Până la începutul expoziției internaționale Expo Milano 2015 a mai rămas încă o lună, însă participarea țării noastre este pusă la îndoială de prim-ministrul Chiril Gaburici care a solicitat să se facă o analiză a tuturor contractelor încheiate și a costurilor, pentru a vedea dacă există vreo posibilitate de reducere a cheltuielilor. „În același timp, vreau ca Ministerul Justiției să analizeze, dacă eventual vom decide să nu mergem mai departe, cum putem opri aceste contracte, cu toate că deja avem 22 de milioane lei achitate…”
Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a declarat că Guvernul a fost mințit. „Anul trecut ni s-a spus că va costa 16 milioane lei și azi veniți și spuneți 57 de milioane lei. Din calcule reiese că pentru construcția unui metru pătrat sunt necesare 11 mii de euro. Acești bani sunt suficienți pentru a construi nu din sticlă ci din cel mai scump tip de marmură ”, a declarat acesta.
Aceste declarații ale membrilor Guvernului sună foarte straniu dacă luăm în considerație faptul că în 2011 Guvernul a luat decizia ca Republica Moldova să participe cu propriul pavilion la Expo Milano 2015. În acest sens a fost emisă o Hotărâre de Guvern și a fost constituit un comitet organizatoric cu reprezentanți din cadrul tuturor instituțiilor implicate în acest proces. În februarie 2014, a fost aprobat un buget de 60 de milioane de lei pentru acest eveniment (cu toate că trebuia stabilit cu doi ani mai înainte).
În prezent au fost semnate contracte de aproximativ 43 de milioane de lei pe care țara noastră trebuie să le plătească, chiar dacă nu va participa la expoziție.
Prim-ministrul și unii membri ai Guvernului pun la îndoială beneficiile care vor fi obținute de pe urma participării Republicii Moldova la expoziția internațională Expo Milano 2015.
„Nu pot spune se va întâmpla ceva extraordinar cu Republica Moldova, eu execut Hotărârea Guvernului din 2011. Dacă ai pornit la drum trebuie să-l parcurgi cu demnitate. Noi nu putem măsura efectul aceste expoziții în investiții și nu vom veni cu valize de bani. Vom veni cu rezultate care se pot materializa în relații cu investitori sau oameni de afaceri.
Trebuie să avem un efort coerent, sistemic și doar atunci putem avea rezultate. Dacă te-ai pornit pe această cale trebuie să mergi. Noi avem multe propuneri pentru evenimente în cadrul acestei expoziții însă nu putem oferi un răspuns coerent partenerilor din cauza lipsei finanțării.
Constructorul va finisa în câteva zile pavilionul, trebuie să semnăm actul de predare-primire, iar după care trebuie să plătim. Vreau să accentuez faptul că toate contractele pe care le-am semnat au fost făcute prin achiziții publice, astfel totul a fost făcut în mod transparent.
Noi am făcut câteva scenarii de participare la expoziție, iar dacă finisăm lucrările și închidem pavilionul, oricum ar avea un cost de aproximativ 43 de milioane de lei. Asta ar însemna că aruncăm acești bani în vânt și nu avem nici un beneficiu din această investiție. Pentru buna desfășurare a acestui eveniment noi avem nevoie de 57 de milioane de lei. Aici este inclusă efectuarea promovării producătorilor, celebrarea zilei naționale și elementul de comunicare. A rămas foarte puțin timp pentru a organiza o bună desfășurare a acestui eveniment și pentru a obține cât mai multe beneficii pentru țară și pentru mediul de afaceri,” ne spune Dona Școla directorul MIEPO.
Solicitat să comenteze situația care s-a creat Valeriu Lazăr, președintele Camerei de Comerț și Industrie afirmă că „instituția pe care o conduce va participa la expoziția Expo Milano 2015 în oricare mod decis de Guvern.”
De remarcat că Camera de Comerț și Industrie a primit fonduri pentru participarea la expoziție din partea Ambasadei Suediei, în cadrul proiectului de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană.
Am încercat să obținem o poziție a Ministerului Economiei în privința participării la Expo Milano 2015, însă nici un oficial nu a fost disponibil pentru a oferi comentarii, la momentul publicării materialului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.