Guvernul a aprobat o nouă metodologie de finanțare bugetară a instituțiilor publice de învățământ superior. Mai exact, documentul stabilește o finanțare standard. Altfel spus, alocațiile se vor acorda în bază de cost standard per student și coeficienți de ajustare.
Ajustarea este asociată gradului de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de studii superioare de licență și master, a finanțării compensatorii pentru susținerea performanței și a finanțării complementare pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției.
Iată cum se vor repartiza alocațiile bugetare, cu excepția burselor, sumelor destinate pentru întreținerea căminelor, îndemnizațiilor pentru membrii consiliilor de dezvoltare strategică, plata mobilităților academice, studiile superioare de doctorat:
- 75% din alocațiile bugetare reprezintă finanțarea standard;
- 20% – finanțarea compensatorie pentru susținerea performanței;
- 5% – finanțarea complementară pentru modernizarea bazei materiale și didactice.
Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, aplicarea acestei metodologii va determina creșterea autonomiei universitare, sporirea eficienței utilizării fondurilor bugetare și a transparenței, îmbunătățirea calității programelor de studii și a cercetării științifice în universități, crearea flexibilității bugetare instituționale, centrarea universităților pe studenți și nevoile lor în formarea profesională.
„Proiectul este în discuție începând cu 2015. În ultimii doi ani, a fost plasat la consultări, a fost consultat cu rectorii, cu experții FMI, care pe parcursul a jumătate de an au făcut un studiu și o radiografiere a învățământului. A fost în repetate rânduri reavizat pentru a ajunge în formula în care se propune astăzi. Nu ne putem permite luxul pentru același program de studii să plătim 80 de mii de lei pentru un student, iar în cadrul altei instituții de învățământ – 20 de mii de lei”, a declarat șeful de la Educație, Igor Șarov.
Metodologia va fi pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2021, în cele 16 instituții publice de învățământ superior cu autonomie financiară.
Amintim că ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, spunea că actualul mecanism de finanțare a învățământului superior s-a dovedit a fi ineficient și disproporționat – o suprafinanțare pentru unii și o subfinanțare pentru alții. Prin urmare, se dorește optimizarea rețelei universitare, astfel încât managerii instituțiilor să aibă acces la mai multe resurse pentru procesul educațional.
Primele instituții care au fuzionat sunt Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”. Acestea au fost absorbite de Universitatea de Stat din Moldova.
Vezi și aceste știri

Mai mulți bani pentru educarea fiecărui student și pentru o administrare mai eficientă. Ministrul Educației, despre reforma universităților

Mai multe universități din țară vor fuziona. Ministerul Educației: Se vor eficientiza cheltuielile și va crește calitatea studiilor
