Lucrările de reabilitare a bulevardului Ștefan cel Mare au fost efectuate necorespunzător, anume din acest motiv la doar câțiva ani de la darea în exploatare a străzii, există denivelări și trotuare cu gropi. Concluzia aparține companiei de expertiză care a verificat din luna noiembrie până în luna martie calitatea lucrărilor efectuate pe această porțiune de drum.
„Compania care a fost selectată să facă lucrări, le-a început cu întârziere. În CMC problema a fost abordată de mai multe ori. Nu s-a ținut cont de recomandările făcute la fiecare etapă. Expertiza confirmă că lucrările au fost realizate prost. În consecință avem probleme grave pe bulevardul Ștefan cel Mare și pe Negruzzi. Acel proiect de 7 milioane de euro nu ne permite să ne bucurăm de el”, a declarat primarul general, Ion Ceban.
Potrivit edilului, experții au constatat probleme la făgașe - 1752 de metri liniari, crăpături în mărime de 4800 de metri liniari, desprinderea stratului de uzură – 3 metri pătrați. Acesta ar fi motivul potrivit căruia la stațiile de transport s-a denivelat substanțial stratul de asfalt.
„Acest lucruri s-au întâmplat pentru că nu a fost aleasă rețeta corectă de masă a asfaltului care trebuia să fie aplicată pe Ștefan cel Mare. Conținutul de piatră spartă în masa asfaltică a fost aleasă incorect. Stratul de bitum a fost nerespectat. Multe lucruri s-au întâmplat neomogen”, spune Ceban.
Primarul spun că nici proporția de pietriș care trebuia să fie utilizată în masa asfaltică nu a fost respectată:
„A fost utilizat în schimb bitum pentru că este mai ușor de aplicat, mai rapid în utilizare. Era și presiunea temporală pentru că lucrările se făcea în noiembrie. Tind să cred că acest lucru s-a făcut intenționat, având în vedere că nu este primul proiect al acestei companii în capitală”.
Ceban a precizat că firma care a executat lucrările de reabilitare a bulevardului Ștefan cel Mare și a bulevardului Constantin Negruzzi a intrat în insolvabilitate.
„Vom transmite aceste materiale la Procuratură. Cel mai grav este că nu putem aplica la sursele de finanțare din contractul de bună execuție pentru că a fost depășit termenul de reacție a autorităților municipale. Mizăm pe garanția de 5% în valoare de 275.000 de euro. Dacă vom putea utiliza acești bani din punct de vedere juridic, ne-ar ajunge doar pentru reparația făgașelor și a gurilor de captare”, a explicat Ceban.
Bulevardul Ștefan cel Mare face parte din cele șase străzi care urmau să fie reparate pe banii contractați de municipalitate de la BERD și BEI. Suma împrumutului era de 20 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost investiți în reparația principalului bulevard al capitalei. Lucrările au început greu, iar la câteva luni după finalizarea acestora pe asfaltul proaspăt pus au apărut primele fisuri.
Fostul primar, Dorin Chirtoacă, a fost criticat foarte frecvent în ultimii ani pentru tergiversarea lucrărilor de reparație care au fost inițiate în capitală.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

FOTO. Nu le pasă de piloni: Unii șoferi au continuat să-și parcheze mașinile pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău

O trecere subterană din capitală intră în reparații. Ion Ceban: „Pasajul va deveni pietonal” (FOTO)

Ce face Primăria în privința deteriorării bd. Ștefan cel Mare? Declarațiile primarului Codreanu
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
