„Puteți conta pe UE. Ne vom asigura că reconstruim o mai bună RM, după criza COVID-19.” INTERVIU cu  șeful Oficiului Ambasadei Olandei în Republica Moldova (VIDEO)

„Puteți conta pe UE. Ne vom asigura că reconstruim o mai bună RM, după criza COVID-19.” INTERVIU cu șeful Oficiului Ambasadei Olandei în Republica Moldova (VIDEO)

„Dacă vom respecta regulile și măsurile de precauție împreună, sper că în câteva luni cea mai grea parte a crizei se va finaliza și vom putea face planuri de refacere a economiei. Puteți conta pe Uniunea Europeană, puteți conta pe statele membre ale UE că vă vom asista să investiți în această țară și ne vom asigura că reconstruim o mai bună R. Moldova, după ce criza COVID-19 se va încheia.” Este declarația șefului Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Floris van Eijik.Vedeți în interviul de mai jos, care, în opinia diplomatului, ar trebui să învățăm din această criză și ce le recomandă autorităților. 

Excelență, în acest an se împlinesc 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene. Privind în retrospectivă, cum vedeți astăzi acea decizie?

Cred că a fost o decizie foarte curajoasă a Franței de a se apropia de Germania. Decizia domnului Schuman de a colabora cu Germania a format o comunitate, care mai târziu a devenit Uniunea Europeană. Țara mea, Olanda, a fost printre cei șase membri-fondatori ai acestei comunități. Și asta într-adevăr a fost o hotărâre curajoasă, deoarece, după cum țineți minte, au trecut numai câţiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial care a devastat complet continentul european, iar prin această colaborare dintre doi dușmani, Franța și Germania, a apărut șansa de a îl reconstrui.

Cred că UE a fost un succes imens în cazul dat, deoarece pe teritoriul Uniunii Europene, după Al Doilea Război Mondial, n-a mai fost prezent niciun conflict armat și am putut să construim o economie foarte puternică pentru a extinde Uniunea și pentru a lucra mai bine împreună. Cred că cetățenii europeni au beneficiat din plin de aceasta. Asta este ceea ce comemorăm.

Floris van Eijik, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova

Autor:

...

Dacă veți reforma domeniul Justiției, dacă îl veți face într-adevăr independent, veți obține succes.

Floris van Eijik, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova

Autor:

...

În Republica Moldova o bună parte a populației este eurosceptică, că ar fi prea multă birocrație, că sunt prea multe reguli de respectat. Unii experți pun acest fapt pe seama dezinformărilor. Care ar trebui să fie abordarea statului în privința luptei cu dezinformarea și propaganda? Și totodată, care ar trebui să fie rolul presei în acest context?

Acum, când ne confruntăm cu criza COVID-19, e foarte multă dezinformare pe internet, în special, nu? Internetul este foarte frumos, deoarece oricine poate să scrie ceva, nu e nevoie să fii jurnalist profesionist, și oricum să aibă un public. Aceasta este bine și trebuie să păstrăm asta, dar, totodată, asta înseamnă că, uneori, informația de proastă calitate sau niște știri false vor avea public deși nu ar trebui. Dacă vine dintr-o intenție răutăcioasă, pentru a manipula oamenii, asta este problematic. Eu cred că și în țara mea, ca și în Republica Moldova, e de datoria regulatorilor să intervină acolo unde sunt știri false care încearcă să manipuleze oamenii. De exemplu despre coronavirus, metodele de prevenire și de tratare, există foarte multe teorii, chiar ridicole, despre cum poate fi tratat coronavirusul și ele sunt foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor. Acum, desigur, puteți să discutați despre ce este fake news, care sunt criteriile, pentru că unii politicieni pot înclina în a abuza de acest filtru ca să oprească difuzarea știrilor care nu le sunt pe plac. În acest caz este foarte important să vă asigurați că aveți un regulator independent, cu criterii foarte clare despre ce este fake news și ce nu e, ce e libertate de exprimare. Cred că dacă ei sunt transparenți despre aceste criterii și asta e ceva asupra a ce am putea lucra, alături de Guvern, pentru a clarifica criteriile știrilor false, atunci fiecare va putea verifica munca autorităților de reglementare ca să spună: „Da, a fost o decizie corectă de a bloca site-ul respectiv, deoarece informația de acolo este falsă cu siguranță, duce în eroare, și afectează populația.” De aceea, desigur, există o linie foarte fină dintre ceea ce este cenzură și blocare știrilor false. E sensibil. Niciodată nu o veți putea face sută la sută corect, dar, este foarte important ca autoritățile de reglementare să fie transparente în motivele şi criteriile sale și să le poată explica.

Puteți conta pe Uniunea Europeană, puteți conta pe statele membre ale UE că vă vom asista să investiți în această țară și ne vom asigura că reconstruim o mai bună R. Moldova, după ce criza COVID-19 se va încheia.

Floris van Eijik, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova

Autor:

Excelență, având acest interviu în preajma Zilei Europei, ce mesaj ați vrea să le transmiteți cetățenilor Republicii Moldova?

Cred că mesajul meu pentru cetățenii moldoveni, astăzi, în aceste vremuri dificile ale pandemiei COVID-19, când oamenii stau să-și piardă locul de muncă, iar dacă au o afacere probabil au pierdut foarte mult venit, se întreabă dacă afacerea lor va supraviețui. Aș vrea să le transmit un mesaj de încurajare. Dacă vom respecta regulile și măsurile de precauție împreună, sper că în câteva luni cea mai grea parte a crizei se va finaliza și vom putea face planuri de refacere a economiei. Puteți conta pe Uniunea Europeană, puteți conta pe statele membre ale UE că vă vom asista să investiți în această țară și ne vom asigura că reconstruim o mai bună R. Moldova, după ce criza COVID-19 se va încheia.

Excelență, vă mulțumim.

Materialul face parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.