Doi deputații care au avut COVID-19 au venit la ședința Parlamentului. Opoziția i-a acuzat că le pune în pericol sănătatea

Doi deputații care au avut COVID-19 au venit la ședința Parlamentului. Opoziția i-a acuzat că le pune în pericol sănătatea

Doi deputați care au fost anterior diagnosticați cu COVID-19 - democratul Eugeniu Nichiforciuc și socialistul Vladimir Mizdrenco - au venit la ședința Parlamentului din 11 iunie. Opoziția a insistat însă ca aceștia să părăsească sala plenului, pentru că sunt obligați să mai stea două săptămâni în carantină după obținerea rezultatelor negative. Solicitările nu au fost însă acceptate.

UPDATE: Deputații au revenit la subiect și după o pauză de 30 de minute.

„Nu din proprie inițiativă, dar am fost nevoit să public testul, fiindcă anumiți colegi umblă cu insinuații. Testul negativ a fost pe data de 27 mai. Au trecut 15 zile. Ieri, oficial, am ieșit din autoizolare”, a declarat democratul Eugeniu Nichiforciuc.

Publicitate

„Colegul nostru, dl Mizdrenco, e în strictă conformitate cu recomandările Ministerului Sănătății. Nu aveți competența de a spune că e flagrantă încălcare, dacă credeți așa, adresați-vă organelor competente”, a declarat președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.

„Ne rezervăm dreptul să chemăm poliția în cazul în care nu se onorează solicitările. Nu e vorba de frică, ci de siguranța noastră a tuturor și familiilor noastre”, a declarat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Știrea inițială: „Felicit colegii pentru starea de sănătate impecabilă pe care o au la moment. Însă, conform protocolului național, pacienții tratați, care au fost testați negativ, trebuie să respecte condițiile de carantină la domiciliu timp de încă două săptămâni. Dacă nu au trecut două săptămâni de la ultima testare negativă, aceștia nu trebuie să se afle în această sală și trebuie să o părăsească imediat. Altfel, ei încalcă legea. De aceea, țin să amintesc articolul 76 din Codul Contravențional, care prevede aplicarea unei amenzi de până la 25 de mii de lei”, a declarat deputata PAS Veronica Roșca în debutul ședinței.

„Parlamentul a stat în izolare 14 zile. Doi deputați încalcă ordinul Ministerului Sănătății, protocoalele făcute de specialiști și s-au prezentat la această ședință. Scopul care e: Să ne băgați iar 14 zile în carantină pe toți? Haideți să fim responsabili, să nu punem sub risc sănătatea deputaților și a familiilor noastre. Fracțiunea noastră solicită ultimativ ca aceste persoane să părăsească sala și să nu ne pună sub risc”, a adăugat deputatul Platformei DA Liviu Vovc.

„Eu așa înțeleg că dvs solicitați pentru toți deputații carantină de 14 zile?”, a răspuns președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Nu vă faceți într-o ureche, doamna Greceanîi”, a intervenit vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi.

„Nu mă fac. S-a terminat”, a răspuns socialista.

Prin urmare, cei doi deputați vizați nu s-au supus cerințelor, iar solicitările opoziției au fost ignorate.

Amintim că Parlamentul a stat în izolare 14 zile, după ce s-a anunțat că democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost testat pozitiv la COVID-19. Ulterior, s-a constatat că un alt deputat socialist - Vladimir Mizdrenco - este infectat.

Iar pe 6 iunie, deputata Platformei DA Arina Spătaru a anunțat că are infecția COVID-19.

Totodată, au fost infectați mai mulți angajați din Secretariatul Parlamentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal