
Prețurile produselor alimentare, în creștere, în luna mai: Cartofii, mai scumpi cu 15,5 %
Prețurile mai multor produse alimentare au fost majorate, în luna mai. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), cartofii se plasează pe prima poziție în clasamentul scumpirilor. Astfel, moldovenii au fost nevoiți să scoată din buzunare cu 15, 5% mai mult pentru cartofi, comparativ cu luna aprilie. Pe locul doi se află fructele proaspete, care au costat cu 6% mai mult.
・
Creșterea prețurilor s-a mai înregistrat la următoarele produse alimentare: fructe proaspete – cu 6,0% (inclusiv: pomușoare de livadă – cu 15,9%, fructe exotice – cu 11,0%, citrice – cu 5,2%, fructe de livadă sămânțoase – cu 3,8%), boboase – cu 5,1%, făină de grâu – cu 3,4%, crupe – cu 2,6%, orez – cu 1,8%, făină de porumb și votcă – cu a câte 1,6%, paste făinoase – cu 1,3%, zahăr tos – cu 0,8%.
În același timp, în aceeași perioadă, au scăzut preţurile la legume proaspete – cu 2,6% (în special: dovlecei de import – cu 16,8%, varză – cu 11,2%, vinete – cu 7,9%, usturoi – cu 6,5%, sfeclă roșie și castraveți – cu a câte 5,0%, ceapă uscată – cu 3,3%, tomate – cu 3,1%), slănină neprelucrată – cu 2,3%, brânză din lapte de vacă – cu 1,0%, cașcaval – cu 0,6%, lapte integral și miere de albine – cu a câte 0,3%.
Preţurile de consum în luna mai curent, comparativ cu luna mai 2019, au înregistrat o tendinţă de creştere cu 4,05 la sută, iar în luna mai 2019 faţă de luna mai 2018 – cu 4,58 la sută, precizează BNS.