Ex-democratul Andrian Candu, fostul avocat al lui Ilan Șor și actualul deputat PP Șor Denis Ulanov, precum și ex-premierul Iurie Leancă. Sunt trei nominalizări făcute de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în contextul celor implicați în furtul miliardului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Menționăm că Andrian Candu și Iurie Leancă au negat anterior orice implicare în devalizarea sistemului bancar. Vom reveni cu reacții la aceste acuzații.
„Candu este arhitectul furtului miliardului. O să prezint dovezi că el nemijlocit a construit totul, el dădea indicații, el răspundea ca BNM să dea acești bani. Vor fi documente, complici”, a declarat Veaceslav Platon.
Întrebat cine mai face parte din gruparea responsabilă de furtul miliardului, pe care spune că vrea să o destructureze, afaceristul a menționat: „Ulanov, Leancă și încă câteva figuri pe care nu vreau să le numesc, ca să nu fugă din țară. Ulanov avea rol organizațional. El peste tot fugea cu documentele, lucra cu martorii, conducea cu firme, primea bani. Un rol foarte activ. El, sub pretextul activității avocaționale, era participant activ al acestei bande”.
Citește reacția lui Ulanov: „Platon și dreptatea sunt lucruri incompatibile”. Ulanov reacționează la acuzațiile controversatului om de afaceri, care i-a atribuit rol organizațional în furtul miliardului
Deși spune că a fost deposedat de averi, Veaceslav Platon susține că are suficienți bani. „Sunt investitori”, a adăugat el.
„Vrem să creăm un fond la care o să contribuie oameni care au avut de suferit de pe seama lui Plahotniuc. Este o coaliție. Așa de mulți oameni au avut de suferit, că sunt gata să dea bani ca el să fie tras la răspundere. Eu nu sunt singur. Suntem vreo 15 oameni din țară și de peste hotare”, a explicat controversatul om de afaceri.
Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat și că acesta își ispășește pedeapsa de 18 ani de închisoare pe nedrept, fiind găsit vinovat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii. Ulterior, Stoianoglo a depus un demers prin care solicita suspendarea executării pedepsei. Pe 15 iunie, judecătorii au admis integral demersul, iar Platon a fost eliberat din închisoare. Astfel, dosarul urmează să fie revizuit.
Amintim că, în februarie 2020, Curtea de Apel Chișinău a casat sentința în baza căreia Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru sustragerea a milioane de lei din conturile companiilor „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”. Cauza se află acum la rejudecare în prima instanță.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Sandu și Năstase, despre eliberarea lui Platon: „Justiția lui Dodon în acțiune” sau „este folosit de politicul moldovenesc”

„Au fost patru ani de luptă pentru surpaviețuire”: Platon, primele declarații după eliberarea din arest

Veaceslav Platon este eliberat din arest. Imagini de la sediul Penitenciarului 13 (LIVE)
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
