
Deputată: Majoritatea laboratoarelor ANSP nu ar fi acreditate. Moțiune simplă privind politicile în sănătate
Fosta ministră a Sănătății și deputata Pro Moldova, Ruxanda Glavan, susține că majoritatea laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) nu sunt acreditate. „De jure, nu au dreptul să facă analize medicale”, a spus parlamentara în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, grupul politic a decis să inițieze o moțiune simplă privind politicile în sănătate.
・
„Cum se face că laboratoarele ANSP, care în prima perioadă și-au adjudecat ilegal dreptul exclusiv de a face teste COVID, nu au niciun fel de acreditare? În octombrie 2019 a expirat acreditarea laboratorului central al ANSP, iar la cele raionale și de mai demult. Activează fără acreditarea obligatorie în țară noastră, adică ilegal. Laboratoarele care trebuiau să fie un etalon al calității nu au acreditare obligatorie. De jure, nu au dreptul să facă analize medicale. Asta în timp ce două laboratoare, care dețin certificate de calitate, au fost scoase abuziv din joc pentru o anumită perioadă, probabil ca să nu strice statisticile”, a declarat Ruxanda Glavan.
Menționăm că, de partea cealaltă, autoritățile au menționat, anterior, că testele la coronavirus, realizate în laboratoarele ANSP, se realizează conform recomandărilor și protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Iar liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, a anunțat că va fi inițiată o moțiune simplă, îndemnând deputații să o semneze. În acest sens este nevoie de cel puțin 15 semnături.
„Este nevoie de o moțiune simplă de politici de sănătate, astfel încât întreaga țară să știe cine a dus Moldova la peste 10 mii de cazuri de COVID-19. Luând în calcul că majoritatea parlamentară a blocat inițiativele opoziției de a institui o comisie de investigație despre modul în care a fost administrată această criză, inițiem procedura de înaintare a unei moțiuni simple pe subiectul legat de medicină și situația sanitară. Îndemnăm toți deputații să susțină moțiunea, ca să fie chemați în plen cei responsabili și să dea răspuns la întrebările noastre, să înțelegem situația reală legată de pandemie”, a spus Andrian Candu.
Menționăm că, până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 10.025 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. 367 de persoane au murit, iar 5.930 au fost declarate tratate.