Pe lângă COVID-19, orașul Bălți se confruntă cu o altă amenințare. E vorba de depozitarea deșeurilor din regiune. Problema ar fi apărut după ce Guvernul de la Chișinău a anulat exproprierea poligonului de pe teritoriul satelor Țambula și Bilicenii Noi unde erau transportate deșeurile din oraș și nu doar. Imediat după anunțarea deciziei, proprietarul groapei de gunoi a declarat că va închide poligonul. Primăria Bălți acuză autoritățile centrale că fac un nou joc politic murdar.
Reprezentanții companiei concesionare „Salubrity Solutions”, care până în 2017 a prestat servicii de evacuare a deșeurilor la Bălți, ar fi investit în amenajarea poligonului 16 milioane de lei. Acum, aceștia cer o compensație în valoare de 28 de milioane de lei. Pentru a nu oferi acești bani, Guvernul a decis să reîntoarcă poligonul, scrie nordnews.md.
Cofondatorul companiei „Salubrity Solutions”, Dumitru Rusnac, susține că închiderea groapei de gunoi este inevitabilă.
„Compania are un consiliu de administrare, unde creditorul principal este banca. Banca crede doar în cifre, dar nu în lacrimi. Întreprinderea Municipală „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” ne datorează șase milioane de lei. Suma este destul de mare și întreprinderea nu o poate achita. Iată de ce, juridic, poligonul va fi închis. Asta nu este dorința sau moftul meu”, a declarat cofondatorul companiei „Salubrity Solutions”, Dumitru Rusnac.
Administrația întreprinderii municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” nu este de acord cu datoria invocată de Rusnac.
„El poate închide doar o parte din poligon, 5 hectare care aparțin satului Bilicenii Noi, dar ce aparține satului Țambula, nu poate face nimic. Firma lui are o înțelegere cu Bilicenii Noi, iar Țambula este un teritoriu aparte de 20 de hectare. Acolo noi vom depozita deșeurile din oraș”, a spus șeful „DRCD” Bălți, Iurie Hmarnîi.
Autoritățile din Bălți declară că închiderea poligonului este ilegală și se pregătesc de un eventual atac raider.
„Compania „Salubrity Solutions” are o datorie către primărie de 14 milioane de lei. Ceea ce afirmă mafia gunoiului și faptul că vor să se întoarcă aici, noi vom ține piept în limitele legii. Am angajat deja pază. Acolo avem buton de alarmă, administrator. Suntem pregătiți pentru surprizele lor, a declarat viceprimarul de Bălți, Nicolai Grigorișin.
Primarul satului Țambula spune că va solicita Guvernului compensații pentru efectele nocive ale poligonului.
„La noi oamenii suferă des de rac. Concluzia medicilor este că ne aflăm într-o zonă cu risc sporit din cauza groapei de gunoi. Până la sat este doar 1,5 km și este mult fum. Dacă guvernul a decis așa, trebuie să ne acorde ajutor precum satului Țînțăreni, 5-7 milioane de lei anual, pentru dezvoltarea satului. În aceste condiții nu suntem împotrivă”, a spus primarul satului Țambula, Mihail Col.
Administratoarea poligonului spune că groapa de gunoi a fost într-o stare deplorabilă, iar de investiții nu a fost vorba.
„Iată utilajul de sortare, care a lucrat maxim două-trei luni. Au început să-l folosească dar fără succes, apoi, oamenii făceau sortarea manual. Aici erau grămezi de material, acolo erau munți de butelii din plastic, pungi din polietilenă. Am făcut drumul pentru ca mașinile să treacă, am instalat cântarul pentru ca să fie totul corect”, a spus administratoarea poligonului, Tatiana Cricliuc.
Decizia cu privire la exproprierea poligonului din Bălți a fost aprobată acum doi ani de Guvernul în frunte cu Pavel Filip.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Guvernul recomandă Primăriei Chișinău și Bălți să impună regim special pentru transportul public: „Să funcționeze câteva ore dimineața și câteva ore seara”

Începând de astăzi, se redeschid piețele din Chișinău și Bălți

Purtarea măștilor de protecție ar putea deveni obligatorie în toate spațiile publice
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
