„Aceasta este justiția lui Igor Dodon. O justiție care a rămas la cheremul grupărilor criminale. Nici procurorii care închid ochii la scheme de delapidare, nici judecătorii care iau decizii la comandă și nici politicienii care spun că țin situația sub control nu plătesc pentru banii furați din bănci, pentru deciziile curților internaționale de arbitraj și nici pentru despăgubirile de la CEDO. Acești bani îi plătim noi, cetățenii. Astăzi vina pentru această nedreptate o poartă doar Igor Dodon. Atunci când s-a opus reformei justiției și a promis judecătorilor corupți protecție, atunci când a dat jos guvernul ca să oprească reforma justiției, atunci Igor Dodon a permis și eliberarea bandiților din închisori”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
„N-aș putea spune ce va urma, știu însă că Platon este astăzi folosit de politicul moldovenesc, de Dodon și anturajul său, și va fi folosit în continuare împotriva lui Plahotniuc. Platon va ține prima pagină din mass-media moldovenească cu așa zise dezvăluiri la adresa lui Plahotniuc. Iată că și despre „kuliok” nu se prea vorbește. Prin eliberarea lui Platon, se dovedește că justiția din RM este încă folosită pentru astfel de vedete cu iz mafiot. Mai jos de atât nu credeam vreodată că putem ajunge. Această eliberare este opera justiției controlate în continuare”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat și că acesta își ispășește pedeapsa de 18 ani de închisoare pe nedrept, fiind găsit vinovat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii. Ulterior, Stoianoglo a depus un demers prin care solicita suspendarea executării pedepsei. Pe 15 iunie, judecătorii au admis integral demersul, iar Platon a fost eliberat din închisoare. Astfel, dosarul urmează să fie revizuit.
„Circumstanțele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire urmează a fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanțiilor inerente unui proces echitabil - omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-l vizau pe Platon”, a explicat Procuratura Generală.
„Au fost patru ani de luptă pentru surpaviețuire, împotrivire față de regimul lui Plahotniuc, nu a fost ușor. Mă voi ocupa ca în această țară să nu se mai întâmple așa ceva”, a declarat Platon imediat ce a părăsit penitenciarul.
Amintim că, în februarie 2020, Curtea de Apel Chișinău a casat sentința în baza căreia Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru sustragerea a milioane de lei din conturile companiilor „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”. Cauza se află acum la rejudecare în prima instanță.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.