
Controversata lege a ONG-urilor a fost votată în Parlament
După mai multe acuzații și dezbateri, controversata lege a ONG-urilor a fost votată în unanimitate, în lectura a doua, de Parlament. Chiar dacă președintele Igor Dodon spunea că proiectul va fi susținut de PSRM și promulgat doar după ce vor fi votate mai multe modificări, socialiștii și-au retras sau modificat o bună parte din amendamentele înaintate pe ultima sută de metri.
・
Unul dintre amendamentele propuse de socialistul Vasile Bolea și care a trezit controverse este cel care interzice organizațiilor nonguvernamentale să presteze servicii contra plată partidelor politice.
„Adică partidele nu vor putea solicita expertiză de la organizații comerciale? ONG-urile cu expertiză în domeniul de mediu, de sănătate, combaterea corupției, drepturile copiilor nu vor putea presta servicii contra cost partidelor. Este un amendament profund anti-democratic și anti-european”, a intervenit deputatul PAS Mihail Popșoi.
„Dle Popșoi, ați înțeles corect, niciun ONG specializat într-un anumit domeniu nu va putea presta servicii. Șmecheria este că partidul își va înființa un ONG care va contracta acel ONG de specialitate și, astfel, poți să organizezi și o spălare de bani dacă vrei”, a adăugat liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu.
După o pauză de peste jumătate de oră, deputații au revenit în ședință, iar Vasile Bolea a anunțat că a renunțat la acest amendament. Totodată, a decis să-și retragă propunerea de a interzice organizațiilor comerciale să monitorizeze campaniile electorale și alegerile. A inclus însă o condiție – să o facă în condițiile stabilite de Codul Electoral.
Totodată, nu a fost susținută propunerea deputatului Platforma DA Iurie Reniță, de a interzice ca persoana cu funcție de demnitate publică, precum și soția/soțul acesteia, să nu poată fi administrator sau membru al consiliului organizației de caritate.
Amintim că, deși inițial s-a opus vehement adoptării legii cu privire la ONG-uri, care reprezintă una dintre condițiile debursării celei de-a doua tranșe de 30 de milioane de euro din partea UE, recent, președintele Igor Dodon a spus că socialiștii vor susține proiectul, iar șeful statului va promulga legea, cu condiția ca să fie susținute mai multe amendamente.
Deputații din opoziție au cerut inițial demisia președintelui Comisiei juridică, numiri și imunități, Vasile Bolea, după ce s-a constatat că a inclus mai multe amendamente în sinteza raportului comisiei, fără a fi examinate. „A falsificat raportul”, a fost acuzat în plen. Ulterior, amendamentele respective au fost examinate de plen. O parte au fost retrase, altele – reformulate.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!