
R. Moldova, mai aproape de a avea un sistem de fonduri de pensii facultative. Guvernul a aprobat proiectul de lege
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative. Documentul, elaborat de Ministerul Finanțelor, va remis Parlamentului spre examinare și aprobare. „Este un pas major spre dezvoltarea pieței financiare în Republica Moldova, un pas major spre implementarea Acordului de Asociere, un pas major spre un grad mai înalt de protecție a persoanelor în vârstă, care pe parcursul vieții contribuie la aceste fonduri”, a declarat premierul Ion Chicu.
・
În nota informativă a proiectului se menționează că, spre deosebire de pensiile private obligatorii, sistemul pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcţie de vârstă sau mărimea contribuţiei. Salariații pot contribui voluntar în fondul la care aleg să adere, iar angajatorul poate propune acestora un plan de pensii facultative, achitând contribuțiile.
Contribuţia poate fi divizată între salariat şi angajator. Autorul proiectului – Ministerul Finanțelor – spune că pensia facultativă poate reprezenta „un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane, dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal – deductibilitatea contribuţiilor defalcate în fondurile de pensii”.
„Administrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuată de o societate de pensii (societate pe acţiuni constituită exclusiv în scopuri de creare și administrare a fondurilor de pensii facultative), sau de către o entitate reglementată din sectorul financiar (bancă, societate de administrare fiduciară a investiţiilor, asigurător/reasigurator), sau de către sucursalele persoanelor juridice autorizate pentru activitățile de administrare a fondurilor de pensii din în alte state, înființate în Republica Moldova, cu condiția obținerii licenței conform prevederilor proiectului de lege”, se mai spune în nota informativă a proiectului.
Toate activele fondului de pensii trebuie păstrate într-o societate de investiții, inclusiv bancă, ce urmează să aibă calitatea de depozitar.
„Depozitarul trebuie să fie responsabil pentru monitorizarea adecvată a fluxurilor de numerar ale fondurilor de pensii facultative și, în special, pentru a verifica că contribuțiile și mijloacele din investiții sunt înregistrate în conturile participanților. Orice activ păstrat în custodie pentru un fond de pensii facultative trebuie să fie diferențiat de activele proprii ale depozitarului și să fie identificat, în orice moment, ca aparținând fondului de pensii. O astfel de obligație ar trebui să confere un nivel suplimentar de protecție pentru participanții și beneficiarii fondurilor de pensii”, menționează autorii proiectului.
Dacă va fi aprobată, legea va intra în vigoare după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Ulterior, în trei ani, Guvernul va elabora și prezenta Parlamentului legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor facultative.
Menționăm că un proiect al legii privind fondurile de pensii facultative a fost înregistrat și în 2016. Guvernul a solicitat atunci retragerea documentului, invocând necesitatea ajustării acestuia la practicile europene.