Femeile și-au asumat mai multă muncă acasă, iar bărbații au avut mai multe concedii neplătite și tăieri din salariu. Cum a afectat criza COVID-19 rolurile de gen

Femeile și-au asumat mai multă muncă acasă, iar bărbații au avut mai multe concedii neplătite și tăieri din salariu. Cum a afectat criza COVID-19 rolurile de gen

Pandemia generată de COVID-19 a afectat diferit bărbații și femeile.  Astfel, în luna aprilie a anului curent a crescut riscul violenței domestice, apelurile femeilor la telefonul de încredere fiind duble, comparativ cu luna martie. Totodată, bărbaților le-au fost încălcate mai des drepturile la muncă, arată rezultatele analizei realizată de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în parteneriat cu UN Women Moldova și finanțată de Suedia.

...

„În primele patru luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă ale anului 2019 și 2018, numărul de petiții examinate privind violența domestică a crescut, astfel perioada de izolare sporește riscul prezenței violenței domestice”, a menționat analistă de Politici Publice de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Natalia Covrig.

Publicitate

Citește și: „Cu 35% mai multe femei-victime ale violenței au sunat la telefonul de încredere, pe timp de carantină. ONG-urile solicită ratificarea Convenției de la Istanbul”

Mamele, antrenate în procesul educațional al copiilor mai mult decât tații

...

...

Responsabilitățile de îngrijire au determinat izolarea femeilor și limitarea contactului cu alte persoane din afara familiei. Circa 60% dintre femei susțin că au suportat autoizolare foarte dificil, iar ponderea pentru bărbați această rată a constituit 47%, bărbații având mai multe ieșiri din casă și mai multe interacțiuni cu oamenii, ceea ce arată că au avut mai multă mobilitate, iar femeile au fost izolate de mediul extern al familiei.

Citește și: „Ce e de făcut în cazul violenței în familie pe timpul epidemiei de COVID-19? 15 recomandări pentru victime și specialiști”

Femeile - muncă de acasă, pe când bărbații - muncă de la birou

...

„Dacă acest tip de muncă nu va fi normalizat și va continua să fie specific mai mult femeilor, atunci riscăm să avem o nouă formă de segregare și excludere a femeilor din câmpul muncii, iar pe viitor munca femeii de acasă ar putea avea o muncă de valoare mai inferioară”, a comentat directoarea de Program de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Rodica Ivașcu.

În aceeași perioadă, pentru mai mulți bărbați drepturile de muncă au fost încălcate, 17% bărbați au avut concediu neplătit, comparativ cu 10% în cazul femeilor. Mai mult, un număr mai mare de bărbați nu vor putea beneficia pe deplin de asigurarea socială și medicală, 73% bărbați comparativ cu 81% de femei în cazul asigurării medicale.

Citește și: „„Omul nu e singur în drama sa”. Peste 140 de psihologi moldoveni îi ajută gratuit pe cei copleșiți emoțional de pandemie (INTERVIU)”

Veniturile pe genuri în perioada pandemică

În ceea ce privește veniturile în perioada de pandemie, bărbații au obținut mai multe venituri din activitățile productive, iar femeile din prestațiile sociale și remitențe.

...

Pe termen scurt bărbații vor fi mai afectați de reducerea veniturilor salariale. Datele sondajele arată că fiecare al treilea bărbat a avut o reducere a salariului, comparativ cu fiecare a cincea femeie. Aproximativ 50% au riscul că vor pierde locul de muncă, iar pentru femei această pondere se echivalează cu 13%.

„Pe termen mediu sau lung femeile ar face față mai dificil acestor provocări, întrucât circa 63% au menționat că va fi dificil acoperirea cheltuielilor de bază precum procurarea alimentelor, produselor igienice, ținând cont că femeile obțin venituri mult mai mici”, a menționat Rodica Ivașcu

Datele au fost colectate de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Axa prin apeluri telefonice în perioada 13-26 aprilie 2020, iar sondajul a cuprins un eșantion de 1003 persoane cu vârstă minimă de 18 ani, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea transnistreană. Adițional, analiza a cuprins și date oficiale prezentate de statistica națională.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal