De-a v-ați ascunselea cu bunica, ora de liniște după prânz și terenuri de joacă sub lacăt. Cum arată vacanța copiilor din Moldova pe timp de pandemie

De-a v-ați ascunselea cu bunica, ora de liniște după prânz și terenuri de joacă sub lacăt. Cum arată vacanța copiilor din Moldova pe timp de pandemie

După ce ultimele trei luni din anul școlar au fost petrecute acasă, în fața calculatorului, magia vacanței de vară a mai scăzut din intensitate. O spun mai mulți părinți din țara noastră, care, încă de la începutul lunii iunie, încearcă să identifice metode de distracție pentru copiii lor. Totuși, în condițiile pandemiei și din dorința de a-și proteja picii de potențialele infecții, cei mai mulți dintre adulți merg pe ideea „paza bună trece primejdia rea”. De aceea, nu le permit celor mici să meargă la terenuri de joacă și le limitează pe cât este posibil interacțiunea cu alți copii. 

Terenul de joacă - sub lacăt...

Un grup de mame din orașul Ialoveni au depus eforturi pentru a amenaja cum se cuvine un teren de joacă în curtea blocului în care locuiesc. Speranța lor era că pandemia se va încheia în scurt timp, iar cei mici își vor petrece vacanța de vară construind castele în nisip, dându-se în leagăne și alergând în voie. De îndată ce numărul cazurilor de îmbolnăvirile cu coronavirusul de tip nou a crescut simțitor, după o perioadă de stagnare, mamele au decis să-și protejeze copiii și au pus terenul de joacă, atât de mult așteptat, sub lacăt. 

„Chiar dacă pentru orașul Ialoveni nu a fost declarată o asemenea interdicție, am considerat că este potrivit să ne asigurăm. Copiilor le este greu să se abțină de la interacțiunea cu alți copii atunci când ies afară și îi văd pe ceilalți că se dau în leagăn sau se joacă în nisip. Sigur că după atâtea luni de stat în casă cu copii mici, decizia de a le restricționa, din nou, accesul la teren este una dureroasă, dar știm că noi, adulții, sunt responsabili de sănătatea lor și e bine să pornim de la propriul exemplu atunci când așteptăm schimbări de la alții”, au declarat pe AGORA reprezentantele Asociației de locatari.

Vacanța de vară, între ture de alergat prin casă și jocuri reinventate...

În 2020, însă, se pare că nici vacanța nu mai e ce-a fost odată. În locul zilelor pline de soare petrecute la bunici, sau a serilor aglomerate de la terenurile de joacă, cei mai mulți dintre copii sunt nevoiți să stea în autoizolare pentru a evita infecția cu coronavirusul de tip nou. Părinții, la rândul lor, au deschis o vânătoare de idei pentru a-și distra picii și pentru a le oferi șansa de a se bucura de vară și de soare fără a fi expuși pericolelor. 

„Inițial mă gândeam să-l duc pe Damian la bunici, în sat. Începusem deja pregătirile în acest sens, dar apoi am aflat că în localitatea mea de baștină sunt mai multe persoane infectate cu coronavirusul de tip nou. Planurile mele s-au dus pe apa sâmbetei. Chiar dacă părinții mei au respectat încă de la începutul pandemiei regimul de autoizolare, știam că e riscant să-l trimit pe băiat acolo. El e copil, dorința de a interacționa cu alți copii, de a alerga pe șes și de a împărți bomboanele și jucăriile ar fi fost mare”, mărturisește Dina, mama unui băiețel de opt ani.

Femeia spune că în condițiile în care copilul a rămas în oraș pentru perioada estivală, este nevoită să-și împartă timpul și caută fără încetare metode interesante și inofensive de distracție.

„Nici la terenul din joacă din preajma casei nu-i prea permit să iasă. Adevărul este că dacă ieșim și el vede alți pici alergând, nu-l mai pot ține locului - vrea să se alăture. Încerc din răsputeri să evit aceste întâlniri, dar pe de altă parte îmi dau seama că el are nevoie de aceste clipe. Am observat că de când stăm mai mult pe acasă, interesul lui pentru tabletă și pentre desenele animate a scăzut. Preferă mai mult să deseneze, dar se plictisește repede și cere mereu jucării noi. Cred că acesta este prețul pe care îl plătim pentru sacrificiile la care îi supunem”, a mai spus femeia.

Centrele de dezvoltare în locul taberelor de vară...

Dacă până acum, la început de vară, părinții căutau cele mai bune opțiuni pentru a-și trimite copiii în taberele de vară, în acest an adulții sunt interesați de centrele de dezvoltare care ar activa în perioada pandemiei. Părinții sunt de părere că, în pofida situației excepționale în care ne aflăm cu toții, copiii au nevoie de ocupații pentru a se dezvolta, dar și pentru a face timpul să treacă mai repede.

„Diferența acestei veri este foarte bine sesizabilă. Copiii stau mult timp în casă, pe când în anii precedenți căutam tabere de vară cu regim de zi. Acum am recurs la un program mai lejer, dar au, în continuare ora de liniște după prânz și responsabilități zilnice. De exemplu trebuie să deseneze ceva, să citească, să ne ajute la treburile casnice sau să creeze ceva. Unica șansă de a mai țopăi în voie sunt plecările la bunicii, dar pentru că și ei sunt ocupați, trebuie să mergem și noi pentru a-i supraveghea, lucru pe care nu ni-l permitem în zilele din timpul săptămânii”, mărturisește Nadia, mama a doi băieți de 5,5 și respectiv, 8,5 ani.

De-a v-ați ascunselea cu bunica...

Pentru că nu poate merge nici la terenul de joacă și nici nu se poate vedea cu prietenii din curte, Mișca, un băiețel de 5 ani din capitală și-a reinventat jocurile. Astfel, cât e ziulica de mare desenează, construiește și se joacă de-a v-ați ascunselea cu bunica sau cu mama. 

„Anul trecut, toată vara am lucrat, mi-am permis să iau concediu în ultimele zile a lui august abia. Toată vara copilul a frecventat grădinița (care pe vară nu s-a închis, dar au fost reformate grupele, așa că o lună a frecventat la o altă educatoare), seara după ce îl luam de la grădiniță stătea 1-2 ore afară la terenul de joacă. Acolo alerga, se juca, se certa și se împăca cu prietenii săi. Acum unicii prieteni cu care se poate juca offline e mama și bunica. Tânjește mult după grădiniță și prietenii săi de acolo și din ogradă”, susține Nata, mama băiețelului.

Cinci idei pentru a vă petrece, util și interactiv, timpul cu copiii pe timp de pandemie

1. Transformați rutina zilnică într-un joc de tip competiție

Spuneți-i copilului că urmează o nouă zi, care este o provocare, și îndemnați-l să perceapă elementele care fac parte din rutina acelei zile ca pe un joc de tip competiție. Spălatul pe dinți, de exemplu, realizat în cea mai bună formă a sa îi aduce micului campion cinci puncte imaginare. Gustarea de fructe - zece puncte, iar somnul de la prânz - încă cinci puncte. La finalul zilei, numărați împreună punctele și stabiliți că în ziua următoare vă veți depăși propriile recorduri. 

2. Faceți un jurnal de pandemie

Cumpărați-i copilului un alb de desen și îndemnați-l să deseneze, să scrie sau aplice pe paginile albe impresiile fiecarei zile din vacanța din pandemie. Explicați-i despre perioada prin care trecem și subliniați-i că este o situație ieșită în comun despre care le va povesti și el, la rândul său, copiilor.

3. Organizați o petrecere în pijamale

Selectați împreună cu copilul o serie de melodii preferate, inserați-le într-un playlist și ascultați-le în timp ce dansați sau faceți sport. Explicați-i celui mic că mișcarea este utilă și contribuie la menținerea stării de bine. Pentru a spori impresiile acestui tip de activitate o puteți numi, convențional, petrecere în pijamale.

4. Participați la un maraton de lectură

Alegeți alături de copilul dvs o carte pe care să o citiți într-un timp pe care îl stabiliți împreună. Implicați în joc toți membrii familiei. Cel care va reuși primul să ajungă la finalul cărții alese, are dreptul la realizarea unei dorințe.

5. Plimbări educative

Când mergeți în parc sau la plimbări mai lungi, încercați să faceți teste fulger cu întrebări despre plante, flori, sisteme și planete. Permiteți-i și copilului să vă testeze și încercați să includeți în întrebările pe care le adresați elemente din cât mai multe domenii, pentru o dezvoltare multi-laterală.

AGORA amintește că, în contextul, creșterii semnificative a numărului de îmbolnăviri cu coronavirusul de tip nou, autoritățile municipale au decis să restricționeze accesul copiilor la terenurile de joacă. De asemenea, specialiștii din sănătate recomandă evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor și spălatul cât mai des pe mâini.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Închise și sigilate: Accesul pe terenurile de joacă pentru copii, cele de sport și curțile blocurilor din capitală, interzis

Închise și sigilate: Accesul pe terenurile de joacă pentru copii, cele de sport și curțile blocurilor din capitală, interzis

Căsătorie pe timp de pandemie: Fără jurământ și echipați cu măști. Iată cum două destine unite au devenit familia Diaconu (VIDEO)

Căsătorie pe timp de pandemie: Fără jurământ și echipați cu măști. Iată cum două destine unite au devenit familia Diaconu (VIDEO)

Absolvenți pe timp de pandemie, între timp liber, restanțe și lecții de viață

Absolvenți pe timp de pandemie, între timp liber, restanțe și lecții de viață

Cu vacanța cum rămâne? Ce destinații ar putea fi accesibile în această vară și cum (nu) a schimbat situația din turism eliminarea stării de urgență

Cu vacanța cum rămâne? Ce destinații ar putea fi accesibile în această vară și cum (nu) a schimbat situația din turism eliminarea stării de urgență

Pe urmele copiilor dispăruți: Doar într-un singur an, 10 copii au fost abuzați sexual

Pe urmele copiilor dispăruți: Doar într-un singur an, 10 copii au fost abuzați sexual

Partidul Socialiștilor au ieșit și azi în fața Parlamentului. Protestatarii cer demisia Guvernului și Maiei Sandu (LIVE)

Partidul Socialiștilor au ieșit și azi în fața Parlamentului. Protestatarii cer demisia Guvernului și Maiei Sandu (LIVE)

Advertoriale
METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Kremlinul consideră situația cu Dodon o chestiune internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați
 • 2
  Fostul președinte Igor Dodon a fost escortat de procurori (VIDEO)
 • 3
  Dodon, mesaj din izolator: Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme
 • 4
  Socialiștii sar în apărarea lui Dodon: Este un show de doi bani, regizat demult (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.