„Investitorii italieni se simt în Moldova mai acasă decât în alte părți ale lumii.” INTERVIU cu Ambasadoarea Italiei la Chișinău (VIDEO)

„Investitorii italieni se simt în Moldova mai acasă decât în alte părți ale lumii.” INTERVIU cu Ambasadoarea Italiei la Chișinău (VIDEO)
Valeria Biagiotti

Italia ocupă unul din primele trei locuri între țările partenere cu care Republica Moldova are relații comerciale și este al doilea importator de produse moldovenești. Cum apreciază Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, relațiile bilaterale dintre cele două state, unde mai vede loc de creștere în schimbul de mărfuri și de ce este important să protejăm patrimoniul cultural, aflați din interviul de mai jos. 

Excelență, aveți deja trei ani de mandat în Republica Moldova. Dacă ar fi să dați o notă relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Italia, cum le-ați aprecia?

Cred că relațiile între Italia și Republica Moldova sunt excelente în toate sectoarele. Când am ajuns aici, în 2017, nu-mi imaginam că legăturile dintre Italia și Moldova erau atât de puternice și înrădăcinate, iar astăzi, după al treilea an de mandat, sunt și mai convinsă cât de specială este dinamica dintre țările noastre. Intensitatea relațiilor este cu siguranță fructul acțiunilor instituționale, dar și meritul societății civile și a implicării puternice a cetățenilor italieni și moldoveni, precum și rezultatul rolului activ și propulsiv pe care aceștia îl joacă. Acest lucru se datorează în principal faptului că țara noastră găzduiește una dintre cele mai numeroase comunități de moldoveni din lume, dar și prezenței de rezidenți și antreprenori italieni care au ales să trăiască și să muncească în Republica Moldova.

Ce domenii ale cooperării ar trebuie să fie prioritare acum, ținând cont de acest aspect?

În ceea ce privește domeniile prioritare de cooperare pe care ar trebui să ne concentrăm în această perioadă de criză care a afectat țările noastre, consider că trebuie să muncim pentru a intensifica și mai mult colaborarea noastră, iar sectorul economic, în care relațiile dintre țările noastre sunt deja destul de bune, are o maximă importanță având în vedere că Italia este unul din principalii parteneri economici ai Republicii Moldova.

Italia ocupă unul din primele trei locuri între țările partenere cu care Republica Moldova are relații comerciale și este al doilea importator de produse moldovenești. Mai e loc de creștere la capitolul schimb de mărfuri? Ce produse credeți că am putea exporta mai mult și ce am putea aduce din Italia?

Cu siguranță există spațiu pentru îmbunătățirea relațiilor și a schimburilor comerciale între țările noastre. O parte considerabilă a schimburilor comerciale ține de importul și reexportul de materiale și produse care sunt parțial prelucrate în Republica Moldova, ceea ce denotă vitalitatea prezenței industriale a Italiei în Moldova.

Un domeniu în care există încă mult spațiu pentru îmbunătățirea și intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții este sectorul agroalimentar și vitivinicol.

Valeria Biagiotti,  Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova

Aceasta se referă bineînțeles și la utilaje, ținând cont că Italia este unul dintre cei mai mari producători de utilaje specializate din lume.

Un alt domeniu care poate fi dezvoltat și mai mult, atunci când se va sfârși această criză sanitară din întreaga lume, este cel al turismului, profitând și de numărul mare de zboruri care conectează, în vremurile normale, țările noastre.

În acest context, cum apreciați implementarea Acordului de Asociere? Cât de mult a influențat acest document relațiile comerciale dintre cele două state? 

Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană a favorizat, cu siguranță, relațiile și schimburile comerciale dintre Italia și Republica Moldova, datorită liberalizării treptate, eliminării taxelor vamale și facilitării accesului întreprinderilor pe respectivele piețe.

Pentru a profita pe deplin de beneficiile pe care le aduce Acordul de Asociere și de Liber Schimb este important ca Republica Moldova să se alinieze la standardele europene, de exemplu, din punct de vedere fitosanitar, ceea ce va face posibil exportul pe piețele europene a unor produse moldovenești.

Italia este pe locul doi la capitolul investiții în Republica Moldova. Ce spun acești investitori despre Republica Moldova ca oportunitate de investiții? Cum apreciază mediul de afaceri de aici?

Investițiile italiene în Republica Moldova își au originea încă din primii ani de existență a republicii. Experiențele pozitive ale investitorilor sunt numeroase și vizează diferite sectoare, de la cele mai tradiționale cum ar fi sectorul textil, producerea încălțămintei, până la cele mai moderne, informatică, producerea componentelor auto și a cablurilor.  

Apropierea ligvistică a avut cu siguranță un rol important și a făcut astfel încât investitorii italieni să se simtă în Moldova mai acasă decât în alte părți ale lumii.

Valeria Biagiotti,  Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova

Din păcate nu au lipsit și experiențele negative și greutățile pe care le-au întâlnit antreprenorii italieni. În acest context, este important să se depună efort în continuare pentru a face climatul de afaceri tot mai favorabil, continuînd lupta împotriva corupției și Reforma Justiției.

În contextul pandemiei COVID-19, în ce măsură acum Republica Moldova mai poate fi o oportunitate de investiții pentru întreprinderile italiene? Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru companiile interesate de Republica Moldova?

În această perioadă dificilă a pandemiei și unele întreprinderi italiene, prezente aici în Republica Moldova, au ales să-și schimbe, să-și reconvertească producerea. De exemplu, este o întreprindere italiană care produce măști de protecție, iar alta produce echipamente speciale de protecție. Iar în ceea ce privește mesajul meu este, cu siguranță, un mesaj de încurajare și o invitație către antreprenorii italieni să continue să privească Republica Moldova și să evalueze posibilitatea investițiilor aici în țară, în beneficiul reciproc al ambelor țări.  

Republica Moldova și-a manifestat dorința de a fi parte a familiei europene. Ce domenii credeți că trebuiesc îmbunătățite în țara noastră pentru ca această apropiere să fie mai rapidă?

Cum am menționat și anterior, Uniunea Europeană insistă în mod deosebit pe două aspecte care vor duce la creșterea nivelului de integrare a Moldovei în familia europeană. Este vorba de Reforma Justiției și lupta cu corupția, ambele în context mai amplu al respectării statului de drept. Aplicarea standardelor internaționale și europene în aceste sectoare este crucială pentru a da un imbold decisiv integrării europene a Republicii Moldova.  

Cum ne poate ajuta, în această direcție, asistența pe care o oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova?

Uniunea Europeană nu este doar principalul partener economic al Republicii Moldova, dar și cel mai mare susținător al acesteia. Asistența europeană are drept scop îmbunătățirea concretă a calității vieții cetățenilor moldoveni, consolidarea statului de drept și garantarea unui climat favorabil pentru investiții. Cu siguranță ajutoarele și asistența ce vine din partea Uniunii Europene vor contribui la atingerea acestor obiective.

Italia este ţara cu cel mai mare număr de obiecte înregistrate în categoria patrimoniu cultural. Credeți că RM ar avea ceva de învățat la acest capitol? Avem ceva de protejat și cât de important este să protejăm acest patrimoniu?

Italia are onoarea să găzduiască tocmai 55 de situri recunoscute drept patrimoniu cultural UNESCO, iar bogăția culturală a patrimoniului italian nu este numai un rezultat al norocului sau al cauzalității, ci mai cu seamă un rezultat al politicii de păstrare și conservare dezvoltată de-a lungul secolelor.

Există mărturii încă de pe vreamea orașelor-state din Evul Mediu despre importanța pe care conducătorii o acordau frumuseții orașelor, protecției mediului pentru a asigura bunăstarea și prosperitatea locuitorilor. De mai mult timp, Italia a început să împărtășească această experiență cu alte țări. Chiar în luna noiembrie a anului trecut, am încheiat un program de colaborare în domeniul cultural între Ministerele Culturii din țările noastre, care a beneficiat de o finanțare din fonduri europene.

Acest program, în valoare de un million de euro, are drept obiectiv dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural moldovenesc prin păstrarea și protejarea acestuia. A fost o experiență foarte pozitivă prin implicarea majoră a principalelor instituții specializate din Italia și sper că acesta va constitui o bază pentru alte colaborări bilaterale și pe viitor, având în considerare importanța pe care o are protejarea și conservarea patrimoniului nu numai pentru a proteja propria istorie și cultură, dar și ca o valoare economică și de dezvoltare.  

Italia este una dintre cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene. Ce mesaj aveți astăzi pentru cei care încă mai pun la îndoială puterea și viabilitatea Uniuniunii Europene?

Italia nu este numai unul dintre cele șase state fondatoare, dar anume la Roma a fost semnat în 1957 acel document care a dus la instituirea comunității economice europene. Cred că, mai ales în această perioadă de criză, este important să ne amintim de spiritul de la Roma și de Declarația Schuman. În fața unei situații dezastruoase, atât pe plan economic, cât și social, după Al Doilea Război Mondial, statele fondatoare au adoptat niște decizii importante și curajoase, depășind orice diviziune care a existat în trecut, pentru a crea împreună un viitor mai bun.  

Acum, ca și atunci, când ne aflăm într-o situație extrem de gravă, cauzată de pandemie, cu un impact economic devastant, este important ca Europa să fie unită, puternică și solidară, capabilă să adopte măsuri curajoase pentru a depăși această criză care nu a lovit doar unele țări, dar ne-a afectat pe toți.

Și așa cum a declarat, cu mai multe ocazii, ministrul italian de Externe toți trebuie să ținem minte că nicio țară nu va reuși de una singură. 

Vom câștiga și vom pierde toți împreună și este momentul să gândim ca o echipă.

Valeria Biagiotti,  Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova

Excelență, vă mulțumim.

Materialul face parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Această criză poate aduce noi oportunități. Suntem mult mai puternici împreună.” INTERVIU cu Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Această criză poate aduce noi oportunități. Suntem mult mai puternici împreună.” INTERVIU cu Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Integrarea europeană e o provocare, dar împreună suntem mai puternici.” INTERVIU cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Integrarea europeană e o provocare, dar împreună suntem mai puternici.” INTERVIU cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Investitorii vor să știe că investițiile lor sunt în siguranță.” INTERVIU cu ambasadoarea Austriei în Republica Moldova (VIDEO)

„Investitorii vor să știe că investițiile lor sunt în siguranță.” INTERVIU cu ambasadoarea Austriei în Republica Moldova (VIDEO)

„Pentru democrație nu lupți doar de luni până vineri!” INTERVIU cu Ambasadorul României la Chișinău (VIDEO)

„Pentru democrație nu lupți doar de luni până vineri!” INTERVIU cu Ambasadorul României la Chișinău (VIDEO)

„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.