Cum pot fi împărțite bunurile soților în cazul desfacerii căsătoriei

Cum pot fi împărțite bunurile soților în cazul desfacerii căsătoriei
Foto: incont.ro

Termenii „desfacere a căsătoriei” şi „divorţ” sunt utilizaţi atât de legislaţie, cât şi de practica judiciară ca sinonime şi semnifică încetarea căsătoriei legale, în timpul vieţii soţilor. Pentru împărţirea bunurilor comune ale soţilor a căror căsătorie a fost desfăcută, se stabilește un termen de trei ani. Prin urmare, după desfacerea căsătoriei, oricare dintre soţi poate cere partajarea bunurilor într-un termen de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de divorţ.

În cazul în care nu se ajunge la un partaj voluntar al bunurilor comune, se va sesiza instanţa de judecată, fie odată cu acţiunea de divorţ, fie după desfacerea căsătoriei. În acest caz, instanţa de judecată va stabili cota fiecărui soţ, cotă ce se presupune a fi egală. Însă, în unele cazuri, instanţa judecătorească poate să se abată de la principiul părţilor egale ale soţilor, având în vedere interesele copiilor minori sau interesele, ce merită atenţie, ale unuia dintre soţi (art. 26 alin.2 din Codul familiei).

În urma desfacerii căsătoriei, apare problema împărțirii bunurilor comune ale soților.

Însă pentru a împărți aceste bunuri, este necesar de stabilit care sunt bunuri comune și care sunt bunuri personale.

Astfel, sunt comune şi aparţin cu drept de proprietate în devălmășie bunurile procurate din contul:

• veniturilor obţinute de fiecare dintre soţi din: activitatea de muncă, activitatea de întreprinzător, activitatea intelectuală;

• premiilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi, cu excepţia celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătăţii etc.);

• altor mijloace comune.

În categoria de bunuri comune se includ și următoarele bunuri:

• bunurile mobile (ex. mobila, automobilul) şi imobile (ex. casa, cotele de teren);

• depunerile şi cotele de participaţie la capitalul social din instituţiile financiare sau societăţile comerciale, care au fost construite, constituite, procurate sau făcute din contul mijloacelor comune;

• bunuri dobândite în timpul căsătoriei, chiar dacă acestea sunt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soţi.

După stabilirea bunurilor comune este necesar de știut că bunurile comune aparţin în cote egale ambilor soţi, chiar dacă unul dintre ei nu a avut un venit propriu, fiind ocupat cu gospodăria casnică, cu educaţia copiilor sau din alte motive temeinice (ex. în timpul căsătoriei soţia era studentă şi nu avea un venit propriu sau pe motiv de sănătate nu a fost angajată).

Se consideră a fi comune bunurile care au fost dobândite din ziua încheierii căsătoriei până în ziua încetării acesteia.

Există, totuși, situații când instanţa judecătorească este în drept, pe baza cererii soţului interesat care nu este vinovat de desfacerea căsătoriei, să declare bunurile dobândite de către el în perioada cât soţii au condus gospodării separate proprietate a acestuia. (De exemplu, până la înregistrarea divorţului, timp de 4 ani soţii nu au mai locuit împreună. În această perioadă fiecare dintre ei a avut gospodărie separată, iar soţia şi-a cumpărat un automobil. În acest caz, instanţa de judecată este în drept să declare automobilul ca fiind proprietatea soţiei, dacă aceasta nu se face vinovată de divorţ.)

Mai este necesar de ținut cont de faptul că există și bunuri personale ale unui soţ, care nu fac parte din comunitatea de bunuri, şi fiecare dintre soţi poate dispune liber de ele, fără a fi necesar consimţământul celuilalt soţ.

Avem trei grupuri de bunuri proprietate personală ale fiecărui soţ, și anume :

• bunuri dobândite de soţi înainte de încheierea căsătoriei (de ex., soţul a cumpărat un automobil până la încheierea căsătoriei. După 18 ani de căsătorie soţii au divorţat. În această situație, automobilul cumpărat de soţ înainte de căsătorie nu va fi supus partajului, indiferent de durata aflării soţilor în căsătorie.);

• bunuri dobândite de ei în timpul căsătoriei prin moștenire sau donaţie (donaţiile făcute de unul dintre soţi celuilalt, atât înaintea căsătoriei, cât şi în timpul căsătoriei, vor fi bunuri proprii ale soţului căruia i-au fost oferite);

• bunuri de folosinţă individuală.

Evidențiem faptul că sumele de bani economisite şi depuse la bancă sunt bunuri comune, chiar dacă la bancă apare ca titular un singur soţ.  Deci, în cazul partajării averii, sumele de bani economisite şi depuse la bancă în timpul căsătoriei se împart în mod egal.

Mai avem de elucidat o situație, și anume problema datoriilor soților, care datorii ale soţilor se consideră a fi personale şi care comune?

Astfel, soţii pot avea două categorii de datorii: personale și comune. În consecinţă, există două categorii de creditori (persoane cărora le datorează): personali și comuni. Datoriile personale ale unui soţ urmează a fi achitate din contul bunurilor ce sunt personale. Dacă bunurile proprii ale soţului dator nu sunt suficiente pentru acoperirea datoriilor personale, creditorii personali pot cere împărţirea bunurilor comune prin hotărîre judecătorească, însă numai în măsura necesară acoperirii datoriei.

În acest caz acţiunea în justiţie se introduce împotriva ambilor soţi, astfel încât hotărârea să fie aplicată pentru ambii. Datoriile comune ale soţilor se achită din contul bunurilor comune.

În concluzie, constatăm că partajarea bunurilor comune, ca urmare a desfacerii căsătoriei, este o acțiune complexă cu o durată îndelungată. Prin urmare, în cazurile când este posibil, cel mai eficient ar fi partajarea acestor bunuri de comun acord, cu consiliere din partea avocaților, evitând coridoarele instanțelor de judecată și economisind resursele financiare ale ambilor soți. 

Enachi Tatiana, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
După greva anunțată, avocații renunță totuși la unele restricții (DOC)

După greva anunțată, avocații renunță totuși la unele restricții (DOC)

EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece

EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece

Incendiu de proporții la Edineț. 19 persoane au fost evacuate dintr-un bloc cuprins de flăcări

Incendiu de proporții la Edineț. 19 persoane au fost evacuate dintr-un bloc cuprins de flăcări

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 3
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
 • 4
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.