Parlamentul condamnă traseismul politic. Declarația, votată în unanimitate

Parlamentul condamnă traseismul politic. Declarația, votată în unanimitate

Parlamentului a votat o declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică. Proiectul, elaborat de PDM, a fost susținut de toate fracțiunile parlamentare. Nu înainte însă ca deputații din opoziție să le amintească democraților că au destrămat partide în legislatura precedentă.

„Mulțumesc că am ajuns în ziua în care PDM condamnă traseismul politic. Propun ca declarația să fie completată cu: „Depitații condamnă cu vehemență acțiunile de traseism politic, începând cu plecarea lui Igor Dodon din fracțiunea PCRM. Partidul Democrat, dle Jizdan, va rămâne în istoria parlamentarismului moldovenesc ca partidul borsetkă”, a declarat deputata Platformei DA Maria Ciobanu.

„Condamn ceea ce a fost, nu am participat niciodată la astfel de acțiuni. Vorbim de ceea ce va fi pentru viitor. Haideți pentru următoarele generații să schimbăm lucrurile”, a menționat autorul proiectului, democratul Alexandru Jizdan.

Publicitate

„Tot pățitul e priceput. Nu știu de ce, atunci, unii care au semnat azi această declarație au umblat și i-au convins pe unii să treacă de la PLDM, de la PL. Prin declarație, rămânem la condamnare, dar noi avem nevoie să fie interzis prin lege ca cel care își schimbă opinia politică, să-și depună mandatul. Cum s-a procedat cu distrugerea mai multor partide, pentru a impune dictatura, problema nu e doar în Plahotniuc. Nu a fost singur. În fiecare din dvs trăiește un mic Plahotniuc. Scoateți-l din voi și Moldova va avea viitor”, a intervenit deputatul PAS Lilian Carp.

Și liderul grupului Pro Moldova, fostul democrat Andrian Candu, a spus că va susține declarația. Totuși, a precizat: „Nu pot să stau într-o echipă care și-a încălcat promisiunile față de electorat. Am responsabilitatea să duc acel mandat, care nu este mandat al unui partid. Există acest angajament față de oameni. Am promis oamenilor ceva în care la un moment dat nu a mai crezut echipa PDM. Nu uitați de promisiunile făcute alegătorilor. Dacă aveți curajul, haideți să mergem la anticipate. Lăsați alegătorul să spună cine a avut dreptate”.

„Vreau să întreb dacă nu vi-i greață de dvs? Cum poți, după ce ai fost într-un partid care a rupt de la alte partide vreo 40 de deputați, să fii atât de ipocrit să vii cu asemenea propuneri? Ați procedat exact la fel trei ani în urmă. Uitându-vă în oglindă, nu simțiți o doză de remușcare?”, a întrebat deputatul PAS Dan Perciuc, adresându-se fracțiunii PDM.

„Nu sunteți dvs cel care trebuie să ne dați lecții. Eu trei ani în urmă nu am fost deputat. Nu sunteți psihiatrul Parlamentului. Fiecare partid își are trecutul său. Noi vorbim despre viitor”, a spus Alexandru Jizdan.

Democratul a căzut de acord că declarația votată nu va schimba starea lucrurilor. Astfel, a propus să fie modificată Constituție, astfel încât să se poată interzice, prin lege, trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta.

Iar președintele fracțiunii parlamentare PDM, Dumitru Diacov, a menționat că Partidul Democrat a suferit cel mai mult. „Noi trebuie să demonstrăm că fenomenul corupției în Parlament creează o atmosferă de nesuportat în Republica Moldova. Nu fiți adepții acestui proces toxic. PDM a fost, PDM este și PDM va fi și va face tot posibilul ca în R. Moldova lucrurile să meargă spre bine”, a adăugat el.

Amintim că PDM, în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, a câștigat 30 de mandate. Acum, a rămas cu doar 14 parlamentari. O parte din cei care au plecat a format grupul Pro Moldova, condus de Andrian Candu, iar doi deputați au aderat la Partidul Șor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal