Asistent medical de la Urgență: E ridicol de enervant să auzi că cineva „se înădușă” cu mască, când tu știi că stai ore în șir cu două măști și patru perechi de mănuși (FOTO)

Asistent medical de la Urgență: E ridicol de enervant să auzi că cineva „se înădușă” cu mască, când tu știi că stai ore în șir cu două măști și patru perechi de mănuși (FOTO)

Potrivit Ministerului Sănătății, până astăzi avem 1.796 de lucrători medicali infectați cu noul tip de coronavirus. Dintre aceștia, 706 sunt asistenți medicali.Nicu Gagiu are 24 de ani și recent a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie. Lucrează însă de doi ani și șase luni în calitate de asistent medical în secția de Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Din 8 martie curent, în responsabilitățile sale a apărut și lupta pentru viața celor infectați cu COVID-19. Cu ce frici, emoții și probleme se confruntă acest tânăr specialist aflăm chiar de la el.

...

Publicitate

Ochelarii transpiră iar uneori nu ai decât câteva ferestre micuțe prin care poți vedea ceva clar. Apasă. Provoacă dureri de cap. Cele două măscuțe sunt atașate după ureche și ai impresia că nu îți mai simți urechile.

Nicu Gagiu.

Autor:

...

Acasă la părinți, însă, nu am mers de trei luni și nu cred că în curând voi merge.

Nicu Gagiu.

Autor:

Ce emoții ai când ești în afara spitalului?

Emoțiile negative cele mai mari apar, oricât de straniu ar suna, atunci când ieși afară și vezi toți oamenii. Când intri în supermarket și vezi oamenii care neglijează deschis regulile și purtatul măștii. Intră în magazin, își pun masca, iar imediat ce trec de pază o pun pe bărbie. E ridicol de enervant când vezi că ei zic că „se înădușă” în masca asta de unică folosință și tu știi că ai stat ore în șir cu două măști și patru perechi de mănuși. Iar uneori ultima pereche de mănuși nefiind de mărimea corespunzătoare, îți provoacă dureri la degete, măsurându-ți saturația vezi că este de 98,99. Aceste emoții câteodată se agravează în momentul în care ești în secție și vezi cât de mulți pacienți ai, vezi că ai un flux sporit de pacienți și îți amintești cum ieri te certai în market, cum pur și simplu deschis, în față, oamenii neagă existența unui virus, neagă eficiența metodelor de protecție. Auzi tot felul de replici începând cu „dar uite nu există nimic” și terminând cu „oricum nu ne protejează” sau „uite că tu ai mască înseamnă că eu nu trebuie să o port”. Îți ies pe ochi toate aceste replici. Este extrem de dureros momentul când te apropii de secție cu fișa pacientului și într-un moment îți dai seama că acesta este un coleg de-al tău din altă secție a spitalului care cumva s-a contaminat. Că acum câteva zile ai vorbit cu el și totul era bine, dar azi este internat și are nevoie de suport de oxigen. Îți dai seama că exact așa emoții poți crea tu colegului tău peste câteva zile când va veni să te vadă. Sunt niște emoții greu de descris.

Evident, la locul de muncă e foarte ușor să te contaminezi. Și nu mă refer la ceea ce se spune, că nu se respectă și nu se dezbracă corect echipamentul. E ușor să te contaminezi chiar și dezbrăcându-te corect.

Nicu Gagiu.

Autor:

Cum ți-ai fi dorit și consideri că ar fi fost corect ca oficialii să fi acționat în această situație?

Impunerea stării de urgență o consider o decizie reușită. Problema este doar în faptul că nu au fost organe competente care să asigure îndeplinirea acestor măsuri. Eu cred că era nevoie de amenzi, era nevoie de polițiști care să patruleze și tot așa mai departe. Nu o dată am auzit replici intrând în market și văzând cumpărători fără măști. Iar când te adresezi vânzătorilor și îi întrebi de ce le permiteți oamenilor să intre fără măști ei spun: „uite în toată dimineața asta m-au făcut în toate felurile și m-au batjocorit, eu ce pot să le fac?”. Pe deoparte cumva poți să îi înțelegi pentru că ei știu că dacă o să le interzică să intre o să se certe cu cumpărătorii, cumpărători o să se plângă administrației, iar administrația o să le ceară socoteală vânzătorilor. Și oricum toți suportăm aceste consecințe. În țara noastră organul care trebuia să monitorizeze aceste încălcări este poliția.

Cu transportul public iarăși a fost o prostie că duminica și sâmbăta nu mergea, iar în restul zilelor circula. Sensul chiar este greu de urmărit pentru că, în toată perioada aceasta de restricții, au fost câteva categorii de persoane care erau indispensabile la lucru, aceeași lucrători medicali sau lucrători din alte sfere care chiar aveau nevoie să ajungă acolo și nu toți cred că își pot permite un taxi zilnic, mai ales când trăiești la Ciocana și lucrezi în capătul Botanicii. Ei au lăsat troleibuzele astea dar fără nicio măsură strictă de protecție. În opinia mea, ar fi fost corect să fie câte un carabinier la fiecare a doua stație, respectiv troleibuzul să oprească la fiecare a doua stație, pentru că nu se întâmpla nimic dacă oamenii mergeau pe jos un pic mai mult. Fiecare om care duce un serviciu indispensabil să aibă un certificat de la lucru pe care să fie scris că această persoană are nevoie să fie la lucru de luni până vineri de la ora cutare până la ora cutare și respectiv te apropii de carabinier și îi demonstrezi că mergi la lucru, nu în altă parte. La noi era haos, urcau toți și nu înțelegeai nimic.

Nu am înțeles interdicția ca troleibuzele să circule în weekend. Cu ce scop? Adică în weekend este mai contagios virusul? În weekend tot personalul medical era nevoit să apeleze la cunoscuți și taxiuri.

Nicu Gagiu.

Autor:

Este dureros că în alte țări s-a putut învinge situația iar noi încă stăm cu capul în jos. Pentru mine, iarăși, o greșeală mare a fost mesajul că „uite masca nu te protejează”. Evident că o mască chirurgicală simplă nu te poate proteja sută la sută de un virus. În fond, în colectiv, odată ce ar fi purtat toți mască, ne-am și protejat mult mai mult. În schimb, dând informația că masca nu te protejează oamenii tot mai des vor spune: „dacă oricum nu o să mă protejeze, de ce să o ma port?”, iar de ceilalți nu îi pasă. Asta este realitatea la noi în țară. Pe lângă asta, e tare puțin luat în considerație faptul că poți fi asimptomatic și pentru tine poate fi o simplă răceală, în schimb pentru altcineva poate fi fatal. Nu toți acasă au posibilitatea să trăiască aparte. Închipuiți-vă un tânăr care este contaminat în magazin și nici febră nu a făcut, în schimb bunica lui, care era acasă, poate să nu treacă de această perioadă.

Scoaterea restricțiilor tot este o greșeală mare. Aceeași Piață Centrală pentru ce este nevoie de ea? Oricum prețurile acolo sunt ca și în market, uneori chiar mai mari. Aglomerația este mult mai mare. Da, este spațiul deschis, în schimb îmbulzeala din Piața Centrală nu se compară cu nicio altă îmbulzeală. Aceeași deschidere a mall-urilor.

Eu nu cred că este cineva care să stea acum pe acoperiș și să zică: „Ori îmi dați o pereche de blugi noi, ori eu mă arunc”. Se poate răbda și trăi fără toate astea.

Nicu Gagiu.

Autor:

...

Aș vrea să mă adresez cetățenilor mai conștienți. Depuneți vă rog un efort când vedeți în market pe cineva fără mască, facețile observație. Niciodată nu știi cum anume în spatele tău stă un om infectat și exact în acel moment strănută.

Nicu Gagiu.

Autor:

Care crezi că e soluția noastră care ne va scăpa de COVID-19?

Numai prin metode stricte (și nu doar scrise) cu un control extrem de riguros. O să mă pronunț și în privința Blajinilor. E straniu faptul că atâția oameni totuși tind să fie prezenți la această sărbătoare de pomenire, întrucât e clar că cei mai mulți dintre ei sunt vârstnici. Toți știu că prin cimitir se dau pomeni, se servește niște vin dintr-un pahar. Oare nu s-ar putea chiar de amânat, sau de anulat, sau de mers la cimitir într-o zi simplă?! Sincer să fiu nu cred că o să se termine cu ceva bun toată această situație, iar țara noastră va ajunge în scurt timp fără personal medical, pentru că prețuiți suntem foarte puțin, ascultați suntem încă și mai puțin, în schimb odată ce este posibilitatea de a turna niște murdării în capul nostru, se face fără oarecare control și fără cenzură.

Cum îți imaginezi viața fără COVID?

Pe moment, nu prea pot să mi-o imaginez. Sincer să fiu, nu îi văd capătul. Pot să îți spun cum îmi imaginam viața după COVID când el abia se începea. Eu atunci credeam că totuși asta o să aibă un impact asupra populației, poate o să fie mai apreciați medicii, o să fie ridicat nivelul igienei personale pentru că, să fim serioși, nu odată am văzut în spațiul public oameni care ies din baie și neagă existența lavoarului. Mă așteptam la faptul că o să mai fie purtate măștile încă măcar o jumătate de an, poate un an. În schimb, acum, în primul rând nu mai văd capătul COVID-ului, în al doilea rând văd că nici măcar cerințele minime, imediate, nu se respectă acum, nemaivorbind de viitor.

* Autor: Aina Rozîpalivanov, studentă SSAJ

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal