ce premierul, Ion Chicu, a scris pe pagina sa de Facebook că angajații Băncii Naționale, care încalcă legea, nu vor mai fi apărați din bugetul statului, BNM a venit cu o reacție oficială. Prin intermediul acesteia, instituția precizează că având în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor necesare în acest domeniu, BNM deține un statut distinct.
„Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale”, menționează BNM într-un comunicat de presă.
De asemenea, BNM sunliniază că suficiența cadrului legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de donatorii și partenerii internaționali înainte de disbursarea mijloacelor bănești.
„Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, se mai arată în comunicat.
Pe data de 29 aprilie Procuratura Anticorupție a intervenit cu percheziții la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile au avut loc în dosarul privind frauda bancară.
La fel, Procuratura Anticorupție (PA) a efectuat, pe 5 martie, acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei în dosarul privind frauda bancară. Atunci procurorii au reținut preventiv un actual (Aureliu Cincilei) și un fost viceguvernator (Emma Tăbârță), precum și un șef de direcție de la BNM. Tot în cadrul acestei cauze penale, procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu.
Pe 7 aprilie, fostul guvernator a fost transferat în arest la domiciliu. Dorin Drăguțanu este învinuit de participare la escrocherie și spălare de bani, infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Chicu ar putea tăia din înlesnirile pentru angajații BNM: „Poporul nu va mai plăti avocați, pentru cei care au fost implicați în furtul miliardului”

Șeful BNM, despre reeșalonarea creditelor până la 31 decembrie 2021: „Ar putea limita capacitatea băncilor de a acorda credite noi”
