Șefă de direcție a MSMPS: În prezent, sunt internați 1.700 de pacienți suspecți și confirmați cu COVID-19. Spitalele ar putea rezista la un număr dublu

Șefă de direcție a MSMPS: În prezent, sunt internați 1.700 de pacienți suspecți și confirmați cu COVID-19. Spitalele ar putea rezista la un număr dublu

În spitalele din țară, în prezent, sunt internați 1.700 de pacienți, dintre care 250 au statut de suspect, iar restul sunt confirmați cu infecția virală COVID-19. Date confirmate de șefa de direcție din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Svetlana Lupu, în timpul emisiunii „Moldova în Direct”, la postul public de televiziune. Aceasta în timp ce în toată țara sunt în total 4.930 de cazuri active, pacienți ce urmează tratament. 

„În spitalele din țară sunt internați în jur de 1.700 de pacienți. Dintre aceștia, în jur de 250 sunt cu statut de suspect, iar restul - cu statut de persoană confirmată. Evident că pacienții sunt de diferit grad clinic. Cei mai mulți sunt forme medii și ușoare. Este o tendință de nivel mondial. Există o categorie cu forme grave și o categorie mai mică cu forme extra-grave”, susține Svetlana Lupu.

Aceasta în timp ce autoritățile au informat că la 16 iunie, numărul total al cazurilor active se ridica la 4.930 de persoane. Totodată, șefa de direcție din cadrul MSMPS a ținut să menționeze că sunt afectate toate categoriile de vârstă. „Coronavirusul nu alege vârsta. Sunt copii de la 0-9 ani și vârstnici după 90 de ani, infectați”, explică Lupu.

Întrebată cu ce număr maxim de pacienți ar putea să se descurce spitalele, Svetlana Lupu a menționat că numărul bolnavilor ar putea fi dublu, dar vor fi și mai multe necesități pentru sistemul de sănătate.

„Ne vom putea descurca cu un număr mai mare, chiar dublu de cazuri. Evident că nu va fi ușor, așa cum va fi necesar și de spații suplimentare și de resurse, de echipamente, medicamente și în primul rând de resurse umane.

Pentru aceasta, avem o strategie de deschidere a paturilor suplimentare. Sunt deja la final procedurile pentru achiziții de echipamente de protecție. Avem mecanisme de delegare și de detașare a personalului medical dintr-o instituție în alta. Cum ar fi detașarea medicilor infecționiști din ambulatoriu”, menționează șefa de direcție a MSMPS.

În context, Svetlana Lupu a îndemnat populația să respecte măsurile de protecție recomandate de medici. „Apelăm și la populație pentru că creșterea epidemiologică poate fi controlată și poate fi efectuat un management în cazul în care sunt respectate anumite principii de control care de fapt nu sunt deloc complicate”, spune Lupu.

Amintim că la 16 iunie, autoritățile anunțau că 403 persoane infectate cu noul coronavirus sunt în stare gravă, iar 23 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice. Totodată, după ce au fost anunțate alte 375 de cazuri noi de infecție, numărul total al cazurilor a ajuns la 12.254. Până acum 423 de bolnavi au decedat din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal