„Investitorii italieni se simt în Moldova mai acasă decât în alte părți ale lumii.” INTERVIU cu Ambasadoarea Italiei la Chișinău (VIDEO)

„Investitorii italieni se simt în Moldova mai acasă decât în alte părți ale lumii.” INTERVIU cu Ambasadoarea Italiei la Chișinău (VIDEO)

Italia ocupă unul din primele trei locuri între țările partenere cu care Republica Moldova are relații comerciale și este al doilea importator de produse moldovenești. Cum apreciază Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, relațiile bilaterale dintre cele două state, unde mai vede loc de creștere în schimbul de mărfuri și de ce este important să protejăm patrimoniul cultural, aflați din interviul de mai jos. 

...

Publicitate

Un domeniu în care există încă mult spațiu pentru îmbunătățirea și intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcții este sectorul agroalimentar și vitivinicol.

Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova

Autor:

Aceasta se referă bineînțeles și la utilaje, ținând cont că Italia este unul dintre cei mai mari producători de utilaje specializate din lume.

Un alt domeniu care poate fi dezvoltat și mai mult, atunci când se va sfârși această criză sanitară din întreaga lume, este cel al turismului, profitând și de numărul mare de zboruri care conectează, în vremurile normale, țările noastre.

În acest context, cum apreciați implementarea Acordului de Asociere? Cât de mult a influențat acest document relațiile comerciale dintre cele două state?

Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană a favorizat, cu siguranță, relațiile și schimburile comerciale dintre Italia și Republica Moldova, datorită liberalizării treptate, eliminării taxelor vamale și facilitării accesului întreprinderilor pe respectivele piețe.

Pentru a profita pe deplin de beneficiile pe care le aduce Acordul de Asociere și de Liber Schimb este important ca Republica Moldova să se alinieze la standardele europene, de exemplu, din punct de vedere fitosanitar, ceea ce va face posibil exportul pe piețele europene a unor produse moldovenești.

Italia este pe locul doi la capitolul investiții în Republica Moldova. Ce spun acești investitori despre Republica Moldova ca oportunitate de investiții? Cum apreciază mediul de afaceri de aici?

Investițiile italiene în Republica Moldova își au originea încă din primii ani de existență a republicii. Experiențele pozitive ale investitorilor sunt numeroase și vizează diferite sectoare, de la cele mai tradiționale cum ar fi sectorul textil, producerea încălțămintei, până la cele mai moderne, informatică, producerea componentelor auto și a cablurilor.

Apropierea ligvistică a avut cu siguranță un rol important și a făcut astfel încât investitorii italieni să se simtă în Moldova mai acasă decât în alte părți ale lumii.

Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova

Autor:

...

Italia are onoarea să găzduiască tocmai 55 de situri recunoscute drept patrimoniu cultural UNESCO, iar bogăția culturală a patrimoniului italian nu este numai un rezultat al norocului sau al cauzalității, ci mai cu seamă un rezultat al politicii de păstrare și conservare dezvoltată de-a lungul secolelor.

Există mărturii încă de pe vreamea orașelor-state din Evul Mediu despre importanța pe care conducătorii o acordau frumuseții orașelor, protecției mediului pentru a asigura bunăstarea și prosperitatea locuitorilor. De mai mult timp, Italia a început să împărtășească această experiență cu alte țări. Chiar în luna noiembrie a anului trecut, am încheiat un program de colaborare în domeniul cultural între Ministerele Culturii din țările noastre, care a beneficiat de o finanțare din fonduri europene.

...

Italia este una dintre cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene. Ce mesaj aveți astăzi pentru cei care încă mai pun la îndoială puterea și viabilitatea Uniuniunii Europene?

Italia nu este numai unul dintre cele șase state fondatoare, dar anume la Roma a fost semnat în 1957 acel document care a dus la instituirea comunității economice europene. Cred că, mai ales în această perioadă de criză, este important să ne amintim de spiritul de la Roma și de Declarația Schuman. În fața unei situații dezastruoase, atât pe plan economic, cât și social, după Al Doilea Război Mondial, statele fondatoare au adoptat niște decizii importante și curajoase, depășind orice diviziune care a existat în trecut, pentru a crea împreună un viitor mai bun.

Acum, ca și atunci, când ne aflăm într-o situație extrem de gravă, cauzată de pandemie, cu un impact economic devastant, este important ca Europa să fie unită, puternică și solidară, capabilă să adopte măsuri curajoase pentru a depăși această criză care nu a lovit doar unele țări, dar ne-a afectat pe toți.

Și așa cum a declarat, cu mai multe ocazii, ministrul italian de Externe toți trebuie să ținem minte că nicio țară nu va reuși de una singură.

Vom câștiga și vom pierde toți împreună și este momentul să gândim ca o echipă.

Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova

Autor:

Excelență, vă mulțumim.

Materialul face parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal