Un deputat cere PG să explice ce temei există pentru revizuirea dosarului Platon: Este îngrijorătoare încercarea de disculpare a sa

Un deputat cere PG să explice ce temei există pentru revizuirea dosarului Platon: Este îngrijorătoare încercarea de disculpare a sa

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco cere Procuraturii Generale (PG) să-i enumere temeiurile care stau la baza inițierii revizuirii cauzei penale a afaceristului Veaceslav Platon. Alesul consideră că se încearcă dezvinovățirea lui Platon, despre care procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat, recent, că nu are nicio legătură cu furtul miliardului. Mai mult, deputatul crede că „disculparea lui Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Federației Ruse, al cărui agent ar putea fi Platon”.

„Este îngrijorătoare încercarea de disculpare a lui Veaceslav Platon. Și nu este vorba doar de dosarul „Furtului Miliardului”, ci și în alte cauze penale unde sunt preponderent ilustrate acţiunile criminale ale lui Veaceslav Platon. Între altele, acesta a recunoscut chiar și public implicarea sa în cadrul operaţiunilor criminale prin interviul acordat din instituţia penitenciară. Există informații precum că disculparea lui Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Federației Ruse, al cărui agent ar putea fi Platon. Totodată, după eliberare, Veaceslav Platon ar putea fi inclus în programul de protecție a martorilor, fiindu-i asigurate pază, locuință confortabilă și alte servicii care urmează a fi suportate de către stat”, consideră Litvinenco.

Acesta susține că există riscul ca eliberarea lui Platon să aibă „un efect catastrofal asupra economiei și a sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova”, însă nu explică de ce face o asemenea concluzie.

Litvinenco a solicitat Procurorului General să-l informeze care sunt temeiurile procesual-penale care stau la baza inițierii revizuirii cauzei penale Platon, în ce alte cauze penale are statut procesual de bănuit sai învinuit și dacă în situaţia eliberării lui Platon va fi aplicată în privința acestuia vreo măsură preventivă.

În răspuns Procuratura Generală a menționat: „Tot ce ne intereseaza e ca legea să fie respectată, indiferent de preferințele politice sau personale ale cuiva. Chiar dacă acțiunile Procuraturii sunt nepopulare, vectorul ales pentru a reseta sistemul pe făgașul legalității, corectitudinii și prioritizarea drepturilor omului - nu va fi schimbat”, menționează purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru.

Reamintim că, pe 18 mai, Alexandr Stoianoglo a anunțat că dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon a fost falsificat „în totalitate”, iar Platon a fost condamnat pe nedrept și își ispășește pe nedrept pedeapsa.

La zece zile distanță, în spațiul public a apărut o secvență video în care apar Platon și Stoianoglo. Mai mult, cei doi apar salutându-se amical, iar Stoianoglo i se adresează inculpatului cu formula „Salut, Veaceslav!”. Procuratura Generală a anunțat apoi că a pornit o cauză penală pe marginea secvenței, specificând că e vorba de audieri în dosarul penal preluat de la DIICOT România, în care este vizat Vladimir Plahotniuc.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal