Cum se contrazic responsabilii de la Sănătate, întrebați despre testul COVID-19 obligatoriu la internarea în spital (FOCUS)

Cum se contrazic responsabilii de la Sănătate, întrebați despre testul COVID-19 obligatoriu la internarea în spital (FOCUS)

Testul negativ la COVID-19 nu reprezintă o condiție obligatorie pentru internarea pacienților în spital. Asta spuneau, recent, ministra Sănătății și șefa unei direcții din cadrul ministerului în cadrul conferinței tradiționale de vineri. Totuși, secretarul de stat din cadrul instituției afirma anterior altceva, în prezența celor două oficiale. Declarațiile contradictorii le puteți vedea în video de mai jos.

„Noi am reluat activitățile de asistență medicală planică și toate instituțiile medicale acum testează pacienții care se adresează cu o altă patologie. Din motive siguranță, sunt testați”, spunea secretarul de stat de la Sănătate, Constantin Rîmiș, pe 29 mai. Declarația a fost făcută în momentul în care explica de ce crescuse cifra noilor cazuri de coronavirus.

Publicitate

Pe 12 iunie, oficialul nu a fost prezent la conferința de presă de vineri, când AGORA a întrebat responsabilii despre situația în care sunt puși pacienții, fiind nevoiți să se testeze din cont propriu la internarea în spital.

„Nu există nicio prevedere legală care ar obliga persoanele să completeze lista investigațiilor de bază pentru internare cu testul COVID. Mai mult ca atât, nu există nicio trimitere oficială din partea medicilor care ar stipula necesitatea testului COVID pentru internări. Un test negativ primit în condiții de laborator nu sporește nici siguranța pacientului, nici siguranța lucrătorului medical și, de fapt, nu aduce plus valoare actului medical”, a declarat atunci șefa de direcție din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Lupu.

„Nu există nicio condiționalitate care să fie reglementată de minister de a realiza testul, indiferent dacă vorbim de asistența medicală urgentă sau cea planificată. Există un semnal atât pentru personalul medical, cât și pentru pacient. Azi testul poate fi negativ, iar mâine poate fi unul pozitiv. În condițiile date, aceasta nu reprezintă o garanție pentru securitatea personalului medical care trebuie să fie precaut”, a adăugat șefa de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu.

Amintim că mai mulți pacienți s-au plâns, anterior, că sunt obligați să se testeze, din cont propriu, la COVID-19 pentru a fi internați la spital. Deși responsabilii de la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au negat acest lucru, menționând că nu există o asemenea condiție, fosta șefă de la Sănătate, Ala Nemerenco, susține că această practică persistă.

„Pacienții care, totuși, în pofida faptului că e stare epidemică, trebuie să meargă la spital - pentru operații care nu mai pot fi amânate, tratamente de, tratamente de reabilitare, spitalele le solicită confirmarea precum că au fost testați și nu au coronavirusul pentru a nu pune sub risc de infectare spitalul. Toți pacienții trec acest test. Și îl trec în laboratoare private contra plată”, a scris Nemerenco pe Facebook, pe 16 iunie.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal