Morari, scrisoare deschisă către Stoianoglo: Dosarele de rezonanță sunt abandonate sau trecute în umbră. Nu trebuie să acționați pentru a servi publicul cu senzații

Morari, scrisoare deschisă către Stoianoglo: Dosarele de rezonanță sunt abandonate sau trecute în umbră. Nu trebuie să acționați pentru a servi publicul cu senzații

„Nu uitați nici o clipă că sunteți Procuror General. Nu trebuie să acționați în conformitate cu dorințele de a servi publicul cu senzații”. Afirmația face parte dintr-o scrisoare deschisă a fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, adresată Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.  Morari îl îndeamnă pe Stoianoglo să demonstreze profesionalism. Totodată fostul șef al PA constată că actualul Procuror General se concentrează pe „consolidarea propriei imagini, prin discursuri publice populiste inspirate de comunicatori special contractați, dar fără a îmbunătăți activitatea Procuraturii în ansamblu”.

Scrisoarea deschisă i-a fost adresată Procurorului General, după câteva luni în care Viorel Morari nu a fost primit în audiență de Alexandr Stoianoglo.

„La 17 februarie am depus la Procuratura Generală o cerere prin care am solicitat să fiu primit de Dvs în audiență, argumentându-mi cererea prin necesitatea de a vă prezenta probe privind abuzurile comise de către procurorii subalterni. Până în momentul întocmirii acestei scrisori, nu am primit nici un răspuns (afirmativ sau negativ) la solicitarea mea, motiv pentru care am decis să vă adresez această scrisoare deschisă. Un alt argument al adresării este reacția Procuraturii Generale la aparițiile mele publice în care am fost catalogat drept un inculpat și urmărit penal, pe care-l așteptați cu probe în instanță și la procuratură”, a scris Morari.

Publicitate

Viorel Morari a mai scris, în scrisoarea publică, că Stoianoglo ar avea pârghii de intimidare și indiferent de acestea fostul șef de la PA nu va renunța la declarațiile publice.

„Sunt conștient de faptul că aveți pârghii neconsumate de intimidare: reținerea repetată, efectuarea perchezițiilor repetate, ținând cont de dosarele noi apărute unde figurează procurori de la Procuratura Anticorupție Mihail Ivanov, Vlad Bobrov, Roman Statnîi, etc. vă asigur, indiferent ce conduită veți urma, eu nu voi renunța la declarații publice și la confruntarea legală”, se arată în text.

Mai mult, Morari se arată surprins că a aflat despre potențiale dosare penale pe numele său de la Veaceslav Platon.

„Sunt surprins să aflu de potențiale dosare penale în privința mea de la o persoană condamnată, cum este Veaceslav Platon, care pare să îndeplinească funcția de purtător de cuvânt al Procuraturii. Cu atât mai mult, pornind de la declarațiile Dvs publice, se creează percepția că în curând acesta se va afla la libertate. Nu vreau să cred că faptul dat s-ar datora relațiilor anterioare existente între Dvs și Platon Veaceslav sau posibilităților financiare de care dispune respectivul condamnat”, susține Morari.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție l-a sfătuit pe Stoianoglo să fie atent cu subalternii săi: „Țineți cont de faptul că datorită funcției de Procuror General mulți subalterni ar putea să vă măgulească, doar din aceste motive. Când nu veți mai fi în funcție, tot ei să denunțe pretinse acțiuni sau indicații ilegale primite. Domnule Stoianoglo nu uitați nici o clipă că sunteți Procuror General și ar trebui mereu să demonstrați profesionalism, imparțialitate și să acționați legal, dar nu în conformitate cu dorințele de a servi publicul cu senzații”.

Scrisoarea integrală a lui Viorel Morari poate fi citită mai jos.

Morari, scrisoare deschisă către Stoianoglo by Capitolina Turculeț on Scribd

Amintim că Procuratura Generală investighează mai multe acțiuni ale lui Viorel Morari și ale familiei acestuia în cadrul unei cauze penale sub aspectul infracțiunii de spălare de bani. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a spus că rudele lui Morari, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat. Stoianoglo a mai menționat că părinții și fratele lui Morari, în perioada 2012 – 2019, au achiziționat imobile și terenuri de mii de euro. Acuzațiile au fost respinse de rudele fostului șef al Procuraturii Anticorupție.

Menționăm că Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal