*Acest material este sponsorizat

60 lideri comunitari din toată țara învață cum să-și rezolve problemele din localitate

60 lideri comunitari din toată țara învață cum să-și rezolve problemele din localitate

Ei sunt altfel de influenceri. Dezvoltă proiecte în comunitate, lobează către autorități problemele comunității lor și se implică personal în rezolvarea lor. Pentru asta e nevoie de abilități speciale, pe care acești lideri le pot acum dobândi și dezvolta la „Academia Liderului Comunitar” proiect desfășurat de Centrul CONTACT. Iată cum se desfășoară proiectul online și ce impresii le-a lăsat participanților după primele întruniri.

Un studiu realizat de Centrul CONTACT în anul 2018, care a concluzionat că 40% din populația comunităților rurale din Republica Moldova nu cunoaște nimic despre rolul societății civile și implicarea ei în dezvoltarea comunitară. Tot acest studiu relevă că numai 14,3% din liderii comunitari au înaintat vreodată propuneri către APL pentru îmbunătățirea situației din localitate. Proiectul actual prevede promovarea democrației participative la nivel local, prin formarea și consolidarea capacităților liderilor/liderelor comunitari, lideri de opinie și activiști civici din centrul, nordul și sudul țării. Astfel, 60 lideri comunitari au început cursurile în cadrul „Academia Liderului Comunitar”, iar rezultatele nu întârzie să fie deja implementate în activitatea zilnică.

Pentru lansarea cursurilor, Centrul Contact a creat un studiou de instruire online, unde, pe parcursul următoarelor luni, participanții vor fi instruiți în domenii precum: administrație publică locală, accesul la informații publice, procesul decizional local, tehnici de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali.

„ Noi avem nevoie de oameni activi, care să fie capabili să dezvolte comunitatea. Numai în așa condiții vom avea succes ca țară, care vrea să devină europeană, democratică și prosperă”

Serghei Neicovcen, Director al Centrului Contact.

Vasile Cioaric, Șeful Academiei Liderului Comunitar, a completat: „Dorim ca participanții la Academia Liderului Comunitar să obțină nu numai cunoștințe și aptitudini, ci să-și formeze ori să-și reconfirme o poziție civică activă, care ar ajuta oamenii să-și facă viața mai bună. Vrem să educăm o elită locală, în sensul bun al cuvântului, la care să se orienteze și de opinia căreia să țină cont, atât cetățeni,  cât și autoritățile publice locale”.

Cel mai important accent se pune pe motivația și activitatea practică a participanților, dar și cum proiectul îi va ajuta în activitatea lor comunitară. Pentru mulți dintre ei, activiști cu inițiative în plan sau deja în derulare la nivel de comunitate, Academia Liderului Comunitar a fost lumina de la capătul tunelului și speranța că ceea ce au pornit în localitățile lor se va solda cu succes.

Iulia Culicenco este activistă comunitară din comuna Chircăieștii-Noi, r. Căușeni și participă, în localitatea sa, la rezolvarea mai multor probleme. Tânăra recunoaște că avea multe întrebări și nelămuriri atunci când a trebuit să înceapă implementarea acțiunilor: identificare, mobilizare și înaintarea problemelor către autorități erau printre cele mai stringente întrebări. Academia Liderului Comunitar a fost mâna întinsă către ea și colegii ei de echipă, dar și o șansă pentru a-și dezvolta capacitățile la modul practic.

„Aș vrea ca oamenii din comunitate să fie mai informați cu privire la resursele financiare publice, să-și cunoască drepturile și să înainteze problemele locale cu îndrăzneală atunci când se confruntă cu acestea. Cred că Academia mă va ajuta să cunosc baza legală și metodele eficiente de înaintare a problemelor către responsabili. Schimbarea este faptul că suntem oameni și avem drepturi. Dacă simțiți că v-ați confruntat cu o problemă, nu trăiți cu ea! Vorbiți despre aceasta, iar rezolvările vor veni pe măsura insistențelor și expunerilor noastre”

Iulia Culicenco

Cătălin Tcaciuc locuiește într-un sat din apropierea râului Nistru și este activist comunitar în localitatea sa. Indiferența și lenea societății l-au motivat și pe el să ajungă la Academia Liderului Comunitar.

„Doresc să demonstrez societății că toate generațiile, indiferent de gen, pot fi implicate în problemele localităților. Pentru comunitatea mea am multe planuri. Însă la moment vreau să soluționez 2 probleme: problema râului Nistru și dezinformarea cetățenilor. Academia mă poate ajuta oferindu-mi informația și îndemnurile necesare. Fii activ, nu te jena, totul e în mâna ta!”, îi îndeamnă Cătălin pe ați activiști ca el.

Cătălin Tcaciuc

Implicată în localitatea sa, Borogani, este și Lilia Puzderi Cainareanu. Activista comunitară este însă de părerea că nu e de ajuns doar să ne iubim localitatea, trebuie să avem curajul să acționăm pentru ea.

„Academia Liderului Comunitar este un sprijin și motivare în implicarea activă la nivel local. Cu ajutorul formatorilor voi reuși. Îmi doresc ca localitatea mea să fie cunoscută, să pot atrage tinerii și generația adultă să-și dorească implicarea în dezvoltarea și prosperitatea satului Borogani. Aveți încredere, informați-vă și veți reuși!”, îi încurajează Lilia și pe alți activiști.

Lilia Puzderi Cainareanu

Academia Liderului Comunitar prevede promovarea democrației participative la nivel local, prin formarea și consolidarea capacităților  liderilor/liderelor comunitari, lideri de opinie și activiști civici din centrul, nordul și sudul țării.

 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

------------------------------

P.

Vezi și aceste știri
Rusia ar putea interzice schimbul militarilor din Azov. Între timp, Ucraina mizează pe aducerea lor acasă (VIDEO)

Rusia ar putea interzice schimbul militarilor din Azov. Între timp, Ucraina mizează pe aducerea lor acasă (VIDEO)

Cinci persoane au decedat în cursul ultimei săptămâni, urmare a complicațiilor cauzate de infecția COVID-19

Cinci persoane au decedat în cursul ultimei săptămâni, urmare a complicațiilor cauzate de infecția COVID-19

„S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general”. Reacția lui Alexandr Stoianoglo, după ce Comisia de Evaluare a calificat activitatea sa drept „nesatisfăcătoare”

„S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general”. Reacția lui Alexandr Stoianoglo, după ce Comisia de Evaluare a calificat activitatea sa drept „nesatisfăcătoare”

Advertoriale
Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
 • 2
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
 • 3
  Presa internațională anunță când se va pronunța Comisia Europeană cu privire la aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la UE
 • 4
  Unde s-ar putea organiza ediția 2023 a Eurovision, dacă războiul din Ucraina continuă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.