Scade numărul de paturi pentru bolnavii de COVID-19, în capitală. Câte locuri sunt disponibile în prezent

Scade numărul de paturi pentru bolnavii de COVID-19, în capitală. Câte locuri sunt disponibile în prezent

În spitalele din capitală, numărul de paturi pentru potențialii bolnavi infectați cu coronavirusul de tip nou este din ce în ce mai mic, scrie tv8.md. Potrivit sursei citate, deși cele mai multe cazuri de boală sunt înregistrate anume la Chișinău, disponibilitatea paturilor nu depășește cifra de 100.

Șefa direcției municipale Sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat pentru sursa citată în instituțiile strategice sunt 624 de paturi, 491 de paturi fiind deja ocupate.

La Spitalul municipal Toma Ciorbă mai sunt doar 20 de locuri libere. Chiar și așa, managerul instituției dă asigurări că, la necesitate, numărul de paturi se poate mări cu zece la sută, lucru care va contribuie, însă, la scăderea calitatății tratamentului.

Aceeași sursă notează că la Institutul de Medicină Urgentă mai sunt disponibile 10 paturi. Șeful de la Urgențe, Mihail Ciocanu, a precizat că în secția de reanimare mai sunt doar 6 paturi disponibile, iar alte 4 paturi libere se află în secțiile reprofilate. Ciocanu nu exclude că dacă nu se vor respecta restricții instituite de către guvernare, riscul insuficienței de paturi este unul iminent.

La Spitalul Clinic Republican mai pot fi aduși încă 12 pacienți în stare gravă, 40 de paturi fiind în prezent ocupate.

Și medicii din raioane sunt îngrijorați creșterea numărului de pacieneți. De exemplu, la Spitalul Raional din Căușeni, în secția de boli infecțioase, nu mai sunt locuri, în timp ce zece persoane suspecte așteaptă rezultatele testului.

AGORA amintește că șefa Direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești, Svetlana Lupu, a declarat că numărul mare de pacienți infectați concomitent cu COVID-19 reprezintă o provocare pentru sistemul de sănătate. Funcționara a precizat că numărul de paturi disponibile în spital este o cifră flexibilă care poate crește sau descrește.

Săptămâna trecută, premierul Ion Chicu a declarat, pe pagina sa de Facebook, că sistemul medical riscă să nu mai facă față cazurilor de coronavirus dacă oamenii nu vor rămâne acasă și nu vor respecta măsurile epidemiologice. Oficialul a precizat că locuri în spitale, pentru pacienții infectați cu coronavirus, „mai sunt pe cinci zile”.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal