*Acest material este sponsorizat

Cum soluțiile digitale pot ajuta afacerile să se reinventeze pe timp de pe criză și cine la va crea?

Cum soluțiile digitale pot ajuta afacerile să se reinventeze pe timp de pe criză și cine la va crea?

Cum să-ți comercializezi produsele pe timp de pandemie? Cum să comunici cu potențialii cumpărători de la distanță? Cum gestionezi echipa de angajați aflată în izolare? Sunt doar câteva dintre întrebările la care IMM-urile din Moldova caută răspunsuri. Fie că vorbim de afaceri în domeniul HoReCa, înfrumusețării, comerțului, logisticii sau agriculturii, proprietarii lor sunt nevoiți să intervină decisiv pentru a-și continua activitatea. Transferarea activității de business în mediul online a fost singura măsură pe care au putut-o adopta micile afaceri din Moldova, deoarece utilizarea instrumentelor digitale permite creșterea eficienței resurselor, productivității, dar și a puterii competitive. 

N-ar fi fost o problemă, dacă fiecare dintre IMM-uri ar fi avut la îndemână soluții digitale potrivite, dar și experiența necesară în utilizarea lor.

Vadim Scobioală, fondator și administrator magazin de hrană pentru animale: „Înainte de pandemie, vindeam produsele doar în magazinul nostru fizic. Când ne-am pomenit în această situație fără precedent, am cumpărat un sistem de elaborare a unui site, dar nu am reușit să-l implementăm din cauza lipsei de experiență. Ne-am dat seama că avem nevoie de specialiști care să ne ghideze și să ne ofere consultanță pentru a pune în practică și a crea un site funcțional, prietenos. Dacă vom reuși să pornim comerțul online, vom reanima afacerea – vom putea crea și o bază de date a cumpărătorilor, vom extinde și automatiza majoritatea serviciilor.”

Ana Sîtnic, fondatoarea unei cafenele din capitală: „Pandemia a venit ca o avalanșă peste noi. În mod automat, am fost nevoiți să trecem la activitatea online și să învățăm din mers. Principala noastră problemă este că nu avem un site, clienții nu pot vizualiza produsele noastre, nu le pot comanda și achita online – iar toate aceste operațiuni să fie realizate rapid. Drept soluție, la această etapă, vrem să facem funcțională platforma și să încorporăm în ea toate produsele și serviciile, achitarea online, rezervarea meselor și integrarea plăților. Existența unui site funcțional ne-ar face mai vizibili în mediul online și ne-am putea dezvolta afacerea.”

Romeo Melnic, administrator companie de contabilitate: „Ținând cont de faptul că angajații noștri comunică foarte mult cu clienții, un soft care să organizeze și să stabilească sarcinile, să monitorizeze etapele de lucru, ne-ar ajuta să menținem eficient procesul și să ținem cont de nevoile clienților. Drept soluție, pe piață există sisteme similare, dar avem nevoie de o echipă de specialiști care să ne ghideze și să ne ajute să adaptăm softul la necesitățile companiei, astfel încât să oferim comoditate atât angajaților, cât și clienților.”

Cu aceleași probleme se confruntă și alte IMM-uri din Moldova, care acum sunt în căutare de soluții – de la automatizarea proceselor, promovare digitală, până la consultanță privind legislația comerțului online. În susținerea acestora, în cadrul Proiectului TEKWILL  a fost lansat Programul național Startup Moldova „Digital Upgrade”, prin care IMM-urile sunt ajutate să-și digitalizeze activitățile de business.

530 de companii au fost îndemnate să vină cu soluții pentru digitalizarea IMM-urilor

Pandemia provocată de noul coronavirus a crescut cererea de soluții digital, cca 200 de IMM-uri semnalând această necesitate în cadrul proiectului. Prin „Digital Upgrade” cel puțin 40 de afaceri mici și mijlocii vor beneficia de soluții. Pentru identificarea lor, proiectul TEKWILL, alături de rețeaua sa de parteneri, a mobilizat întreaga comunitate IT din Moldova – 530 de companii și startup-uri IT din țară.

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „În noua realitate, astăzi mai mult ca niciodată, inovațiile IT sunt o necesitate absolută, atât pentru a depăși provocările actuale, cât și pentru combaterea crizei economice. Comunitatea IT a fost receptivă la solicitările noastre, astfel încât am reușit să identificăm mai multe soluții necesare IMM-urilor – digitalizarea proceselor interne, comerțul electronic, platforme de comunicare cu clienții de la distanță etc. Considerăm că integrarea tehnologiilor informaționale în diferite domenii de business va fi colacul de salvare al afacerilor mici și mijlocii. Iar aceasta, pe termen lung, va contribui la oferirea oportunităților multiple de dezvoltare a afacerilor, la creșterea economiei și a calității vieții în Moldova.”

Programul Startup Moldova „Digital Upgrade” este implementat cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu ATIC, Moldova IT Park, UNDP și ODIMM.

Startup Moldova – creștem idei care schimbă lumea!

Startup Moldova reprezintă o platformă pentru generarea, pilotarea și implementarea ideilor noi atât pentru piața locală, cât și pentru cea globală. În cadrul programului va avea loc cartografierea tuturor actorilor implicați în acest domeniu, iar tehnologiile informaționale vor fi conectate la toate ariile de interes public și privat, pe piețele locale și globale. Programul este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT. Mai multe detalii, aici.

P.

Vezi și aceste știri
Se caută soluții pentru digitalizarea IMM-urilor! Participă și tu la Startup Moldova „Digital upgrade”

Se caută soluții pentru digitalizarea IMM-urilor! Participă și tu la Startup Moldova „Digital upgrade”

De la psihologie la tehnologie. Aventurile unei antreprenoare din Moldova în trei acceleratoare de startup-uri

De la psihologie la tehnologie. Aventurile unei antreprenoare din Moldova în trei acceleratoare de startup-uri

A fost lansat primul Program național pentru susținerea antreprenoriatului IT - Startup Moldova

A fost lansat primul Program național pentru susținerea antreprenoriatului IT - Startup Moldova

Advertoriale
Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un moldovean originar din UTA Găgăuzia a decedat în războiul din Ucraina. Avea funcție de conducere în armata rusă
 • 2
  Un deputat din PAS pleacă din Parlament. Iată motivul
 • 3
  Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002
 • 4
  ANSA anunță că „Bucuria” va retrage de pe piață trei sortimente de bomboane din cauza unor substanțe care pot provoca alergii sau intoleranță
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.