Caisele se pare că vor fi la mare căutare în acest an. Aproape 80% din livezile de caiși au fost afectate de înghețurile din această primăvară. Au avut de suferit și recoltele de piersici.
„Cu referire la sub-sectorul horticol, înghețurile de primăvară au afectat până la 80% din suprafețe, inclusiv: cais 70-80%; piersic 50%; cireș 40-50%; măr 25%. Conform prognozelor, recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor trei ani, inclusiv și recolta de struguri”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul unei întrevederi cu premierul Ion Chicu.
Iar recolta globală de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ al producției pe teren protejat, dat fiind că aceste suprafețe, de obicei, sunt irigate.
În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, MADRM prognozează în acest an o recoltă de grâu pe țară până la 600 de mii de tone.
„Situația pe terenurile însămânțate s-a ameliorat, atât datorită ploilor, cât și a măsurilor agrotehnice efectuate de producători – fertilizări foliare suplimentare, tratări contra bolilor și dăunătorilor. O parte însemnată a semănăturilor își revin integral sau parțial, fapt ce permite revizuirea prognozei de recoltă globală până la o variantă optimistă de 600 de mii de tone”, a explicat Ion Perju.
Totodată, ministrul a spus că în anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii de hectare. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii de hectare: în proporție de 25% în nord și până la 60-80% în centru și sud, conform datelor oferite de direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație. Iar circa 19 mii de hectare de terenuri, care au fost puternic afectate, inclusiv – 10,3 mii de hectare de grâu, au fost reînsămânțate”, a mai declarat șeful de la Agricultură.
În cadrul ședinței a fost discutată necesitatea creării unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, precum și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Vom mânca mai puține roșii anul acesta? ANSA avertizează agricultorii: tomatele pot fi afectate

Slusari cere să fie chemați în Parlament pentru audieri miniștrii Agriculturii, Finanțelor și directorul ANSP. Plenul nu susține

Agricultura, strânsă la colț de pandemie și de secetă. Fermier, despre ajutorul din partea statului: „Până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”

Agricultorii cer ajutorul autorităților. PAS propune adoptarea unui pachet de măsuri pentru sectorul agricol, afectat de secetă și înghețuri

Pâinea s-ar putea scumpi la toamnă. Efectele secetei, înghețurilor și ale coronavirusului asupra agriculturii

Ministerul Agriculturii: „R. Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar”
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
